Ana SayfaToplumsal CinsiyetMahkeme cinsel saldırıyı ‘şehevi’ değil diyerek tanımadı, cezalarda indirim yaptı

Mahkeme cinsel saldırıyı ‘şehevi’ değil diyerek tanımadı, cezalarda indirim yaptı

HABER MERKEZİ – Ankara’da mahkeme, iki kadın ile bir kız çocuğunun yolunu kesip zorla elbiselerini çıkarıp, vücutlarına dokunan erkeklerin saldırısını cinsel saldırı olarak değerlendirmedi. Mahkeme bu kararına gerekçe olarak, sanıkların saldırısının “şehevi nitelik taşımadığı”nı iddia etti. Mahkeme ayrıca erkeklere verdiği cezalarda ‘iyi hal’ indirimi uyguladı.

Ankara’da 22 Temmuz 2012’de Ahmet isimli bir erkek ve iki kadın ile bir kız çocuğu, gece saatlerinde yolda yürürken önleri üç erkek tarafından kesildi.

Soner A., Emrah C. ve Yener G. isimli erkekler kendilerini polis olarak tanıttı.

Ahmet, kimlik göstermelerini isteyince, tartışma çıktı. Kadınlar uzaklaşmak isteyince de Emrah C., arkadaşı Soner A.’ya, “Bunları köprünün altına götürün” dedi.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre Soner A., kadınları saçlarından sürükleyerek götürmeye çalıştı.

Kadınların ve çocuğun direnmesi üzerine hepsinin elbisesini zorla çıkardı ve vücutlarına dokunarak, cinsel saldırıda bulundu.

Çevredeki yurttaşların müdahalesi üzerine kadınlar kurtularak, emniyete gidip, şikayette bulundu.

Kadınlardan biri olanları şöyle anlattı:

Ben bir taraftan kardeşimi tutup, bir taraftan da Soner ile mücadele ediyordum, sonrasında kardeşimi bıraktı, benim belimden tuttu ve kendisine doğru çekti, benim de göğüslerimi sıktı, vücudumu kendi vücuduna yapıştırdı.

Cinsel saldırı yokmuş!

Gözaltına alınan üç erkek hakkında “cinsel saldırı”, “basit yaralama”, “tehdit” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlamasıyla Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı.

Yapılan yargılamanın ardından sanıklardan Yener G.’nin beraatine karar veren mahkeme, diğer iki sanığa, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan 7’şer yıl hapis verirken, sanıkların cinsel istismar ve cinsel saldırı suçu işlemediklerine karar verdi.

Kararda, cinsel saldırı suçunun oluşabilmesi için eylemin “cinsel arzuların tatmin amacının” bulunması gerektiği ileri sürülerek, “Sanıkların mağdure ve müştekinin vücudu üzerinde gerçekleştirdikleri davranışların cinsel arzularını tatmin amacına yönelik olmadığını, diğer ifade ile gerçekleştirilen bu hareketlerin objektif olarak şehevi nitelik taşımadığı anlaşılmıştır” denildi.

Karar temyize gitti

Kadınların avukatı avukatı Salih Şahin, karar için temyiz başvurusunda bulundu.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, sanıkların, 16 yaşındaki kız çocuğuna yönelik “sarkıntılık düzeyini aşacak şekilde cinsel istismarda bulunduğunu” tespitinde bulunarak, iki sanığın “çocuğun cinsel istismar suçundan” mahkumiyetlerine karar verilmesi gerektiğine hükmederek, yerel mahkeme kararını bozdu.

Bozma kararının ardında dava dosyası tekrar yerel mahkemeye geldi.

18 Mart tarihinde yapılan duruşmada sanık Soner A., son söz olarak “Adaletinize sığınıyorum, takdir mahkemenindir” dedi. Başka bir suçtan tutuklu bulunan diğer sanık Emrah C. ise beraatini talep etti.

Cinsel istismar faillerine ‘iyi hal’ indirimi

Savunmalarının ardından mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, her iki faile “kişiyi hürriyetin yoksun kılma” suçundan ‘iyi hal indirimi’ uygulayarak, 5’er yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, “çocuğa karşı cinsel istismar” suçundan da aynı şekilde ‘iyi hal’ indirimi uyguladı ve 15’er yıl hapis cezası verdi.

Böylece her iki suçtan sanıklara toplamda 20’şer yıl hapis ceza verilmiş oldu.

Mahkeme, suçun vasıf ve mahiyeti ile hükmolunan ceza miktarı gözetilerek, sanıklar hakkında hükmen tutuklamaya karar verdi.

Kadınların avukatı Saliha Şahin kararla ilgili olarak, “Sanıklar hakkında 9 yıl sonra tutuklama kararı verilmesi, geç de olsa olumlu bir adım. Ancak verilen cezalarda iyi hal indirimi uygulanması, kabul edilebilir değildir. Bu yönüyle karara itiraz edeceğiz” dedi.




Önceki Haber
Emine Şenyaşar duruşma günü de nöbette
Sonraki Haber
Gazetecilik onurunu savundular: Dört gazeteci de tahliye edildi