Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 salgınında can kaybı 30 bini geçti

Canlı Blog | Covid-19 salgınında can kaybı 30 bini geçti

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisi nedeniyle Türkiye’de can kayıpları 100’ü aştı, tanı konulanların sayısı 7 binin üzerinde. ABD’deki vaka sayısı 100 bini geçerken, salgın nedeniyle dünya genelindeki can kayıpları 30 bini geçti. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeleri aktarıyoruz.

 


23:10 | Covid-19 tanısı konulanlar 650 bini, can kaybı 30 bini aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Covid-19 tanısı konulanların sayısı 650 bini geçti.

Yaklaşık 180 ülkeye yayılan salgında virüse yakalananların sayısı 652 bin 79.

Bunlardan 137 bin 319’u tedavilerinin ardından iyileşirken, 30 bin 313’ü ise hayatını kaybetti.


23:10 | BM’den ‘acil’ çağrı: Cezaevlerindeki insan sayısı azaltılsın

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında cezaevlerindeki insan sayısının azaltılması gerektiğini vurguladı.

Dünyada hızla yayılan salgının kontrol altına alınması kapsamında, cezaevleri ve diğer kapalı alanlardaki kişilerin sağlık ve güvenliğini koruma konusunda hükümetlere çağrıda bulunan Bachelet, Twitter’dan videolu bir mesaj da paylaştı.

“Pek çok ülkede, cezaevleri aşırı kalabalık, bazı durumlarda tehlikeli bir biçimde” diyen Bachelet, hükümetlere ve ilgili makamlara ‘cezaevlerindeki insan sayısını azaltmaları için acil harekete geçme’ çağrısında bulundu.

Bachelet ayrıca, yeterli yasal dayanak ile gözaltında tutulmayan herkesin serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi.


22:45 | İstanbul’da çocuklar market ve pazar yerlerine alınmayacak

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Corona virüsü salgınına ilişkin alınan tedbirler kapsamında çocukların market ve pazar yerlerine alınmayacağını duyurdu.


22:35 | Yunanistan’da can kaybı 30’u, vaka sayısı bini aştı

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan bildiriyor:

  • Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının 6’ncı günü.
  • Yaşamını yitirenlerin sayısı 32’ye yükseldi.
  • Ülkede bugün 95 kişide daha virüs tespit edildi, toplam vaka sayısı bin 61’e yükseldi.
  • Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis, 6 Nisan’da sonlanması beklenen sokağa çıkma yasağına ilişkin “Önlemler 6 Nisan’dan çok daha uzun sürecek” ifadelerini kullandı.
  • Ülkede şu an yalnızca eczane, market, fırın, banka ve bazı devlet kurumları açık.
  • Sokağa bildirim yapmadan çıkanlara 150 euro para cezası veriliyor.
  • Andros-Tinos-Mykonos adaları güzergahında yolcu taşımacılığı yapan geminin 39 mürettebatı karantinaya alındı.
  • Öte yandan İngiltere’den ülkelerine dönmek isteyen Yunanistan vatandaşı 80 kişi Londra Havalimanı’nda 5 gündür bekletiliyor.

21:25 | Yurt içi uçuşlarda ‘Seyahat İzin Belgesi’ istenecek

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle havayolu yolcuları, yarın saat 06:00’dan itibaren ‘Seyahat İzin Belgesi’ olmadan seyahat edemeyecek.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da söz konusu kısıtlamaya ilişkin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda şunları kaydetti:


20:48 | Rusya tüm sınırlarını kapatacağını açıkladı

Fotoğraf: AFP

Rusya, Pazartesi gününden itibaren tüm sınırlarını kapatacağını açıkladı.

Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler kapsamında atılan bu adıma tüm demiryolu, karayolu, yaya ve nehir geçişleri dahil edildi.

Ülkede son 24 saatte 228 yeni vaka tespit edildi, toplam tanı sayısı bin 264’e yükseldi.

Rusya’da şu ana kadar dört kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.


20:34 | İtalya’da ‘Corona’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini geçti

Fotoğraf: AP

İtalya’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 889 kişinin daha hayatını kaybetti, toplam ölü sayısı 10 bin 023’e ulaştı.

