Ana SayfaGüncelHDP’li Güven ve Farisoğulları ile CHP’li Berberoğlu tutuklandı

HDP’li Güven ve Farisoğulları ile CHP’li Berberoğlu tutuklandı

HABER MERKEZİ – Milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından gözaltına alınan HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu tutuklandı.

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekillikleri, haklarında kesinleşmiş yargı kararları olduğu gerekçesiyle düşürüldü.

Vekilliği düşürülen Farisoğulları, Diyarbakır-Urfa karayolu üzerinde bulunan Pirinçlik karakolunda gözaltına alındı.

Gözaltına alındığını Twitter üzerinden duyuran Farisoğulları, “Genel Merkezimize gitmek üzere Diyarbakır’dan Ankara’ya giderken, az önce gözaltına alındım” dedi.

Ardından Diyarbakır’daki evi polis tarafından ablukaya alınan Leyla Güven de gözaltına alındı.

Farisoğulları ve Güven sağlık kontrollerinin ardından Diyarbakır Adliyesi’ne götürüldü.

Her iki isim de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Güven’in Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne, Farisoğulları’nın da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildikleri bildirildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Güven ve Farisoğulları hakkında milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından yakalama kararı çıkarmıştı.

Berberoğlu da tutuklandı

Farisoğlulları ve Güven’in ardından vekilliği düşürülen bir diğer isim olan CHP’li Enis Berberoğlu ise İstanbul’da gözaltına alındı.

Berberoğlu, Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Buradaki işlemlerin ardından Berberoğlu polis eşliğinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

CHP’li Berberoğlu çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak, Maltepe L Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın yargı süreci

2009 yılında yerel seçimlerin ardından “KCK” adı altında başlatılan operasyonlarda tutuklanan Kürt siyasetçiler, belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, insan hakları savunucuları, gazeteci ve aydınların bulunduğu 154 siyasetçinin 8 yıldır yargılandığı KCK Ana Davası’nda 28 Mart 2017 tarihinde karar çıkmış, 99 kişiye toplam bin 109 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verilmişti.

Yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, 18 Nisan 2018’de aldığı kararda 89 isim hakkındaki hükmü onarken, diğer 10 isme verilen cezalara dair kısmi bozma kararları vermişti.

Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı ve İstinaf Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kürt siyasetçilerinin avukatları Yargıtay 16. Daire’ye temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Yargıtay Başsavcılığı, hazırladığı mütalaasında yerel mahkemenin 6 yıl 3 ay hapis cezası verdiği DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile birlikte 18 yıl hapis cezası verilen HDP Van Milletvekili Tayip Temel, 9’ar yıl hapis cezaları verilen Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın cezalarının onanmasını istemişti.

Yargıtay ise Farisoğulları’na “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 9 yıl, Güven hakkında da verilen 6 yıl 3 ay hapis cezalarını onamıştı.

Enis Berberoğlu’nun yargı süreci

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, ‘MİT TIR’larının Durdurulması’ görüntülerinin Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmasına ilişkin davada tutuklanmış ve 25 yıl hapis cezası almıştı. Karar üst mahkemeye taşınmıştı.

İstanbul Bölge Adliye 2. Ceza Dairesi (İstinaf) mahkumiyet kararını bozduğunu açıklamıştı. Kararda, “Sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama suçunun unsurlarının oluşmayacağı” belirtilmişti. Dosya ise yeniden incelenmek üzere 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP Milletvekili Berberoğlu hakkında verilen 25 yıllık hapis cezasına ilişkin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bulduğunu açıklamıştı. Mahkeme, dosyayı iade etmişti.

Yeniden görülen davada Berberoğlu, 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.


Güven, Farisoğulları ve Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Haftasonu 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak
Sonraki Haber
Oruç Aruoba'yla gitmek, kalmak ve yürümek üzerine