Ana SayfaDünyaKasım Süleymani suikastının sonrasında neler oluyor?

Kasım Süleymani suikastının sonrasında neler oluyor?

HABER MERKEZİ – İranlı general Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta ABD tarafından düzenlenen bir suikast sonucunda öldürülmesinin ardından bir yandan karşılıklı tehditler devam ederken, diğer yandan da diplomasi trafiği yaşanıyor. Suikast ile ilgili gelişmeler ile kimi açıklamalar ve değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

 


20:11 | Nasrallah’dan ABD’ye tehdit

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Kasım Süleymani için düzenlenen anmada konuşan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, “Asker tabutları yığılmaya başladığında Trump, Washington’un bölgede yenilgiye uğradığının farkına varacak” dedi.

Euronews’te yer alan habere göre Süleymani’nin ölümünün yalnızca İran’ın meselesi olmadığını belirten Nasrallah, ‘ABD’nin askeri varlığının Ortadoğu’dan temizlenmesinin’ öncelikleri olduğunu ifade etti.

Nasrallah, ‘canlı bomba’ saldırıları tehdidinde bulundu.


18:36 | Irak’tan ‘ABD güçleri ülkeden çıkarılsın’ kararı

Irak parlamentosu olağanüstü oturumunda ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi.

Meclis, ‘ABD stratejik güvenlik anlaşmasının iptal edilmesi ve yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması’ için hükümete yetki verilmesi kararını onayladı.

Oy çokluğuyla alınan kararla birlikte ABD dışında diğer yabancı güçlerin de ülkeden çıkarılmasına karar verildi.

Meclisten yapılan açıklamada, kararın uygulanması yükümlüğünün hükümette olduğu belirtildi.

Oylamanın ardından Şii vekiller mecliste, “ABD’ye hayır”, “Mühendis’e evet, “Süleymani’ye evet” ve “Ey işgalci çık dışarı” sloganları attı.


17:26 | Irak, ABD Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı

Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi’ni hava saldırıları nedeniyle bakanlığa çağırdı.

Irak’ın başkenti Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği yakınlarına ve Salahaddin vilayetinde ABD askerlerinin kaldığı Beled Askeri Üssü’ne dün akşam (4 Ocak) füzeli saldırı düzenlenmişti.

Saldırı sonrası ABD Büyükelçiliği’nde uyarı sirenlerinin çaldığı belirtilmişti.


16:35 | İran’dan Trump’a: Kültürel alanların hedef alınması savaş suçudur

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘İran’a ait 52 noktayı hedef aldıkları’ açıklamasına İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’den yanıt geldi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Zarif, “kültürel alanların hedef alınması savaş suçudur” dedi.

“Donald Trump, Cuma günü korkakça işlediği terörle, uluslararası hukuku tüm boyutlarıyla ihlal etmiştir. Şimdi uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmekle tehdit ediyor. Kültürel alanları hedef almak savaş suçudur. ABD’nin Batı Asya’da sonu gelmiştir.”

İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Seyyid Abdurrahim Musevi de Tahran’da yaptığı konuşmada, “Böyle bir işe cüret etmelerini uzak bir ihtimal görüyorum ama muhtemel bir çatışmada, bu 5 ve 2 rakamlarının neye karşılık geldiği o zaman belli olacaktır” dedi.

Trump, İran’dan gelen “intikam” açıklamalarına bu sabah Twitter üzerinden 52 hedefin belirlendiğini, bölgedeki ABD’lilerin hedef alınması halinde “bazıları İran ve İran kültürü için büyük önem taşıyan” noktaları “hızla ve çok sert bir şekilde” vuracağı tehdidinde bulunmuştu.


15:08 | İran’dan Trump’ın “52 hedef belirledik, vururuz” açıklamasına yanıt

İran Genel Kurmay Başkanı Muhammed Bakıri, “İran saldırırsa 52 hedefi çok hızlı ve sert vuracağız” diyen ABD Başkanı Donald Trump’a yanıt verdi.

Bakıri, “ABD Tahran’la askeri çatışmaya girecek cesaretten yoksun” ifadeleriyle yanıt verdi.

İran Enformasyon Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cahromi de Twitter üzerinden açıklama yaparak Trump’ın sözlerine yanıt verdi.