Ülkede bir günde kaydedilen ölü sayısı dün 919 ile dünya çapında bugüne kadar görülen en yüksek günlük rakam olmuştu. Bugün açıklanan 889 yeni ölüm de bugüne kadarki en yüksek ikinci rakam.

Ülkede tespit edilen vaka sayısı da 92 bin 472’ye yükseldi.

Covid-19 tanısı konulanlardan 12 bin 384’ü iyileşti. Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise 3 bin 856.

BBC Türkçe’nin haberine göre İtalya’da yeni vaka sayılarındaki artış oranı geçen haftalara göre yavaşlamış görünüyor, ölü sayıları ise salgının başından bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor.


19:50 | Türkiye’de ‘Corona’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü aştı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugünkü test sayısı 7 bin 641.

Corona virüsü testinden bin 704 pozitif çıktı, toplam vaka sayısı 7 bin 402’ye yükseldi.

Son 24 saatte 16 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 108’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar Covid-19 tanısı konulan hastalardan 70’i iyileşti.


18:10 | Wuhan’da seyahat kısıtlamaları kısmen kaldırıldı

Corona virüsünün ilk tespit edildiği Çin’in Wuhan kentinde seyahat kısıtlamaları kısmen kaldırıldı, metro seferleri yeniden başladı.

11 milyon insanın yaşadığı kent Ocak ayından bu yana izoleydi.


17:52 | Britanya’da ‘Corona’ nedeniyle can kayıpları bini aştı

Fotoğraf: New York Times

Britanya’da Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bin 19’a yükseldi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 260 kişi hayatını kaybetti.

Toplam 120 bin 776 kişiye Covid-19 testi uygulandığı bildirilirken, bunlardan 17 bin 89’u pozitif çıktı.


17:45 | İtalya’da 50’yi aşkın doktor ‘Corona’ nedeniyle hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP

Avrupa’da Corona virüsü salgınından en çok etkilenen ülke olan İtalya’da, en az 51 doktorun virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklama, İtalya Doktorlar Birliği’nden geldi. Hayatını kaybeden doktorların 32’sinin en çok vakanın bildirildiği Lombardiya bölgesinde çalıştığı kaydedildi.

İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre ise 24 Mart itibariyle Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanı sayısı 6 bin 414.

Ülkede virüs nedeniyle ölenlerin sayısı Cuma günü 969 kişi artarak, 9 bin 134’e yükselmişti. Toplam vaka sayısı ise 86 bin 498 olarak açıklanmıştı.


17:32 | Rusya, Covid-19 için tedavi geliştirdiğini iddia etti

Rusya, yeni tip Corona virüsü salgınında kullanılabilecek bir tedavi geliştirdiğini iddia etti.

Rusya Federal Biyomedikal Ajansı (FMBA) internet sitesinden yaptığı açıklamada, sıtma hastalığında kullanılan meflokin tabanlı bir ilaçtan oluşan tedavi yöntemi geliştirildiği belirtildi.

Açıklamada, “Rusya FMBA’ya ait ‘Farmzashchita’ Araştırma ve Üretim Merkezi, Çin’in ve Fransa’nın deneyimlerini göz önünde bulundurarak, sıtmaya karşı kullanılan Meflokin ilacının bazında koronavirüs enfeksiyonunun tedavi şemasını geliştirdi” ifadelerine yer verildi.

Sputnik’in haberine göre çalışmaların Rusya Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 tedavi kılavuzuna eklenmesinin önerildiği belirtilen açıklamada, FMBA Başkanı Veronika Skvortsova’nın şu ifadelerine yer verildi:

“İlaç yüksek seçicilikle koronavirüsün hücre kültürlerindeki sitopatik etkisini bloke eder ve replikasyonunu (kopya edilmesini) önler, Meflokin’in immünsüpresif etkisi ise virüsün neden olduğu yangısal tepkisinin aktivasyonunu önler.
“Makrolid antibiyotik ve sentetik penisilinlerin eklenmesi sadece ikincil bakteriyel-viral bir sendromun oluşumunu önlemekle kalmayıp, aynı zamanda kan plazması ve akciğerlerdeki antiviral maddelerin konsantrasyonunun arttırılmasını sağlar. Bu, değişen ağırlıktaki koronavirüs enfeksiyonu olan hastalar için etkili bir tedavi sağlayacak.”

