Ana SayfaEkonomiDünya Bankası: Türkiye’de yoksulluk oranı yüzde 12,2’ye yükseldi

Dünya Bankası: Türkiye’de yoksulluk oranı yüzde 12,2’ye yükseldi

HABER MERKEZİ – Türkiye’de yoksulluk oranı üst üste iki yıldır artıyor. Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre bir önceki sene yüzde 10,2 olan yoksulluk oranı 2020’de yüzde 12,2’ye yükseldi. Açıklamada Türkiye’deki yoksulluk oranının salgın öncesi seviyelere dönmesinin zor olacağı uyarısında bulunuldu.

Dünya Bankası’nın “Türkiye Ekonomi Monitörü: Dalgalar Arasında Yön Bulmak” başlıklı raporu açıklandı.

Dünya Bankası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Covid-19 tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok büyük kayıplara yol açtı. Bununla birlikte, Türkiye ekonomisi 2020 yılında yüzde 1,8 ile G20 ülkeleri arasında Çin’den sonraki en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu. Türkiye, Covid-19 krizine özellikle kredi kanalları üzerinden sağlanan büyük bir ekonomik destek paketi ile cevap verdi. Gevşek para politikası ve kredi genişlemesini teşvik eden diğer düzenleyici önlemler ile birlikte bu destekler 2020 yılının sonlarında ekonomik faaliyette sert bir yükselişe yol açtı. Pandemide birinci dalgadan sonraki yeniden açılma da ekonomik toparlanmada rol oynadı.

‘Şirketler ve bankalar baskı altına girdi’

Euronews’de yer alan habere göre toparlanma ile birlikte ekonomik risklerin de ortaya çıktığına işaret edilen raporda, “2020 yılında güçlü bir toparlanma sağlamaya yönelik tasarlanan politikalar, özellikle yurt içi enflasyon, kurda değer kaybı ve dış rezervlerin azalması başta olmak üzere dengesizliklerin ve risklerin artmasına neden oldu. Finans dışı şirketler kesimindeki borçlar 2020 yılının ilk altı aylık döneminde GSYH’nın yüzde 9’u oranında artması ile birlikte şirketler ve bankalar da baskı altına girdi” denildi.

İki yıl üst üste artış

Dünya Bankası’nın raporunun devamında şu ifadeler yer aldı:

İstihdamı korumaya yönelik uygulamaya konulan işten çıkarma yasağına rağmen, 2020 ortası itibarıyla milyonlarca kişi işgücünü terk etti.

Genel olarak işgücü piyasası yılsonuna doğru iyi bir toparlanma yaşamasına rağmen, kadınlar, gençler, düşük vasıflı ve kayıt dışı çalışanlar bunun dışında kaldı.

Düşük gelirli hane halkını etkileyen yüksek enflasyon ile birlikte bu durum, 2020 yılında yoksulluğun sert bir şekilde yükseldiği anlamına geliyor.

Yoksulluk üst üste ikinci yıl da artarak 2019 yılındaki yüzde 10,2 seviyesinden 2020 yılında yüzde 12,2 seviyesine yükseldi.

Büyüme beklentisi yüzde 5

Bugün yayımlanan Dünya Bankası’nın Nisan 2021 raporuna göre, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 5 büyümesi bekleniyor. Ancak bu konuda da şu uyarı yapıldı:

Türkiye’nin aşılama programında bugüne kadar iyi bir ilerleme kaydedilmesine rağmen, program halen erken aşamalarda ve Covid-19 salgınının yeniden canlanması ve aşılamanın yaygınlaştırılması önündeki riskler büyümeyi frenleyebilir. Türkiye, sağlam bir para politikası duruşu konusunda kararlılığını açıklamıştır, ancak piyasadaki oynaklıklar ve liradaki değer kaybı enflasyonu düşürmede kaydedilen ilerlemeyi yavaşlatacaktır. Makroekonomik istikrarı yeniden tesis etmek için Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürme konusunda kararlılığını sürdürmesi ve hükümet tarafından desteklenmesi gerekmektedir.




Önceki Haber
Sevginur'u ağır yaralayıp, cinsel saldırıda bulunan Müslüm Aktaş'a 75 yıl ceza talebi
Sonraki Haber
ÖSYM'den ALES duyurusu: Sınav ertelenmedi