Ana SayfaGüncelBarış Çakan cinayeti: Ne oldu, kim ne diyor?

Barış Çakan cinayeti: Ne oldu, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Ankara’da 20 yaşındaki Barış Çakan üç kişinin bıçaklı saldırısıyla öldürüldü. Saldırganlar tutuklandı. Valilik saldırının ‘ezan tartışması’ nedeniyle gerçekleştiğini ileri sürerken, Çakan’ın babasından da benzer bir açıklama geldi. Ancak Çakan’ın dedesi ile iki kuzeni, gencin “Kürtçe müzik” yüzünden öldürüldüğünü söyledi. İlk haber de Çakan’ın Kürtçe müzik dinlediği için saldırıya uğradığı yönündeydi. Öte yandan yaşananlar üzerine HDP ve Cumhurbaşkanlığı’ndan da açıklamalar geldi.

Ankara’nın Etimesgut ilçesi Alsancak Mahallesi’nde Barış Çakan adlı genç dün akşam saatlerinde bıçaklanarak öldürüldü.

Çakan’ı öldüren A.B, K.Y. ve Ö.Y. isimli üç şahıs, cinayetten saatler sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Mezopotamya Ajansı (MA), Ağrı Patnos’lu olduğu belirtilen 20 yaşındaki Çakan’ın parkta Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldüğünü duyurdu.

Ajans gencin ailesinden aldığı bilgilere dayandırarak verdiği haberde, gece arkadaşlarıyla parkta oturmak için evden çıkan Çakan’ın Kürtçe müzik dinlediği için üç kişilik bir grubun saldırısına uğradığını ve kalbinden bıçaklandığını yazdı.

Gencin kuzeni Doğan Çakan da daha önce Kürtçe müzik dinledikleri için kendilerinin de saldırıya maruz kaldığını belirtti.

Ankara Valiliği’nden açıklama

Konunun gündeme gelmesi ve tepki çekmesi üzerine Ankara Valiliği yazılı bir açıklama paylaştı.

Açıklamada Çakan’ın “Kürtçe müzik nedeniyle öldürülmediği”, “konunun başka mecralara çekilerek tahrik unsuru olarak kullanılmasının iyi niyetten uzak olduğu” ifade edildi.

Valiliğin açıklaması şu şekilde:

“31.05.2020 Pazar günü akşam saatlerinde meydana gelen, bıçakla adam öldürülmesi olayıyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden kasıtlı ve yanlış iddiaların paylaşıldığı müşahede edilmesi nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

“İddia edildiği gibi olay, maktul ve yanındaki arkadaşının Kürtçe müzik dinlemesine şüpheli karşı tarafın müdahalesi üzerine değil tam aksine maktul ve arkadaşının, şüphelileri araç içinde ezan okunması nedeniyle yüksek sesle ve etrafı rahatsız edecek tarzda müzik dinlememeleri konusunda ikazda bulunması üzerine başlamıştır. Maktulün arkadaşı B. A. alınan ilk ifadesinde olayın bu şekilde başladığını belirtmektedir.

“Diğer yandan olayla ilgili şüpheliler derhal gözaltına alınarak gerekli adli süreç Cumhuriyet Savcılığı talimatları doğrultusunda detaylı bir şekilde sürdürülmektedir.

“Konunun başka mecralara çekilerek tahrik unsuru olarak kullanılmasının iyi niyetten uzak olduğu aşikârdır.”

Babası: ‘Ezana saygısızlık yapmayın’ dediği için öldürüldü

Bu açıklamadan sonra Medyascope’a konuşan baba Nihat Çakan da valilikle benzer bir açıklama yaptı.

Oğlunun ezan okunurken arabalarının içinde yüksek sesle müzik dinleyen kişileri uyardığı için çıkan tartışmada öldürüldüğünü söyledi.

Çakan, olayın yaşandığı yer ile evlerinin arasının çok yakın olduğunu belirtti ve oğlunun akşam ezanına kısa bir süre kala, “10-15 dakika arkadaşımla konuşacağım” diyerek evden çıktığını söyledi.

Baba Çakan, yanlarında duran arabanın müziğinin sesinin yüksek olması nedeniyle Barış Çakan’ın arkadaşının arabaya yaklaşarak, “Ezana saygınız olsun” diyerek müziğin sesini kısmalarını istediğini söyledi.

Nihat Çakan, arabada bulunan üç kişinin ise “Bize Müslümanlık mı öğretiyorsunuz” diye arabadan inerek oğluna ve arkadaşına saldırdığını belirterek, “Onlardan müziğin sesini kısmalarını istediği için üç kişi oğlumu benden aldı” dedi.

Dedesi ve kuzenleri: Kürtçe müzik yüzünden öldürüldü

Ancak MA’nın ulaştığı Barış Çakan’ın dedesi Veli Çokyaman, şunları ifade etti:

“Ölen çocuk benim torunum. Torunumun arkadaşı Karslıdır (Valiliğin açıklamasında yer verdiği B.A.). O çocuğun söylediğine göre, Barış Kürtçe müzik dinlemiş, onlar kabul etmemiş. Valilik olayı saptırıyor. Kızımın bana söylediğine göre, Barış’ın arkadaşı aileye öyle söylemiş. Onlar da bize böyle söylediler. Herkes buna şahit. Olay anı söylenenler doğrudur. Saptırılıyor.”