Açıklamada ayrıca Corona virüsünün önlenmesi için de meflokin bazlı etkili ve güvenli bir şema geliştirmeye yönelik çalışmaların sürdüğü ifade edildi.


17:15 | NTV muhabiri Varol’un ‘Corona’ testi pozitif

NTV muhabiri Korhan Varol, Corona virüsü testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Varol, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Adı korona olan virüs tabii ki beni bulacaktı. Bekliyordum zaten. Test sonucu pozitif çıktı. Hastanede karantinadayım. Yani arkadaşla bir süre kapışacağız. Görelim bakalım Kovid-19 efendi. Hangimiz daha güçlü” dedi.


17:05 | Sabiha Gökçen’de uçuşlar geçici süreyle durduruldu

Corona virüsü salgınıyla mücadele için alınan önlemler kapsamında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yapılması planlanan tüm uçuşlar bir süreliğine duruduruldu.

Konuyla ilgili İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı İşletmesi’nden yapılan açıklama şöyle:

“Koronavirüsün etkilerinin azaltılması ve yayılmasının önlenmesi ile ilgili olarak ülkemizde alınan tedbirler doğrultusunda yurtdışı uçuşlar 27 Mart 2020 gecesinden itibaren tamamen durdurulmuştur. Yine aynı tedbirler doğrultusunda şehirlerarası seyahat esasları da yeniden düzenlenmiş ve buna göre sınırlı sayıda gerçekleşecek yurtiçi uçuşlar için de sadece THY yetkili kılınmıştır.
“Tüm bu kararlar doğrultusunda terminalimizden gerçekleşmekte olan yurtiçi ve yurtdışı tüm uçuşlar bir süre gerçekleşmeyeceğinden, daha önceden planlanmış olan uçuşlarınızın durumunu ve detayları ilgili havayolları ile temasa geçerek öğrenebilirsiniz.”

17:00 | Yozgat’ta bir köy karantina altına alındı

Yozgat Valiliği, Çekerek ilçesine bağlı Yukarıkarahacılı köyünde karantina uygulamasına geçildiğini açıkladı.

Açıklamada, “Çekerek İlçemize bağlı Yukarıkarahacılı Köyünde Koronavirüs salgınının kontrolü açısından, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. Maddeleri kapsamında 27.03.2020 gününden itibaren ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina uygulamasına geçilerek, köye giriş ve çıkışlar kapatılmıştır” ifadeleri kullanıldı.


16:33 | Cezaevleri: “Önlem yok, dezenfektanlar fahiş fiyatlara satılıyor”

Adalet Bakanlığı tarafından Covid-19 pandemisine karşı önlemler alındığı açıklansa da tutuklu ve hükümlüler bunun gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.

Menemen T Tipi Cezaevi’nde tutulan Ferhan Mordeniz, cezaevi yönetiminin hiçbir önlem almadığı gibi dezenfektanların 45 TL gibi fahiş fiyatlara satıldığını söyledi.

Cezaevlerinde binlerce tutuklunun kronik hastalıklarının olduğunu ve risk grubunda bulunduğunu belirten Mordeniz, “Binlerce tutsağın canı ve sağlığı hiçe sayılıyor” diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

  • Çağdaş Kaplan’ın haberinin tamamı BURADA

15:25 | Siirt Belediyesi’nden yeni ‘Corona’ önlemleri

HDP yönetimindeki Siirt Belediyesi’nin eşbaşkanları Peymandara Turhan ve Berivan Helen Işık tarafından Corona virüsü salgınına dair alınan yeni tedbirler duyuruldu.

Kentin en işlek caddeleri olan Güres ve Aydınlar’da kalabalığın önlenmesi amacıyla yaya trafiğine kapatıldı.

Toplu taşıma hizmetlerinin ise seyrekleştirildiği açıklandı.

