Ana SayfaEkolojiKadıköy kıyılarının yapılaşmaya açılmasına tepki: ‘Siyasi güç gösterisi için daha ihtişamlı bir cami isteniyor’

Kadıköy kıyılarının yapılaşmaya açılmasına tepki: ‘Siyasi güç gösterisi için daha ihtişamlı bir cami isteniyor’

HABER MERKEZİ – Kadıköy Kent Dayanışması, kıyıların yapılaşmaya açılmasını protesto etti. Eylemde konuşan Gülsün Gökalp, “Siyasi güç gösterisi için daha ihtişamlı bir cami isteniyor. Yer olarak da rıhtım sahilindeki dolgu alan uygun görülmüş” dedi.

Kadıköy Kent Dayanışması, Kadıköy’deki kıyıların yapılaşmaya açılmasını protesto etti.

Kadıköy-Beşiktaş İskelesi önünde düzenlenen eylemde “AKP elini Kadıköy’den çek”, “Ranta değil Marmara’nın temizliğine kafa yorun” ve “İstanbul’a ihanet etmeye devam ediyorsunuz” gibi dövizler taşındı.

Açıklamayı okuyan Kadıköy Kent Dayanışması’ndan Gülsün Gökalp, rıhtımdaki cami projelerine dair şu bilgileri paylaştı:

Diyanet İşleri Başkanlığı ile İl Müftülüğü’nün talepleri doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uygulama imar planlarında değişiklikler yaptı. 2015 yılında Kadıköy rıhtıma cami projesi hazırlanmıştı. Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı itiraz davaları devam ederken, İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu söz konusu projeyi yeterli somut gerekçeler olmaksızın onayladı.

Rıhtıma yapılmak istenen 34 bin metrekarelik projenin gerekçesi ise planlama alanında ve yakın çevresinde selatin cami (Osmanlı padişahlarınca ya da padişah eşlerince yaptırılan büyük, görkemli cami) veya ulu cami mahiyetinde bir caminin yer almaması. Yani bölgede yeterince cami olduğu biliniyor. Sayılarla ifade edersek; bölgede 9 cami var, bunlardan 4’ü söz konusu alana yürüme mesafesinde. Ama siyasi güç gösterisi için daha ihtişamlı bir cami isteniyor. Yer olarak da Rıhtım sahilindeki dolgu alan uygun görülmüş.

46 buçuk metre yükseklikte 20 bin kişilik caminin minare yüksekliği 70 metre olacak. Ayrıca, şadırvan, kültür merkezi, üç katlı bin 240 araç kapasiteli yeraltı otoparkı, hizmet ve ticaret alanı da proje kapsamındadır.

Böyle bir projenin kabul edilemeyeceğinin altını çizen Gökalp, kamu mal ve arazilerin halkın yararı gözetilmeksizin siyasi çıkarlar ve propaganda uğruna kullanılmakta ve yok edilmek istendiğini ifade etti.

Gökalp son olarak, yaşam alanlarının talan edilmesine karşı yasal, sivil ve meşru haklarını kullanmaya kararlı olduklarını vurguladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hayvancılık biterken: Erdoğan'dan Hakkari'de 'Yayla yasaklarını kaldırıyoruz' açıklaması
Sonraki Haber
Gazeteciler tutuklu meslektaşları için yürüdü: 'Güneş balçıkla sıvanamaz, haber suç olamaz'