Ana SayfaGüncel85 HDP’li eşbaşkan ve meclis üyesi ya görevden uzaklaştırıldı ya gözaltına alındı ya da tutuklandı

85 HDP’li eşbaşkan ve meclis üyesi ya görevden uzaklaştırıldı ya gözaltına alındı ya da tutuklandı

HABER MERKEZİ – Son olarak Çaldıran Belediye Eşbaşkanı Faruk Demir’in ardından Edremit Belediye Eşbaşkanı Medeni Özer’in İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılması sonrası bir açıklama yapan HDP, 31 Mart’tan bugüne partiye dönük uygulamalar ile görevden almalara dair bilançoyu paylaştı. Buna göre 85 HDP’li eşbaşkan ve meclis üyesi ya görevden uzaklaştırıldı ya mazbatası verilmedi ya da gözaltına alınıp, tutuklandı.

HDP, son olarak Van’da Edremit ve Çaldıran ilçe belediyelerindeki iki meclis üyesinin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması sonrası konuya dair yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklama, “Saldırılar ve görevden almalarla belediyelerimiz işlevsizleştirilmeye çalışılıyor” başlığını taşıyor.

Partinin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan imzasıyla paylaşılan açıklamada HDP’nin yerel seçimlerde kazandığı belediyelerdeki görevden almalara ve operasyonlara ilişkin bilanço da yer alıyor.

“Belediyeler işlevsiz hale getirilmek isteniyor”

Kaplan açıklamada, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde AKP iktidarının ‘siyasi hezimet’ yaşadığını, HDP’nin büyük oy farkları ile kayyumlardan aldığı belediyelerin ‘gasp ve işgal’ edildiğini ifade ediyor.

KHK’li oldukları gerekçesiyle HDP’li adaylara mazbatalarının verilmediğini ve belediye meclis üyelerinin de mahkeme dosyaları gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldığını hatırlatan Kaplan, “İktidar, meclis çoğunluğu bulunmayan belediyelerde, seçilmişlerimizi görevden uzaklaştırarak belediyeleri işlevsiz bir hale getirmeye çalışmaktadır” diyor.

Açıklamada AKP’nin “seçim yolu ile kazanamadığı belediyeleri pasifize etmeye çalıştı ve halkın iradesini tanımadığını” savunuluyor.