Açıklamada, Siirt İli Hıfzı Sıhha Kurulu’nun kararı kapsamında kentte 29 Mart’tan itibaren belediyeye ait toplu taşıma araçlarının sefer sayılarının azaltılacağı belirtildi.


15:15 | Kılıçdaroğlu’ndan ‘Corona’ önerisi: Geniş, yaygın ve etkin bir karantina

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Covid-19 salgınına ilişkin hükümete bazı önerilerde bulunarak, geniş, yaygın ve etkin bir sokağa çıkma yasağı ile karantina ihtiyacının doğduğunu söyledi.

Hükümetin önlemlerini yetersiz bulduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, ‘gönüllü karantina’ çağrılarına değinerek, “Artık sorun ‘evde kal’ aşamasından ‘evde tut’ aşamasına geçmiştir. Bir an önce iktidarın bu önlemleri alması gerekmektedir” dedi.

CHP liderinin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

  • Bu sorunu ‘Evde Kal Türkiye’ gibi kampanyalarla; vatandaşlarımızın kendi irade ve inisiyatiflerine bırakarak ve ayrıca vatandaşlara iş ve gelir güvencesi sağlamadan kendi kaderlerine terk ederek çözmek mümkün değildir.
  • Bu nedenle 65 yaş üzerinde olanlar ile kronik hastalığı bulunanlar için getirilen sokağa çıkma yasağının, İl İdare Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun iktidara verdiği yetki çerçevesinde, bir an önce herkes için genelleştirilerek, genel bir karantinaya dönüştürülmesi zorunludur.
  • Bu süre içinde evde kalanların geçimlerini sağlayacak ekonomik önlemlerin de doğrudan iktidar tarafından alınması gereklidir.

14:38 | Sosyal bilimcilerden çağrı ve bir dizi talep

Korkut Borotav, Hayri Kozanoğlu ve Taner Timur’un da aralarında bulunduğu sosyal bilimciler, Corona virüsü salgınının olumsuz sonuçlarına dikkat çekerek, bir dizi talebin yer aldığı bir çağrı metni yayınladı.

Salgının olumsuz sonuçlarının can kayıplarıyla sınırlı kalmayacağı belirtilirken, “devlet salgını bahane ederek yurttaşlar üzerindeki gözetim ve denetim ağlarını yaygınlaştırmamalıdır” denildi.


14:15 | Stajyer avukatların idari izinleri uzatıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında, stajyer avukatlara 30 Mart’a kadar verilen idari iznin 30 Nisan’a kadar uzatıldığını açıkladı.

Bakan Gül, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Stajyer avukatların daha önce 30 Mart olarak belirlenmiş idari izinlerini, 30 Nisan’a kadar uzattık. Stajyer arkadaşlarımızın ve tüm personelimizin bu dönemi kişisel ve toplumsal sağlığı korumaya azami dikkat ederek geçireceklerine inanıyorum” dedi.


14:05 | İspanya’da ‘Corona’dan 832 kişi daha öldü

Fotoğraf: AFP

İspanya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 832 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkedeki can kaybı 5 bin 690’a yükseldi.

İspanya Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, vaka sayısı ise 64 bin 59’dan 72 bin 248’e çıktı.


13:57 | İstanbul Valisi: Bugün 17.00 itibariyle otobüsle şehir dışına çıkışlar durduruldu

İstanbul’da gerçekleştirilen ilk pandemi kurulu toplantısı sonrası Twitter üzerinden açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, özel durumlar hariç otobüsle şehir dışına çıkışların durdurulduğunu duyurdu.

Yerlikaya ayrıca, “İstanbul’da sahiller, mesire ve piknik alanlarında piknik yapmak, balık tutmak, spor, yürüyüş gibi faaliyetler, kıyı-sahil şeridi ve iç sularda her türlü amatör balıkçılık faaliyetleri bugünden itibaren durdurulmuştur” diye ekledi.


13:20 | İran’da can kaybı 2 bin 500’ü aştı

Fotoğraf: AFP

İran’da son 24 saatte Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin 2 bin 500’ü aştı

Sağlık Bakanlığı sözcüsü, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle ülke genelinde 139 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, can kaybının 2 bin 517’ye çıktığını açıkladı.