Barış Çakan’ın defnedilmesi ardından Çakan ailesinin evine de giden ajansın muhabirleri, Çakan’ın iki kuzeniyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme şöyle aktarıldı:

“Taziye evinin kapısını açan Çakan’ın kadın kuzeni, öldürülme nedeninin ‘Kürtçe müzik yüzünden’ olduğunu söyledi. Bunun üzerine evden bizimle konuşan kişiye müdahale edildi.

“Evin önünde konuştuğumuz Barış Çakan’ın bir başka kuzeni ise, şunları söyledi: Orada 2-3 tane arkadaş geliyor, amcamın oğlu orada Kürtçe müzik açıyorlar. Ondan sonra kargaşa çıkıyor. ‘Müziği kapatın’ diyorlar. Herhalde bizimkiler de onlara ‘Siz kapatın’ diyor. Ortalık geriliyor. O Barış’ın yanındaki arkadaşı kaçıyor. Barış tek kalıyor. O da bir bahçeye giriyor, kendini savunmaya çalışıyor ama savunamıyor. 3 kişi geliyor, kalbine iki bıçak darbesi vurup gidiyorlar.

“’Bu bilgiyi size kim verdi’ sorusuna Çakan’ın kuzeni, şöyle cevap verdi: Amcam (Barış’ın babası) söyledi. Bu doğrudur. Niye biliyor musunuz? Zaten biz geldiğimizde amcamlar hastaneye gitti. Amcamlar gittiklerinde Barış yerdeydi. Barışın yanında da kardeşi… Kardeşi olmazsa da bizim en yakın arkadaşlarımız vardır. Onlar da yalan söylemez. Allah kabul etmesin, ne diyelim. Barış’ın babası olan amcam namazında niyazında olan biridir. Kendimden şüphelenirim, ondan şüphelenmem. Onların söylediklerini söylüyorum ben.

“Her iki kuzen de, İçişleri Bakanlığı ve valilik tarafından yapılan açıklamalar sonrası hedef göstermelere dair kaygıları olduğunu ve isimlerinin gizli kalmasını istedi.”

HDP: Birileri gerçeği örtbas etmeye çalışıyor

Yaşanan gelişmeler üzerine HDP Ankara İl Örgütü bir basın toplantısı düzenledi.

Barış Çakan’ın cenaze merasimine de katılan HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın yaptığı açıklamada, aile yakınlarının Çakan’ın babasının yanında Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ile görüştüğünü ifade etti. Kaçmaz, “Olayın Kürtçe müzik dinlendiği iddiasıyla gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı” diye ekledi.

Kaçmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sosyal medyada Barış’ın kuzeni tarafından da net bir şekilde paylaşıldı. Ancak saatler sonra Valilik açıklama yapıyor. Bu tarz olaylarda yaratılan baskı mekanizmasını maalesef biliyoruz. Bu tarz olayların sosyolojik alt yapısında yatan devletin ötekileştiren politikaları olduğunu biliyoruz. Barış Çakan parti çalışmalarımıza da katılan bir genç arkadaşımızdı. Böyle bir olayda hayatını kaybetmesi bizi derinden üzdü. Bu tarz olayların tek sorumlusu iktidardır.

“Birileri bir şey saklamaya çalışıyor. Birileri aile ve akrabaları üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Birileri gerçeği örtbas etmeye çalışıyor. Gerek yandaş medyanın ilgisi ve ısrarla babasının kalabalıktan kaçırılmaya çalışılması bize bir baskı, yönlendirme olduğu konusunda büyük şüpheler uyandırıyor. Bizler biliyoruz, benzer olaylarda gerçeği saptırarak farklı göstermeye çalışılıyor. Bu olayda da böyle bir şey söz konusu.”

Kaçmaz, sözlerini “Bu düşmanlaştırıcı, ötekileştirici dil terk edilmelidir. Bu tehlikelidir. Bu halkı birbirine kırdırtmalarına müsaade etmeyeceğiz” diye sonlandırdı.

Altun’dan açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Yaşanan acı hadisenin gerçek sebebinin belirli çevreler ve odaklar tarafından kasıtlı bir şekilde manipüle edilmesi, hadisenin ‘ısrarla’ Kürtçe şarkı dinleyen gencin öldürülmesi olarak yansıtılması, hakikatin kirli bir algı operasyonuna kurban edilmek istendiğini göstermektedir” iddiasında bulundu.

Sosyal medyada tepki

Öte yandan Çakan’ın öldürülmesi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Yapılan paylaşımlarda ırkçılığa dikkat çekildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mayıs'ta da gazetecilere baskı ve tehdit hız kesmedi
Sonraki Haber
Emniyette işkence: Fotoğraflar paylaşıldı, barolardan tepki