Ana SayfaGüncelİmamoğlu hakkında ön inceleme başlatıldı: HDP ziyareti de suçlama konusu

İmamoğlu hakkında ön inceleme başlatıldı: HDP ziyareti de suçlama konusu

HABER MERKEZİ – İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Fatih Sultan Mehmet’e ait türbede ‘ellerini arkadan bağladığı’ gerekçesiyle ‘soruşturma’ açıldığı belirtildi. İBB Sözcüsü Murat Ongun, bu kapsamda İmamoğlu’nun ifadesinin istendiğini söyledi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan İçişleri Bakanlığı, İmamoğlu hakkında soruşturma değil ön inceleme başlatıldığını bildirdi. Bakanlık sözcüsü ise İmamoğlu’nun HDP’li belediye eşbaşkanlarını ziyaret etmesinin de suçlama konusu yapıldığını açıklamıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, ‘türbede ellerini arkasından bağladığı’ gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı öne sürüldü.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, İmamoğlu’na geçen yıl Fatih Sultan Mehmet’e ait türbede düzenlenen anma töreninde yürürken ellerini arkasından bağlaması nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma açtığını yazdı.

Barış Pehlivan, yazısında “İmamoğlu’nun o türbenin dışında yürürken ellerini arkasından bağlaması İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. İnsan inanmakta zorlanıyor ama bakanlığın onayıyla Mülkiye Başmüfettişi görevlendirildi. Ve geçen hafta şu suçlamayla Ekrem İmamoğlu’nun ifadesi istendi: ‘2020 yılında gerçekleştirilen bir program kapsamında ziyaret ettiğiniz Fatih Sultan Mehmet’e ait türbede elleriniz arkanızda bağlı bir şekilde gezinmek suretiyle saygısızlık yaptığınız iddiası…’” ifadelerini kullandı.

Pehlivan’ın bugünkü köşesinde yazdığı soruşturma iddiası, İBB Sözcüsü Murat Ongun tarafından doğrulandı.

Ongun, Twitter hesabından Pehlivan’ın yazısını paylaşarak İmamoğlu’nun ifadesinin istendiğini belirtti.

İçişleri: Soruşturma değil ön inceleme

İmamoğlu hakkında soruşturma açıldığına ilişkin haberlerin gündeme gelmesi üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan bir yazılı açıklama yapıldı.

Bakanlık açıklamasında, konuyla ilgili İmamoğlu hakkında Başsavcılığa şikayette bulunulduğu ve bunun üzerine savcılık isteğiyle işlem başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bakanlığımızca yapılan işlem bir soruşturma olmayıp, Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılmış bir ön inceleme niteliğindedir” ifadeleri kullanıldı.

“Ön inceleme sürecinin tamamlanabilmesi için hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesinin alınmasının zorunluluğu bulunmadığı” diye belirtilen açıklamada, “İfade talep edilmesi, kamu görevlisi hakkında mutlaka soruşturma izni verileceği anlamına gelmeyip, savunma yapabilmesi için kendisine yasal olarak tanınmış bir hak olduğundan müfettiş tarafından tamamlanması zorunlu olan rutin bir işlemdir” denildi.

Savcılıktan açıklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da konuya ilişkin açıklama yaptı.

İmamoğlu hakkında henüz bir soruşturma bulunmadığının, soruşturma için İçişleri Bakanlığı’ndan izin istendiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Cumhuriyet Başsavcılıklarının elektronik posta adresleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden ulaşan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Fatih Sultan Mehmet Han Türbesini ziyareti sırasında saygısızlık yaptığına ve HDP Belediye Başkanlarını ziyaret ederek görevini kötüye kullandığına’ yönelik ihbarlar kayda alınmıştır. Akabinde ilgilinin kamu görevlisi olması nedeniyle yasal zorunluluk gereğince (4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun) İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma açılması için izin istenmiştir.

Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bahse konu ihbarlarla ilgili olarak yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme neticesinde soruşturma izni verilmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından gerekli değerlendirmenin yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İmamoğlu’nun HDP ziyareti de ‘suç’ sayılmış

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı ise bakanlığın yazılı açıklamasından bir süre önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında işlem başlatıldığını doğrulamış ve konuyla ilgili şunları söylemişti:

İmamoğlu ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir işlemi bu. İstanbul Başsavcılığı bir talepte bulunmuş, Sayın İmamoğlu’nun HDP’li belediye başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü, yine ziyaret ettiği belediye başkanlarını ve anılan partiyi desteklediği, bir ziyareti esnasında Fatih Sultan Mehmet’e ait türbeye saygısızlık yaptığı iddiaları ilgili… Bu iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir işlem var. Bize gönderildi. Dolayısıyla her Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelen işlemlere nasıl rutin olarak yapmamız gerekenler varsa bu süreçte yürüyor.

Ekrem İmamoğlu, 31 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır’a giderek, yerlerine kayyum atanan HDP yönetimindeki Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarıyla bir araya gelmişti. Seçilmişlerin yerine kayyum atanmasını ‘gaflet’ olarak değerlendiren İmamoğlu, görevden alınmaktan endişe etmediğini söylemişti.




Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'nin 'anayasa' önerisine yanıt: Kararı saray veriyor
Sonraki Haber
Türkiye’de gazeteci yargılamalarının anatomisi