Ülkede vaka sayısının da 3 bin 76 artarak, 35 bin 408’e ulaştığı bildirildi.

Bu sayı, İran’da bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayısı oldu.

Hastanelerde tedavi görenlerden 3 bin 206 kişinin durumunun kritik olduğu bilgisini paylaşan sözcü, iyileşenlerin sayısının ise 11 bin 679 olduğunu ifade etti.


12:54 | Kuzey Kıbrıs’ta ‘Corona’ nedeniyle ilk ölüm

Kuzey Kıbrıs’ta yeni tip Corona virüsü nedeniyle ilk kez bir kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde Covid-19 tanısı konulan Almanya vatandaşı bir erkek turistin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada, 67 yaşındaki hastanın aynı zamanda KOAH ve hipertansiyon rahatsızlığı bulunduğu kaydedildi.

Kuzey Kıbrıs’ta Covid-19 ilk kez 10 Mart’ta 65 yaşındaki Almanya vatandaşı bir kadın turistte tespit edilmişti.

Ülkede şu an kadar tespit edilen vaka sayısı ise 61.


12:47 | Macaristan’da Orban’a ‘Corona’ bahanesiyle “güç gaspı” suçlaması

Macaristan hükümeti, Corona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 11 Mart’ta 15 gün süreyle OHAL ilan etmişti.

Euronews’in haberine göre Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın liderliğindeki hükümet, olağanüstü hal uygulamasının süresiz uzatılması için ısrar ediyor.

Ancak bu durumun, ülkeyi uzun süredir “anti demokratik uygulamalarla yönetmekle” suçlanan iktidar partisinin gücü daha fazla ele geçirebileceği ve basın özgürlüğünü daha fazla kısıtlayabileceği endişesine yol açıyor.

Parlamentoda konuşan Orban, OHAL uygulamasının hükümete “Macaristan’ın kendi savunmasını düzenleme imkanı” sağladığını öne sürdü.

Macaristan parlamentosunda görüşülecek yasa tasarısı, hükümete meclis onayı olmadan gerekli gördüğü sürece, kararnameler yoluyla karar alma yetkisi ve özel yetkiler sağlıyor.

Söz konusu tasarı salgın hakkında ‘yanlış bilgi yaymaktan’ suçlu bulunanlar için 5 yıla ve ‘Corona virüsü ile mücadele çabalarına müdahale’ edenler için 8 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Ancak muhalefet partileri ve insan hakları grupları, 15 gün süreyle uygulamaya konulan OHAL süresinin uzatılmasını eleştiriyor. Hükümetin salgınla mücadele adı altında basın özgürlüğünü kısıtlayabileceğinden korktuklarını dile getiriyor.


12:35 | Ankara’da sayaç okuma ve fatura dağıtımı geçici olarak durduruldu


11:53 | THY’nin iç hat seferleri de sınırlandırıldı

Türk Hava Yolları, Corona virüsü salgını ile mücadele kapsamında tüm yurt dışı yolcu seferlerini durdurmasının ardından iç hat seferlerine de kısıtlama getirdi.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yapılan yeni düzenlemeleri duyurdu.


11:45 | Dünya genelinde vaka sayısı 600 bini geçti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Covid-19 tanısı konulanarın sayısı 600 bini geçti.

Yaklaşık 180 ülkeye yayılan salgında virüse yakalananların sayısı 601 bin 478.

Hastalananlardan 131 bini tedavilerinin ardından iyileşirken, 27 bin civarında insan ise hayatını kaybetti.


11:40 | Kullanılıp yere atılan maske ve eldivenler risk yaratıyor

Corona virüsü salgınıyla birlikte maske ve eldiven kullanımı artarken, kullanılmış birçok maske ve eldivenin sokaklara, en çok toplu taşıma araçlarının bulunduğu duraklara atılması, toplum sağlığı içi tehlike yaratıyor.

DHA’ya konuşan Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil yere atılan maske ve eldivenlerin üzerinde yeterli virüs yükü varsa tutan kişiyi hasta edebileceğini söyledi.