31 Mart’tan bugüne bilanço

31 Mart’tan bugüne HDP belediyelerine ve yerel yönetimlerine dönük uygulamalar ise şöyle aktarılıyor:

  • Bağlar Belediye Eşbaşkanımız Zeyyat Ceylan, Çaldıran Belediye Eşbaşkanımız Leyla Atsak, Edremit Belediye Eşbaşkanımız Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, Tuşba Belediye Eşbaşkanımız Yılmaz Berki, Tekman Belediye Eşbaşkanımız Müzahit Karakuş ve Dağpınar Belediye Eşbaşkanımız Abubekir Erkmen’e KHK’li oldukları gerekçesi ile mazbataları verilmeyip seçimleri kaybeden partinin adayına belediye başkanlığı mazbatası verilmiştir.
  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanımız Hülya Alökmen Uyanık, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanımız İbrahim Çiçek, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanımız Necati Pirinççioğlu, Hakkari Belediyesi Eşbaşkanımız Seher Kadiroğlu Ataş, Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanımız Salih Kuday, Savur Belediyesi Eşbaşkanımız Mehmet Yasin Kalkan, Siirt Belediyesi Eşbaşkanımız Resul Kaçar, Erciş Belediyesi Eşbaşkanımız Mahmut Pala’ya KHK’li oldukları gerekçesi ile mazbataları verilmemiştir.
  • Ağrı Taşlıçay Belediye Meclis Üyesi Fecri Aydın, Ağrı Doğubayazıt İl Genel Meclis Üyesi Sabri Karayel, Batman Belediye Meclis Üyeleri; Ahmet Yılmaz, Erkan Kaygusuz, Mustafa Yurtsever, Reşat Akıncı, Abdulmecit Çeken ve Ahmet Aslan, Bitlis Tatvan Belediye Meclis Üyeleri; Saffetullah Akyüz ve Veysi Altıntaş, Diyarbakır Yenişehir Belediye Meclis Üyesi Ramazan Akkoç, Diyarbakır Kayapınar Belediye Meclis Üyeleri; Neriman Baran Yiğit, Amber Ceylan Ak, Mehmet Vecih Aydoğan, Dilan Yakut, Eser Özbek, Ali İhsan Karahan, Yusuf Gezer ve Süleyman Okur, Diyarbakır Bağlar Belediye Meclis Üyeleri; Hava Karahancı, Şükran Şimşek, Derya Berktaş Açmaz, Sevgi Süer, Abdulkadir Önen ve Aziz Turay, Diyarbakır Dicle Belediye Meclis Üyesi Songül Can Şimşek, Diyarbakır Sur Belediye Meclis Üyesi Berivan Savaş Apaçık, Diyarbakır Ergani Belediye Meclis Üyeleri; Müslüm Öcay ve Erdal Tekdemir, Hakkari Yüksekova İl Genel Meclis Üyeleri; Deniz Öztekin ve Ferhat Özdil, Iğdır Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Hun, Mardin Kızıltepe Belediye Meclis Üyeler; Şeyhmus Akbaba ve Mehmet Ali Çiçek, Mardin Derik Belediye Meclis Üyesi Mehmet Gezici, Muş Varto Belediye Meclis Üyesi Hakkı Bingöl, Siirt Belediye Meclis Üyesi Fatma Kayar, Siirt Kurtalan Belediye Meclis Üyesi Ercan Başar, Şanlıurfa Bozova Belediye Meclis Üyesi Müslüm Kuşçu, Şanlıurfa Suruç Belediye Meclis Üyeleri; Reşat Demirkol ve Osman Kaya, Şanlıurfa Viranşehir Belediye Meclis Üyesi Abdulcelil Çelebi, Şırnak İl Genel Meclis Üyesi Selahattin Barınç, Şırnak Cizre Belediye Meclis Üyesi Dündar Yağarcık, Van İpekyolu Belediye Meclis Üyeleri; Salih Kara, Mesude Demir ve Sibel Harman Tertemiz’e KHK’li oldukları gerekçesi ile mazbataları verilmemiştir.
  • Erzurum Karayazı Belediye Eşbaşkanımız Melike Göksü, “silahlı terör örgütüne üye olma” iddiası ile 7,5 yıl hapis cezası almıştır.
  • Erzurum Karayazı Belediyesi Eşbaşkanımız Burhanettin Şahin ve belediye meclis üyelerinin de aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alınmıştır. Yaklaşık bir hafta gözaltında tutulan eşbaşkan ve yönetici/üyeler, daha sonra serbest bırakılmıştır. (Bu gözaltı sırasında HDP yöneticilerinden Nuri Kandemir’e, ailesinin gözü önünde, evinin içinde işkence edilmiştir; aynı şekilde eski meclis üyesi Erdem Kaya yere yatırılarak kafasına silah dayatılmıştır.)
  • Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Ferhat Kut ile Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Gülşen Özer sabah erken saatlerde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştır.
  • Nusaybin Belediye Meclis Üyesi Samiye Demir gözaltına alınmıştır.
  • Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi Nursel Örmek de gözaltına alınmıştır.
  • Siirt Kurtalan’da ise HDP’li Belediye Meclis Üyesi A. Gaffur Kubilay gözaltına alınmıştır.
  • Şanlıurfa Ceylanpınar’da HDP Meclis Üyesi Dilan Ablay gözaltına alınmıştır.
  • Tatvan’da; Serap Çakmak Genç, Suat Yetişkin, Diyar Orak, Ahmet Sağnıç, İsa Taş, Şükrü Aydemir, Mehmet Nedim Türemiş, Çetin Yılmaz ve Selami Karahan’ın geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarına karar verilmiştir.
  • Dersim İl Genel Meclis Üyemiz Mithat Kaya “örgüte yardım ve yataklık” suçlamasıyla tutuklanmıştır.
  • Kayapınar Belediye Meclis Üyesi Adnan Akgül görevden uzaklaştırılmıştır.
  • Patnos Belediye Meclis Üyemiz Mehmet Şahin Savcı “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmıştır.
  • Bitlis İl Genel Meclis Üyemiz Medeni Yalçınkaya yapılan ev baskını sonucundan tutuklanmıştır.
  • Çaldıran Belediye Meclisi Eş Sözcümüz Faruk Demir ve Edremit Belediye Meclis Eş Sözcümüz Medeni Özer İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmıştır.
  • İhbar olduğu gerekçesi ile Narkotik ve TEM ekiplerince savcılığın arama yazısı olmadan Kayapınar Belediye binası basılmış, kapılar kırılmış ve içeride arama gerçekleştirilmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KEPSUT NOTLARI 5 | Suç ve ceza – Ali Avcı
Sonraki Haber
Ankara–Tahran tren seferleri yeniden başlıyor