Ana SayfaGüncelHDP’li Özsoy: Türkiye’nin amacı Irak Kürdistan Bölgesi’ne adım adım yerleşme

HDP’li Özsoy: Türkiye’nin amacı Irak Kürdistan Bölgesi’ne adım adım yerleşme

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sınır ötesi askeri operasyonların süreceğini belirterek “Metina’ya üs kuracağız ve bölgenin denetimini yapacağız” açıklamasında bulundu. HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Hişyar Özsoy ise Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ne adım adım yerleşmeyi amaçladığına işaret etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Irak Kürdistan Bölgesi’nde yer alan Metina, Zap, Avaşin-Basyan ve Kandil’e dönük askeri harekatı sürüyor.

Söz konusu operasyonlar, ABD Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Nisan’da gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrası başlatılmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyelerine son operasyonlar hakkında yaptığı sunumda operasyonların devam edeceğini söyledi.

Fotoğraf: İçişleri Bakanlığı / Twitter

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre Soylu, “Metina bölgesi önemli bir yer. Tıpkı Suriye’de olduğu gibi, burada üs kuracağız ve bölgenin denetimini yapacağız” ifadelerini kullandı.

Soylu’nun “Bu bölge Kandil’e geçiş hattı, bu hattı kontrol altında tutacağız” dediği belirtildi.

Metina bölgesi, Hakkari Çukurca sınırında yer alıyor.

Hişyar Özsoy: Kürt kazanımları hedef alınıyor

Mezopotamya Ajansı’ndan Selman Güzelyüz’e konuşan HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Hişyar Özsoy ise TSK’nin sınır ötesi askeri operasyonlarında ABD’nin rolüne dikkat çekti.

ABD’nin Türkiye’ye verdiği desteğin yeni olmadığını dile getiren Özsoy, “Ne derece koordine ediyorlar, ne derece destek sunuyorlar onu çok bilmemiz mümkün değil ama destek veriyorlarsa da şaşırmamak gerekir” dedi ve ekledi:

Bunu eskiden beri yapıyorlar. Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bu tür operasyonlarda istihbarat düzeyinde mi pratik anlamda mı destek veriyor? Ki buna yönelik ciddi tartışmalar söz konusu. Türkiye, Federe Kürdistan hükümeti ve ABD’nin belli bir noktada koordine olma ihtimali yüksek. Bunu biraz ihtiyatla söylüyorum, çünkü elimde net veri yok ama tüm göstergeler buna işaret ediyor.

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ne adım adım yerleşmeyi amaçladığını söyleyen Özsoy, “Operasyonun gerekçesi ’PKK ile mücadele ediyorum’ şeklinde ama artık Güney Kürdistan’da da birçok siyasetçi bunun basitçe PKK olmadığını düşünüyor. Türkiye, Güney Kürdistan’a adım adım yerleşiyor” diye konuştu.

Özsoy, operasyonların bir diğer amacının Irak Kürdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye arasındaki bağlantının koparılması olduğunu savunarak, “Eğer buralarda başarılı olurlarsa, bir sonraki evrede uluslararası konjonktürü de denkleştirirlerse, yani ABD’nin rızasını Irak hükümeti ile alırlarsa, oraya saldırmayı düşünecekler. Bu saldırılar Ortadoğu’daki Kürt kazanımlarının hepsinedir. Bu hem Rojava’ya hem Güney Kürdistan’a hem de PKK yöneliktir” değerlendirmesinde bulundu.

Son operasyonun önceki operasyonlara göre ana akım medyada daha az yer aldığına da dikkat çeken Özsoy, bunun nedenlerini şöyle açıkladı:

Eskiden operasyonlar öncesi basında zaferler ilan edilirdi ama bugüne kadar yaptıkları operasyonlar hezimetle sonuçlanınca, bu sefer beklediler. Diğer neden ise ‘gidip alana girelim değil, gidip alan tutalım ve orada kalalım’ dertleri olduğu için medyada çok yer verilmiyor.




Önceki Haber
Alkollü içki satışı yasağının kaldırıldığı açıklandı
Sonraki Haber
Tartışmaları alevlendirecek genelge: Görüntü almaya yasak getirildi