Çıragil, “Kesinlikle kapalı çöp kutularına atalım. Ortalıktaki bu görüntü toplum sağlığını korumak açısından çok ciddi risk olacaktır” ifadelerini kullandı.

Eldiven kullanımını önermediklerini de vurgulayan Prof. Dr. Çıragil, “Çünkü eldiven, kullananlara bir güven duygusu veriyor. Eldivenle bir yerlere dokunduktan sonra elinize, yüzünüze, gözünüze dokunduğunuzda; eğer eldivenle dokunduğunuz yerde sizi hastalandıracak kadar virüs partikülleri varsa onları direkt alıyorsunuz. O eldivenler de dışarıya atılıyor. Bu yüzden mümkünse eldiven kullanmayın” diye ekledi.

Çıragil ayrıca, “Cerrahi maskeleri de sadece kronik hastalığı olan hastalar, kapalı yerlere girerken kullanabilirler. Maskenin üzerine elinizi dokundurup başka bir yere de elinizi dokundurursanız, aynı şekilde kontaminasyon riski var” diye belirtti.


11:31 | Tren seferleri geçici olarak durduruldu

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü, Corona virüsü salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Başkentray ve Marmaray dışındaki Yüksek Hızlı, Anahat ve Bölgesel trenlerin geçici olarak durdurulduğu açıkladı.

Bugünden itibaren işletilmeyecek trenlere bileti olan yolcuların istedikleri takdirde biletlerini kesintisiz olarak iade edebilecekleri veya ileriki bir tarihte kullanmak üzere açığa aldırabilecekleri belirtildi.

Açıklamada, “İstanbul’da Marmaray ve Ankara’da Başkentray trenleri işlemeye devam edecektir. Koronavirüsü salgınının önüne geçilmesinde en önemli unsurun kişisel hijyen ve sosyal izolasyon olduğu gerçeğinden hareketle ‘Evde Kal Türkiye’ çağrısına uyulmasını bir kez daha hatırlatırız” denildi.


11:28 | Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki görüş yasağını uzattı

Adalet Bakanlığı, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında daha önce cezaevlerinde alınan tedbirlerin süresini iki hafta uzattı.

Böylelikle cezaevlerindeki tüm görüşler, cezaevleri arası nakiller, aile görüşme odalarının kullanımı iki hafta daha ertelenmiş oldu.

Tutuklu ve hükümlü yakınlarının zorunlu durumlarda ziyaretleri ise başsavcılık kararı ile yapılabilecek.


11:25 | ABD’de ‘Corona’yla mücadelede 2 trilyon dolarlık teşvik paketi

ABD Başkanı Donald Trump, ülke tarihindeki en büyük ekonomik teşvik paketini onayladı.

Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle hazırlanan 2 trilyon dolarlık paket, Çarşamba günü Senato’dan, Cuma günü de Temsilciler Meclisi’nden geçmişti.

Salgından en fazla etkilenen sektörlere 500 milyar dolarlık yardım yapılması ve milyonlarca aileye 3.000 doları bulan nakit yardım yapılması için 290 milyar dolar harcanması öngörülüyor.


10:30 | BM’den Libya’da Covid-19 salgını uyarısı

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler, Corona virüsü salgınının yıllardır iç savaşın yaşandığı Libya’da yayılması tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

BM’nin insani yardım koordinasyon bürosunun sözcüsü Jens Laerke, Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin halihazırda üzerinde ağır yük bulunan sağlık sisteminin Covid-19 salgınıyla başa çıkabilecek durumda olmadığını söyledi.

Libya’da halihazırda teyit edilmiş bir vaka bulunuyor. Yetkililerin aktardığına göre, söz konusu hasta şu anda Trablus merkez hastanesinde karantina altında tutuluyor.


10:28 | Siyasi tutuklular: Cezaevlerinde hiçbir önlem alınmadı

Covid-19 salgını nedeniyle en riskli alanlardan biri olan cezaevlerine ilişkin bir açıklama da siyasi tutuklulardan geldi.

