Ana SayfaDünyaTemsilciler Meclisi’nden Trump hakkında azil kararı

Temsilciler Meclisi’nden Trump hakkında azil kararı

HABER MERKEZİ – ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın “ayaklanmayı teşvik” gerekçesiyle azledilmesine karar verdi. Böylelikle Trump ABD tarihinde azledilmesi yönünde ikinci kez karar alınan ilk başkan oldu.

ABD Kongre binasının Başkan Donald Trump yanlıları tarafından işgal edilmesinden bir hafta sonra Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde azil oylaması yapıldı.

Trump’ın azledilmesini öngören tasarıya 197’ye karşı 232 oyla destek verildi.

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan önce, yedi Cumhuriyetçi üye Trump’ın azledilmesi yönünde oy kullanacaklarını açıklamıştı.

Oylama sonucunda 10 Cumhuriyetçi Kongre üyesi azil tasarısını destekledi.

Başkan Donald Trump bu oylama sonucuyla ABD tarihinde Temsilciler Meclisi tarafından azledilmesi yönünde ikinci kez karar alınan ilk başkan oldu.

Oylamadan önce tasarıya ilişkin tartışma oturumunda konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “Trump gitmeli. Başkan, hepimizin sevdiği ulusa yönelik açık bir tehdit” dedi.

Bazı Cumhuriyetçi üyeler ise azil sürecinin hızlı bir şekilde yürütülmesine tepki göstererek, bunun ülkeyi daha da kutuplaştıracağını savundu.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in lideri Kevin McCarthy ise ”Başkan’ın bu kadar kısa zamanda azledilmesi hata olur. Bu, Başkan’ın hatası olmadığı anlamına gelmez. Başkan Çarşamba günü Kongre’ye yönelik saldırının sorumluluğunu taşımaktadır” dedi.

Bir daha aday olamayabilir

Nancy Pelosi

Temsilciler Meclisi’nden geçen azil tasarısı Senato’ya iletilecek.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bunun zamanlamasına karar verecek.

Mevcut takvime göre Senato’nun 19 Ocak’ta yani yeni Başkan Joe Biden’ın yemin töreninin düzenleneceği 20 Ocak’tan bir gün öncesine kadar toplanmayacağı öngörülüyor.

Senato’daki azil görüşmesi Trump görevden ayrıldıktan sonra yapılsa bile, suçlu bulunması durumunda bir daha başkanlık yarışına katılmaktan men edilmek üzere bir oylama daha yapılacağı belirtiliyor.

Daha önce de oylanmıştı

Trump hakkında 2019 yılında hakkında başlatılan ilk azil sürecinde Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada ABD Başkanı’nın azledilmesi yönünde oy kullanan Cumhuriyetçi üye olmamıştı.

Trump, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato tarafından aklanmıştı.




Önceki Haber
Açlık grevi için Adalet Bakanı’na çağrı
Sonraki Haber
Ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’a yine tahliye yok