Cahromi, “IŞİD gibi, Hitler gibi, Cengiz gibi! Hepsi kültürlerden nefret ediyor. Trump, takım elbiseli bir terörist. Tarihi, hiç kimsenin ‘Büyük İran ulusunu ve kültürünü’ yenilgiye uğratamayacağını kısa süre içinde öğrenecek” dedi.


13:46 | Kasım Süleymani’nin cenazesi İran’a getirildi

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin cenazesi İran’a getirildi.

Süleymani’nin cenazesinin bulunduğu tabutun İran bayrağına sarılı halde askeri bando eşliğinde uçaktan indiriliş görüntüleri İran devlet televizyonu IRIB’te yayınlandı.

Ahvaz’daki Mollavi Meydanı’nda buluşan ve siyah giyinen on binlerce kişi, Süleymani’nin fotoğraflarını taşıdı.

Kasım Süleymani için ilk tören ülkenin güneybatısındaki Ahvaz kentinde düzenlendi. Ardından Meşhed’de götürülen Süleymani için burada da bir tören düzenlendi.

Daha sonra başkent Tahran ve İran İslam Devrimi’nin temellerinin atıldığı Kum kentlerinde yapılacak törenlerin ardından doğum yeri olan Kirman’a getirilecek ve Salı günü düzenlenecek cenaze töreni ile toprağa verilecek.

Öte yandan İran televizyonu, Süleymani ile aynı saldırıda öldürülen Şii milis gücü Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’in de İran’a getirileceği bilgisini duyurdu.

Mühendis’in naaşı Necef kentinde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

Kasım Süleymani ve el Mühendis için dün de Bağdat’ta cenaze töreni düzenlenmişti.

Binlerce kişinin katıldığı törende, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ve eski başbakanlardan Nuri Maliki’nin yanı sıra hükümetten üst düzey isimler de hazır bulunmuştu.

İran’ın dini merkezi olan Kum şehrinde yer alan ve Şiiler için önemli olan Cemkeran Camisi’nin kubbesine “intikam” anlamına gelen kırmızı savaş bayrağı çekilmişti.


13:01 | Amerika’daki savaş karşıtları ABD’nin Irak’taki saldırısını protesto etti

Fotoğraf: Reuters

İranlı general Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesi ve Orta Doğu’ya yaklaşık 3 bin askerin gönderilmesi kararı dün (4 Ocak) Washington, New York, Chicago gibi kentlerde protesto edildi.

Reuters’ın haberine göre, başkent Washington’da “Adalet yoksa barış yok”, “ABD, Ortadoğu’dan defol”, “İran’ı Irak’a çevirmeyin” sloganları atan protestocular, “Suikastlere hayır”, “İran’a karşı savaş ve yaptırımlara hayır”, “İran ile barış” ve “İran ile görüş, bombalama” yazılı pankartlar taşıyarak, ABD’nin askerlerini Irak’tan çekmesi çağrısında bulundu.

Washington’daki eylemde konuşmacılar arasında iklim değişikliği protestosunda tutuklanan aktris ve aktivist Jane Fonda da vardı.

“Buradaki gençler, doğduğunuzdan beri yapılan tüm savaşların petrol nedeniyle olduğunu bilmeliler” diyen Fonda, kalabalığa, “artık can kaybedip insanları öldüremeyiz ve çevreyi mahvedemeyiz” diye seslendi.

Kadınların önderliğindeki bir savaş karşıtı grup olan “Pempe Kod: Barış için Kadınlar” Code Pink adlı sivil toplum kuruluşu öncülüğünde de Müslüman Barış Derneği, Birleşik Savaş Karşıtlığı Derneği gibi birçok STK üyesi “Ulusal Eylem Günü” dolayısıyla Beyaz Saray’ın önünde bir araya geldi.


09:54 | Hizbullah Tugayları: Irak güçleri ABD üslerinden uzak durmalı

Fotoğraf: AFP

Irak’ta Şii milis grupları bünyesinde toplayan Haşd-i Şabi’nin en büyük grubunu oluşturan ve ‘Kataib Hizbullah’ olarak bilinen Irak Hizbullah Tugayları, Irak güvenlik güçlerinin ülkedeki ABD üslerinden uzak durmasını istedi.