Fırat Haber Ajansı’nda yer alan habere göre siyasi tutuklular adına açıklama yapan Deniz Kaya, cezaevlerinde salgına karşı hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

“Bu süreçte cezaevleri, doluluk oranı, hijyenik ortam ve sağlık koşullarındaki kısıtlı imkanlar nedeniyle Covid-19 virüsüne karşı en riskli mekanlar ve gruplar kategorisi haline gelmiş bulunmaktadır. Hiçbir önlemin alınmadığı mekanlar olan cezaevleri, yaşam hakkı olarak büyük bir risk altındadır. Tüm kamuoyuna buradan duyuruyoruz: Hiçbir önlem alınmamıştır.”

Salgın nedeniyle yaşanabilecek ölümlerden hükümet ve Adalet Bakanlığı’nın sorumlu olacağı kaydedilen açıklamada, başta tutuklu yakınları olmak üzere kamuoyunun cezaevlerine karşı duyarlı olması istendi.

Türkiye genelinde bulunan 355 cezaevinin toplam kapasitesinin 220 bin olmasına karşın bu cezaevlerinde 300 bine yakın mahpusun tutulduğu belirtiliyor.

Siyasi partiler ve insan hakları örgütleri cezaevlerinin derhal boşaltılmasını talep ederken, Adalet Bakanlığı ise salgına karşı hem personel hem de mahpuslar için her türlü tedbirin alındığını savunuyor.

Diğer yandan AKP de yeni bir infaz düzenlemesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.


10:18 | “Covid-19 pandemisi nedeniyle küresel ekonomi büyük sıkıntıyla karşı karşıya”

IMF Başkanı Kristalina Georgieva

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisi nedeniyle küresel ekonominin büyük sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Resesyona girdiğimiz çok açık” diyen Georgieva, 2009’daki küresel finans krizinden daha kötü bir süreç beklendiğini kaydetti.


09:50 | Van Çaldıran’da bir mahalle karantina altına alındı

Van’ın İran sınırında bulunan Çaldıran ilçesine bağlı Han mahallesinin, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında karantinaya alındığı bildirildi.

DHA’nın haberine göre kaymakamlıktan yapılan açıklamada, Han mahallesinin Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındığı duyuruldu.

Mahalle, jandarma ekipleri tarafından giriş ve çıkışlara kapatıldı.

Açıklamada, “Vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeleri esnasında kurallara ve karantina kararına uymalarının Covid-19 salgınıyla mücadelede önem arz ediyor” denildi.

Dün Rize’nin Kendirli beldesi ile Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köylerinin ‘Corona’ önlemleri kapsamında karantinaya alındığı açıklanmıştı.

Mezopotamya Ajansı da Mardin’in Derik ilçesine bağlı kırsal Derinsu mahallesinin karantinaya alındığını aktarmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Türkiye’de 12 belde ve köyün karantina altında olduğunu duyurmuş ancak bu yerleşim yerlerinin isimlerini söylememişti.


09:37 | Çin’de yurtdışı kaynaklı 54 yeni ‘Corona’ vakası

Fotoğraf: Reuters

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkede, yurtdışından gelen 54 kişide Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı.

Açıklamada, son 24 saat içinde ülke içinde hiç yeni vakanın tespit edilmediği belirtildi.

Sputnik’in haberine göre ülkedeki toplam vaka sayısının 81 bin 349’a yükseldiği belirtilirken, 921 hastanın durumunun kritik olduğu ve 3 bin 295 hastanın da hayatını kaybettiği bildirildi.

Ayrıca 74 bin 971 hastanın tedavi edilerek taburcu edildiği kaydedildi.

Çin, yeni tip Corona virüsünün ilk ortaya çıktığı ülke.


09:30 | Dünya genelinde vaka sayısı 600 bine yaklaştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Covid-19 tanısı konulanarın sayısı 600 bin bandında.

Yaklaşık 180 ülkeye yayılan salgında virüse yakalananların sayısı 597 bin 620.

Bunlardan 131 bin 772’si tedavilerinin ardından iyileşirken, 27 bin 761’i ise hayatını kaybetti.


08:55 | TCDD tren seferlerini azalttı, 38 seferi iptal etti

TCDD, Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler kapsamında tren seferlerini azalttı.

