Ana SayfaDünyaİran’da halk sokakta: Dorud kentindeki protestolarda 2 kişi hayatını kaybetti

İran’da halk sokakta: Dorud kentindeki protestolarda 2 kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – İran’da ekonomik gidişi protesto amacıyla başlayan ve siyasi rejime tepkiye yönelen protestoları sürüyor. Dorud kentinde dün düzenlenen protesto gösterilerinde iki kişi hayatını kaybetti. Protestoyu değerlendiren İran İnsan Hakları Örgütü’nün kurucusu ve sözcüsü Prof. M. Amiry-Moghaddam, protestoların arka planında tüm kurumlara karşı duyulan rahatsızlık yattığını söyledi ve “Korku duvarı yıkıldığında rejim milyonların karşısında duramaz” dedi.

İran’da ekonomik taleplerle başlayan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösteriler sürüyor.

Başkent Tahran, Raşt, Meşhed, Kirmanşah, İsfahan ile Hamadan’ın yanı sıra İran’ın dini yönetim merkezi Kum’da düzenlenen protestoların ortaya çıkışı ekonomik sebepler olsa da halkın tepkisi siyasi rejime yönelmiş durumda.

Dorud kentinde dün düzenlenen protesto gösterilerinde iki kişi hayatını kaybetti. İranlı yetkililer iki kişinin yaşamını yitirdiğini doğruladı.

Lorestan vilayeti güvenlik şefi ve vali yardımcısı Habibollah Khojastehpur İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Dorud’daki gösteride ölen iki kişinin İran polisince değil, “yabancı ajanlarca” öldürüldüğünü ileri sürdü.

Fransız Haber Ajansı (AFP) İran makamlarının iki kişinin öldüğü gösterilerin ardından internet bağlantılarını kısmen kestiğini duyurdu. AFP Tahran muhabiri başkent Tahran’da cep telefonlarının internet bağlantısının bulunmadığını belirtti.

İran İnsan Hakları Örgütü’nün kurucusu ve sözcüsü Prof. M. Amiry-Moghaddam’a göre İran halkının temel sorunu ekonomik koşullar, yüksek fiyatlar ve işsizlik olsa da protestoların arka planında tüm kurumlara karşı duyulan rahatsızlık yatıyor. Moghaddam buna örnek olarak protesto gösterilerinde atılan sloganları gösteriyor.

Artı Gerçek’ten Tunca Öğreten’e konuşan Moghaddam, şunları belirtiyor:

Halk, ‘Diktatöre ölüm’ ‘İslam Cumhuriyeti’ni istemiyoruz’ ya da ‘Kahrolsun Hamaney’ diye bağırıyor. Bu da işlerin rejim açısından ciddi boyuta ulaştığını gösteriyor. Şiddet ve terör, kısa vadede protestoları durdurmaya yarayabilir. Ancak her diktatör bir gün yolun sonuna gelir ve bence Ayetullah Ali Hamaney de diktatörlüğünün sonuna gelmiş durumda.

‘Korku duvarı yıkıldığında rejim milyonların karşısında duramaz’

Moghaddam, ‘İran’daki protestoların Arap Baharı ile benzerlik taşıyıp taşımadığı’ yönündeki soruya ise şu yanıtı veriyor:

Kesinlikle benziyor. Tunus’ta da protestolar böyle başlamıştı. Korku duvarı yıkıldığında rejim, milyonlarca insanın karşısında duramaz.

Kürtlerin de protestolar da yer aldığını kaydeden Moghaddam, “Kürt bölgelerinden de, diğer etnik grupların yaşadığı yerlerde de protestoların olduğuna dair haberler geliyor. İş rejimi protesto etmeye geldiğinde, farklı etnik kökenlerden insanların birlikte hareket ettiğini görüyoruz” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gül'ü bu kez 'bozgunculuk' ile suçlayan Erdoğan: Hayırdır, bu tepkisellik nereden çıktı?
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan yeni yıl mesajı