Ana SayfaEkolojiTarkan: Rant için doğa katliamlarına son verin

Tarkan: Rant için doğa katliamlarına son verin

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları’na yapılmak istenilen altın madenine tepki gösteren Tarkan, “Rant için bu doğa katliamlarına bir son verin artık” dedi.

Kaz Dağları’nda yapılmak istenilen altın madenciliğine karşı “#Kazdağlarıhepimizin” etiketiyle başlatılan protestolara, sanatçı Tarkan Tevetoğlu da Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla destek verdi.

Hasankeyf’ten Kaz Dağları’na kadar birçok ekokıyıma dikkat çeken sanatçı, rant için doğa katliamlarına son verilmesi çağrısında bulundu:

“Rant uğruna feda edilen Hasankeyf’ler, Allianoi’ler, Karadeniz’in dereleri, ormanları. Dikilen çirkin beton yığınları için kesilen binlerce yıllık zeytin ağaçları. Kurutulan göller, kirletilen, zehirlenen denizler, topraklar. Altın için feda edilen güzelim Kaz dağları ormanları.
“Bu ne bitmek bilmeyen bir para ve güç hırsıdır. İnsan ülkesinin doğasını, tarihini, kültürünü rant uğruna bir kalemde nasıl satabilir böyle?
“Dünyanın neredeyse her yerinde durum aynı.
“Halkın oylarıyla bulundukları noktaya gelen yetkililer kendilerini o ülkenin sahibi sanıp istediklerini yapma hakkını kendilerinde nasıl buluyorlar?
“Vatandaş kendi toprağını, doğasını savunmaya, korumaya kalktığında bir de vatandaşa ayar verip, kafa tutup, tehditler savuruyorlar.
“Yeter artık. Bi durun, kendinize gelin. Sizlere emanet edilen bu topraklara ve de temsilcisi olduğunuz halkınıza ihanet etmeyin artık.
“Bi elinizi kalbinize koyun da vicdanınıza kulak verin artık.
“Rant için bu doğa katliamlarına bir son verin artık.”

Dün Kaz Dağları’nda kurulmak istenen altın madenine karşı başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti”nin büyük buluşmasına on binler katılmıştı.

Protestcular jandarma engellemesine rağmen ağaçların kesildiği şantiye alanına girmiş, maden alanına fidanlar dikilmişti.

Ne oluyor?

Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle Kaz Dağları’nda ağaç katliamı yaşanıyor.

Şu ana kadar maden sahasında 195 bin civarında ağacın kesildiği belirtiliyor.

Altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için de başvuru yaptı.

Ağaç katliamının yanında Kaz Dağları’nın ‘siyanür denizi’ne dönüşmesi ise muhtemel.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, “Cevher işlenirken net bir şekilde biliyoruz ki siyanür kullanılacak. Sulama kaynağımız olan baraj kirlenecek, kirlenmenin ötesinde hayati tehlikeye neden olacak. Sağlık sorunları ve ölüme kadar giden tehdit söz konusu” diyor.


Kaz Dağları: “Ekokıyımı durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bilim insanlarından iklim krizi uyarısı: Toprağı sömürmeye son verin
Sonraki Haber
İzmir'de amonyak gazından zehirlenen 25 işçi hastaneye kaldırıldı