Yüksek hızlı trenlerin yanı sıra ana hat ve bölgesel trenlerin 38 seferi iptal edildi. İki hatta ise kısaltmaya gidildi.

İptal edilen seferler arasında YHT’nin 81051 ve 81057 nolu Ankara-Eskişehir seferleri ile 81054 ve 81060 nolu Eskişehir-Ankara seferleri de bulunuyor.

TCDD’nin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


08:20 | İstanbul’da iki emniyet müdürünün ‘Corona’ testi pozitif çıktı

İki emniyet müdürünün de aralarında bulunduğu 15 polis ve bekçiye Covid-19 tanısı konuldu.

Hürriyet gazetesinden Toygun Atilla’nın haberine göre, şu ana kadar virüs bulaşan 15 polis ve bekçinin görev yerleri şöyle:

  • Sakarya’da iki polis
  • İzmir ve Samsun’da birer polis
  • Rize’de bir bekçi
  • İstanbul’da iki emniyet müdürü, yedi polis ve bir bekçi

Hastaneye kaldırılan emniyet müdürlerinin görev yerleri ise şöyle: Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden sorumlu 2. Sınıf Emniyet Müdürü ile İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı 4. Sınıf Emniyet Müdürü.

Hastaneye kaldırılan bekçi ve polislerin tedavilerine devam edildiği belirtildi.


08:05 | Şehirlerarası otobüs seferleri sınırlandırıldı, tüm dış hat uçuşları durduruldu

Fotoğraf: DHA

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni tip Corona virüsü salgınına ilişkin dün gece açıkladığı yeni tedbirlerden birinin detaylarının yer aldığı genelgeyi yayımladı.

Bu kapsamda şehirlerarası otobüs seferleri bugün (Cumartesi) saat 17.00’den itibaren yalnızca valilik izniyle yapılabilecek.

Bakanlık, tüm yurttaşlara bulundukları şehirlerde kalmalarını söyledi ve yalnızca doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden ve son 15 gün içinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri olmayan kişilerin şehirlerarası yolculuk yapması valilik izniyle mümkün olacağını açıkladı.

Valiliğe başvuruları emniyet, belediye, otogar ve meslek odası temsilcilerinden oluşacak bir Seyahat İzin Kurulu inceleyecek.

İller arası seyahat edenlerin gerek görüldüğü takdirde karantinaya alınacağı, aksi takdirde evlerinde kendilerini karantinaya almalarının isteneceği ve bunun denetleneceği belirtildi.

Söz konusu otobüs seferlerinde şehir içi servis hizmeti de verilmeyecek. Otobüslerin mola verdikleri yerler de düzenli olarak denetlenecek.

Hava trafiği de duruyor

Diğer yandan Sivil Havcılık Genel Müdürülüğü, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla tüm dış hat uçuşların durdurulduğunu duyurdu.

Açıklamada, “İç hatlarda ise belirli sayıda özel izin ile THY tarafından uçuşlar yapılacaktır” denildi.


08:00 | ABD’de vaka sayısı 100 bini geçti

Fotoğraf: Reuters

ABD’de Covid-19 tanısı konulanların sayısı 100 bini geçti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de ‘Corona’ vakaları 104 bin 661 oldu.

Şimdiye kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise bin 706.

ABD şu anda virüsün ortaya çıktığı Çin’deki vaka sayısını geçtiği için pandeminin yeni merkezi haline gelmiş vaziyette.


07:50 | Türkiye’de son durum

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Türkiye’de ilk tespit edilen vaka, 11 Mart’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

17 günlük sürecin sonunda, resmi açıklamalara göre Covid-19 tanısı konulanların sayısı 5 bin 698’e yükseldi.

Yine Koca’nın dün akşam saatlerine yaptığı açıklamaya göre şu ana kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 92.

Türkiye’nin “Günlük Koronavirüs Tablosu”nu buradan takip edebilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2 aylık izolasyonun ardından: Wuhan'da seyahat kısıtlamaları kısmen kaldırıldı
Sonraki Haber
IndieWire'a göre tüm zamanların en iyi 50 komedi dizisi