Ana SayfaCezaevleriÖlüm orucundaki Mustafa Koçak 33 kiloya kadar düştü

Ölüm orucundaki Mustafa Koçak 33 kiloya kadar düştü

HABER MERKEZİ – “Adil yargılanma” talebiyle 251 gündür ölüm orucunda olan Mustafa Koçak’ın sağlık durumu giderek kötüleşiyor. Koçak’ın 33 kiloya kadar düştüğünü aktaran ablası Sevgül Koçak, “Bizimle helalleşti. Kardeşim cezaevinden tahliye edilmezse oradan tabutla çıkaracağız” dedi.

İstanbul Adliyesi’nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın 31 Mart 2015’te makam odasında öldürülmesine ilişkin yargılanan Mustafa Koçak, geçtiğimiz yıl ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Koçak, söz konusu ceza sonrası “adil ve bağımsız mahkemelerde yargılanma” ve “işkencecilerin yargılanması” talebiyle açlık grevine başladı.

Açlık grevi eylemini 90’ıncı gününde ölüm orucuna çeviren Koçak’ın ölüm orucu eylemi 251’inci gününe girerken, dosya onanması için Yargıtay’a gönderildi.

Avukat Ezgi Çakır / Fotoğraf: MA

Müvekkili Koçak’ın yargılama süreci ve durumuna ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan avukat Ezgi Çakır, müvekkilinin savcı Kiraz’ın dosyasında şüpheli olarak gözaltına alındığını ve sonrasında tehdit ve işkenceyle iddiaları kabul etmeye zorlandığını söyledi.

Koçak’ın bunu kabul etmemesi üzerine hedef haline getirildiğini kaydeden Çakır, dosyada yer alan “itirafçı” Berk Ercan’ın sadece Koçak üzerine değil 344 kişi üzerine ifade verdiğini aktardı.

Çakır, “itirafçı” Ercan’ın “Bana köftecide kendi söyledi. Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı öldüren silahı kendisi temin etmiş” ifadeleri doğrultusunda müvekkilinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığına değindi.

Soruşturmanın tek bir tanık beyanı ile başladığını, sonrasında bir tanığın daha dosyaya dahil olduğunu belirten Çakır, “Özellikle politik dava dosyalarının artık vazgeçilmez delil unsuru olarak karşımıza ‘itirafçılık’ çıkıyor” dedi.

“İfadeleri zorla verdiğini itiraf etti”

Davanın soruşturma aşamasına da değinen Çakır, dosyadaki diğer tanık Cavit Yılmaz’ın sonrasında işkence altında ifade verdiğini itiraf ettiğine işaret ederek, “Yılmaz’ın bu ifadeleri hiçbir yargı mensubunca değerlendirilmiyor” dedi.

Bunun önemli bir delil olduğunu belirten Çakır, Koçak’ın adil yargılanmadığını kaydetti.

Çakır, “Mahkeme başkanı bu delili dosyaya koymak istemedi. Ne olduğunu bilmediği bir delili dosyaya koymaktan imtina etti. Mahkeme başkanı bu delili izlediğini söyledi. Şifreli bir kanalda yayınlanan bir programı nasıl izlediğini sorduğumuzda ise sıkıştı ve polisin izlettiğini kabul etti. Böyle bir yargılama sürecinde adil bir kararın çıkması mümkün değildir” sözleriyle yargılama sürecini anlattı.

“Yargıtay’dan adil bir karar bekliyoruz”

Müvekkili için cezaevi koşullarının uygun olmadığını ve bu durum için Adli Tıp Kurumu’na (ATK) başvuru yaptıklarını aktaran Çakır, bu işlemleri sırasında Yargıtay Savcılığı’ndan kendilerine bir tebliğname geldiğini belirtti.

Çakır, “Yargıtay Savcılığı sadece 3 satırla yerel mahkeme kararının soyut ifadelerle ne kadar güzel, anlamlı, içi dolu olduğu söylüyor. Aslında iddiaların hepsi soyut. Somut hiçbir şey yok. Ama biz Yargıtay’dan gerçekten adaletli bir karar bekliyoruz. En azından sağlığı ile ilgili bir karar bekliyoruz” dedi.

Koçak’ın eylemine hala ilk günkü inat ile devam ettiğine dikkati çeken Çakır, eylemin ilk günlerinden beri cezaevi yönetimi tarafından “zorla müdahale” tehditlerine maruz kaldığını ifade etti.

Koçak’ın açlık grevine başlarken “ben sizin günah keçiniz olmayacağım” sözlerini hatırlatan Çakır, şöyle devam etti:

“Mustafa’nın direnişinden çekindikleri kadar aslında bu usulsüzlüklerinin, haksızlıklarının teşhir olmasından çekiniyorlar. Çünkü Mustafa şu an açlığa yatırdığı bedeniyle milyonların adalet talebinin bir sözcüsü durumunda. Kendisi de bunu ‘Ben sadece kendim için direnmiyorum. Ben bu ülkede adalet için konuşan isteyen talep eden herkes için direniyorum’ diyor.
“Mustafa ölmek istemiyor. Mustafa’nın talebi hepimizin talebidir. Mustafa bu bedeli ödemeyi göze aldıysa bile bu hapishanede olmamalı.”

Yürüyemeyecek kadar zayıflamış

Koçak’ın sağlık durumuna ilişkin konuşan ablası Sevgül Koçak ise kardeşinin 33 kiloya düştüğünü belirtti.

Abla Koçak, “Mustafa şu an yürüyemeyecek kadar zayıflamış durumda. Konuşmada oldukça sıkıntılar yaşıyor. Sol kolunda uyuşmalar var, sol kolunu hissetmiyor. Sol kulağı duymuyor. Topuklardan kasıklara kadar şişlikleri var. Kasıktan sol böbreğe doğru şiddetli ağrıları ve krampları var. Sağ ve sol ellerini üzerinde deride renk değişimi ve tırnakta morarmalar var” dedi.

Cezaevi yönetiminin tutumunda şimdiye kadar herhangi bir değişiklik olmadığını söyleyen abla Koçak, kardeşinin B1 ilacını bile yeni almaya başladığını dile getirdi.

Abla Koçak, kardeşinin sağlık durumunun kritik evrede olduğuna işaret ederek, “Tahliye edilmezse durumu daha da kötüleşecek. Sağlık durumundan dolayı bizimle vedalaştı ve helâlleşti. Biz ailesi olarak TTB ve TİHV’den bir doktor istiyoruz. Cezaevi yönetimi bunu kabul etmiyor. Mustafa’da revir doktoruna muayene olmak istemiyor” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı’nın kendilerini Ceza ve Tevkifevleri Müdürlüğü’ne yönlendirdiğini dile getiren abla Koçak, şöyle devam etti:

“Bizi hiçbir şekilde dinlemiyorlar. Hiçbir talebimizi kabul etmiyorlar. Şartlar böyle devam ederse, Mustafa sağlık sebebi ile tahliye edilmezse maalesef Mustafa’yı oradan tabutla çıkarmak zorunda kalacağız. Çünkü kendisi de ‘artık gözlerimi kapattığımda uyanıp uyanmayacağımı bilmiyorum. Artık nefes almakta da çok zorlanıyorum’ diyor. Mustafa bu şartlarda cezaevinde kalamaz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fotoğraflarla İstanbul'da geceli gündüzlü 8 Mart
Sonraki Haber
100 yaşındaki Çinli 'Corona'yı yenen en yaşlı hasta oldu