Reuters’in haberine göre Lübnan’da yayın yapan el-Mayadin televizyonu, Hizbullah Tugayları’nın şu açıklamasına yer verdi:

“Pazar akşamından itibaren, Irak güvenlik güçleri, bin metreden daha az olmamak üzere ABD üslerinden uzak durmalıdır.”

Öte yandan Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Lübnan Hizbullahı’ndan yapılan son açıklamada da ABD’nin operasyonuna kararlı bir yanıt vereceği kaydedildi.

Hizbullah’ın Lübnan’daki parlamento bloğunun lideri Mohamad Raad ise, el-Mayadin televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘ABD’nin Süleymani’yi hedef alarak bir hata yaptığını ve bunu ilerleyen günlerde fark edeceğini’ söyledi.


09:49 | Trump’tan İran’a: 52 hedef belirledik

İran’ın “Kasım Süleymani’nin intikamını alacağız” şeklindeki açıklamalarına ABD Başkanı Donald Trump’tan yanıt geldi.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada İran’ın ABD’lilere veya ABD unsurlarına saldırması durumunda İran’a ait 52 hedefi, vurmak üzere tespit ettiklerini ifade etti.

Hedeflerin arasında İran kültürü için çok önemli yerlerin de bulunduğunu belirten Trump, “İran ve hedefler çok hızlı ve çok sert vurulacak” dedi.

Trump’ın paylaşımı şöyle:

“Dünyayı, son zamanlarda yüzlerce İranlı protestocu ve hayatında öldürdüğü tüm insanların yanı sıra bir Amerikalıyı öldürüp birçoğunu da yaralayan teröristlerinden temizlediğimiz için İran bazı ABD unsurlarını hedef alma konusunda oldukça cesurca konuşuyor.
(Süleymani) Zaten Büyükelçiliğimize saldırıyordu ve başka yerleri vurmak üzere hazırlık yapıyordu. İran zaten yıllardır sorundan başka bir işe yaramadı. Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran’ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor.”

08:50 | Irak’tan ABD’nin ülkedeki çalışmalarını sınırlandıran karar

Irak hükümetinin, ABD güçlerinin ülkedeki çalışmalarını sınırlandıran karar aldığı bildirildi.

Irak Başbakanı Adil Abdümehdi’nin askeri sözcüsü Abdulkerim Halaf, Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el Mühendis’in Bağdat’taki ABD saldırısında öldürülmesi sonrası hükümetin, ABD güçlerinin ülkedeki çalışmalarını sınırlandıran karar aldığını açıkladı.

Euronews’in haberine göre Halaf, dün akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında Süleymani’yi Bağdat’a taşıyan uçaktaki mürettebatın da sorgulandığını duyurdu.

Diğer yandan Irak parlamentosu, ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılması konusunu ele almak için bugün olağanüstü oturumla toplanacak.

Suikastlar sonrası gözler ABD’nin Irak’taki askeri varlığına çevrilmişti.

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003’te Irak’ı işgal eden ABD’nin, bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var, halihazırda yaklaşık 5 bin de askeri bulunuyor.


08:45 | Kasım Süleymani için İran ve Irak’ta törenler

Fotoğraf: AFP

ABD’nin hava saldırısında hayatını kaybeden İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi’nin ikinci komutanı Ebu Mehdi el Mühendis için dün Irak’ın başkenti Bağdat’ta cenaze töreni düzenlendi.

ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atan binlerce kişinin katıldığı törende, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi de hazır bulundu.

Süleymani’nin cenazesi, Bağdat’ın ardından Şiiler için en kutsal kentler arasında yer alan Kerbela’ya getirildi. Buradaki törene yüzbinlerce kişi katıldı.

Kerbela’daki töreninin ardından cenaze, Necef’e götürülüyor.

Kasım Süleymani’nin cenazesi daha sonra Irak’tan İran’a götürülmesi ve burada da önce Meşhed, sonra başkent Tahran’da yapılacak törenlerin ardından Salı günü memleketi Kerman’da defnedilmesi öngörülüyor.


Kasım Süleymani suikastı

Kasım Süleymani suikastının ardından neler oldu, kim ne dedi?

Filler tepişirken – Abdulmelik Ş. Bekir


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da simide zam
Sonraki Haber
Protestolar sonuç verdi: İstanbul Üniversitesi'nde yemekhane zammı kararı iptal edildi