Ana SayfaBilim ve TeknolojiHastalıkta ve sağlıkta hayvanlardan öğrenebileceklerimiz üzerine

Hastalıkta ve sağlıkta hayvanlardan öğrenebileceklerimiz üzerine

HABER MERKEZİ – Akademisyen Barbara Natterson-Horowitz ile bilim yazarı Kathryn Bowers’ın birlikte kaleme aldığı “İnsan Denen Hayvan” adlı kitap, Şiirsel Taş’ın çevirisiyle, Metis’ten çıktı. Kitabın yayınevi tarafından hazırlanan tanıtım bültenini paylaşıyoruz.

Hayvanlarda meme kanseri görülür mü? Strese bağlı kalp krizi? Bayılma nöbetleri? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar? Yeme bozuklukları? Hayvanlar aşırı ya da tıkınırcasına yer mi? Kendilerini ölesiye aç bırakırlar mı? Peki ya ruhsal bozukluklar? Örneğin obsesif-kompülsif bozukluk? Klinik depresyon? Madde bağımlılığı ve istismarı? Kaygı bozuklukları? Kendine zarar verme?

Kalp yetersizliği olan küçük sevimli bir maymunu ameliyat etmesinin ardından kendine sorduğu bu sorular, kardiyolog Barbara Natterson-Horowitz’in tıbba bakışını tamamen değiştiren heyecanlı bir yolculuğun başlangıcı olmuş. İnsanlardaki sağlık sorunlarının hayvanlarda da görülüp görülmediğini araştırmaya başladığında karşılaştığı tablo, insan tıbbıyla hayvan tıbbı arasındaki kopukluğun giderilip daha kapsayıcı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğine onu ikna etmiş.

İnsan Denen Hayvan’da Horowitz ile bilim yazarı Kathryn Bowers, insan sağlığıyla hayvan sağlığı arasındaki çarpıcı paralelliklere dikkat çekerek tıpta insanmerkezciliğin aşılması çağrısında bulunuyorlar.

Artık Homo sapiens’in sınırlarını aşıp hayvanların, evrimin ve çevrenin bilgeliğinin düşünce yapımızı güçlendirmesine izin vermeliyiz. Dünya üzerinde yaşamın ortak unsurlarıyla karşılaşmak ve onları kucaklamak yirmi birinci yüzyıl tıbbı için bir gerekliliktir. Belki böylece insan istisnacılığını istisnai bir insancıllığa dönüştürerek gezegenimizdeki bütün hastalara fayda sağlayabiliriz.”

Yayınevinin kitaptan ‘tadımlık’ olarak erişime açtığı bölüme BURADAN ulaşabilirsiniz.




Önceki Haber
Direniş sonucu: Kolombiya'da 'vergi reformu' geri çekildi
Sonraki Haber
IIF: TL'nin dolar karşısındaki ‘adil değeri’ 9,50