Moda Sahne kurucularından Aydoğan: Yok oluş süreci yaşıyoruz

Moda Sahne kurucularından Aydoğan: Yok oluş süreci yaşıyoruz

Elektrik faturasına gelen zammı protesto eden ve ödemeyi reddeden Moda Sahne kurucularından yönetmen Kemal Aydoğan, özel tiyatroların yok oluş süreci yaşadıklarını söyledi. Aydoğan, “Bizimki artık romantik bir direniş. Ayakta tutabilmenin peşindeyiz. Ama bu çok sürmeyebilir” dedi.

Elektriğe yapılan yüksek zamlar faturalara yansımaya devam ediyor. Yurttaşlar ekonomik krize ve yüksek faturalara tepkilerini göstermeye devem ediyor. Fahiş fiyatlı faturalara bir itiraz da İstanbul Kadıköy’de bulunan tiyatro salonu Moda Sahne’den geldi.

Moda Sahne, tepkisini “Elektrik faturasının son ödeme tarihi geldi çattı. Aralık ayında 7 bin TL olan tutar Ocak’ta 20 bin TL oldu. Bu fahiş artış bir tiyatronun ödeme kapasitesinin sınırlarını aşıyor. Bu fahiş elektrik bedelini kabul etmiyoruz, bu nedenle faturayı ödemiyoruz” şeklinde dile getirdi.

Moda Sahne kurucularından ve yönetmen Kemal Aydoğan, özel tiyatroların yüksek zamlar karşısında yaşadıkları zorlukları Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’e değerlendirdi.

‘Kendi halimize bırakıldık’

Moda Sahne’yi 9 yıl önce 9 Ekim 2013 tarihinde 11 arkadaşıyla birlikte açtıklarını söyleyen Aydoğan, 2 tiyatro salonu ve 1 sinema salonunun olduğunu belirtti.

Salgın sürecinde 1 yıl boyunca özel tiyatroların kapalı olduğunun altını çizen Aydoğan, bu durumun büyük bir gelir kaybına neden olduğunu söyledi. Aydoğan, “Bu gelir kaybı yaşanırken, devlet tiyatrolara hiçbir biçimde yardım etmedi. Tümüyle kendi halimize bırakıldığımız bir süreç yaşadık. 7-8 tane tiyatro kapandığını ilan etti. Tiyatroların faaliyetleri çok düştü, ayda 1 oyun oynayınca tiyatro faaliyeti yapıyoruz sayılmaya başlandı” dedi.

‘Yok oluş süreci yaşıyoruz’

Yaşanan ekonomik krizle birlikte her şeyin fiyatının en az 2 kat arttığına dikkat çeken Aydoğan, özel tiyatroların kendilerini sürdürme imkanlarının ortadan kalktığını söyledi. Aydoğan, “Yetkililer ekonomik krizin bahar aylarında daha da etkisini arttıracağını söylüyor. Bu ise zamların daha da artacağı anlamına geliyor. Biz seyirci bulamayacağız ve bu faaliyeti sürdürenler de sürdüremez hale gelecek. Pandemiyle başlayan ekonomik krizle taçlandırılan bir yok oluş süreci yaşıyoruz” diye belirtti.

‘Seyircilerin alım gücü düştü’

Sezona başlarken bilet fiyatlarını 60 TL’den 80 TL’ye çıkardıklarını belirten Aydoğan, “Biz biletimize yüzde 30 zam yaparak ekonomimizi kurtarmaya çalışırken, üzerimize yüzde 100-200’lük zamlar geldi. Biz seyircimize bu zamları yansıtamıyoruz. Çünkü onların da alım gücü düştü. Zaten bir tiyatro biletine 100 TL veriyor olmak bence tiyatroyu sadece zenginlere yapıyor olmak demek. Şuan ülkede 150 TL bilet fiyatı normal hale gelmiş durumda. Bu bir kere halk ile tiyatro arasının açılması demek” ifadelerini kullandı.

‘Faturayı ödemeyeceğiz’

Aydoğan, 7 bin TL gelen elektrik faturasının son gelen zamlarla birlikte 20 bin TL’ye çıktığını vurgulayarak, bu tutarın ödenebilir bir tutar olmadığının altını çizdi.

İlk olarak bu tutarı nasıl ödeyebileceklerini düşündüklerini fakat sonrasında 3 katına çıkmış bir faturanın haksızlık olduğunu düşündüklerini söyleyen Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dolayısıyla bütçemizde böyle bir paranın olmayışıyla önce ‘ödeyemiyoruz’ dedik. Ödemek için bankadan kredi almamız gerekir, bunu 24 ay taksitlendirmemiz gerekir. Ama Şubat ayı faturası içinde benzer bir şey olacak. Bu sefer onun içinde bir kredi alacağız. Derken biz aslında elektrik tutarını ödeyebilmek için bankadan kredi alıp borçlandırılarak yok olup gideceğiz. Dolayısıyla bunu bir kez yaptığımızda bu işleri meşrulaştırmış olacağız. Devleti ya da Kültür Bakanlığını hem bize hem de halka uygulanan bu zamlar konusunda uyarmak için ödememeyi ilan ettik. Ödemeyeceğiz. Devletin bunu düzenlemesini talep ediyoruz.”

‘Bizimki artık romantik bir direniş’

Artan masraflar ve zam yağmuru altında özel tiyatroların dayanabilmesinin ihtimalinin olmadığını vurgulayan Aydoğan, “Bizimki artık romantik bir direniş. Bir ekonomist getirsek ve rakamları versek zaten bizim iflas ettiğimizi söyleyecektir. Gücümüzü işimizi sevmekten alıyoruz. Burayı şuan sürdüren bizler, emeğimizin karşılığını almadan sürdürüyoruz. Ayakta tutabilmenin peşindeyiz. Ama bu çok sürmeyebilir” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