Ana SayfaGüncelÖcalan’ın avukatı: 962 başvurumuzdan sadece beşi kabul edildi

Öcalan’ın avukatı: 962 başvurumuzdan sadece beşi kabul edildi

HABER MERKEZİ – PKK lideri Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca, müvekkilleriyle görüşmek için 2011’den bu yana yaptıkları 962 başvurudan sadece beşinin kabul edildiğini söyledi. Avukatlar en son Öcalan’la 3 Mart’ta bir görüşme gerçekleştirmişti.

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca, 21 yıldır İmralı F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmek için 2011’den bu yana yaptıkları 962 başvurudan sadece beşine izin verildiğini açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Sadiye Eser’e konuşan avukat Sarıca, görüşme başvurularına uzun süredir olumlu-olumsuz herhangi bir yanıt verilmese de bu durumun bir belirsizlikten öte doğrudan ret anlamı taşıdığını belirtti.

Sarıca, “Sayın Öcalan ve İmralı Hapishanesi özelinde yürütülen İmralı tecrit sistemi, temel hak ve özgürlüklerin tanınmaması, yok sayılması ve ihlal edilmesi yönündeki işlevi tüm yoğunluğuyla sürmektedir” dedi ve ekledi:

“Görüşme istatistikleri avukatlık mesleğinin Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olmasına rağmen İmralı’da nasıl devre dışı bırakıldığını yoruma imkan vermeden ortaya koymaktadır.”

Avukatlık mesleğinin İmralı’da icrasının sistemsel olarak iki yönlü engellendiğini dile getiren Sarıca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birincisi; fiziksel olarak ada hapishanesinde bulunmak, Sayın Öcalan ve diğer müvekkillerimizle hakları konusunda ve mevcut hukuk düzeni üzerine görüşmek ve vekalet ilişkisi kurmanın engellenmesi iken, ikincisi; anayasa başvuru mekanizmalarında merkezi bir irade ile görmezden gelinerek tüm idari ve yargısal başvuruların ne olduğunu bakılmaksızın reddedilmesidir.
“Birincisini idari, ikincisini yargısal makamlar uygulamaktadır. Tüm bunları hak ve özgürlüklere dair yıllık tespit raporlarında paylaştık. Her iki engellemenin bir alt etkisi de hukuken meşruluğun temel kaynağı olan bir Anayasal düzenin İmralı Adası’na ulaşılmasının engellenmesidir. Yani müvekkiller açısından erişilebilir, ulaşılabilir, elverişli, geçerli, meşru bir hukuk düzeni yoktur.”

Abdullah Öcalan, HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs’ı takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran yerel seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidemiyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat günü çıkan yangının ardından Öcalan’ın avukatları müvekilleri ile 3 Mart’ta bir görüşme gerçekleştirmişlerdi.

Avukatların son görüşmenin yapıldığı 3 Mart’tan bu yana müvekkilleriyle görüşmek için yapmış olduğu hiçbir başvuruya olumlu ya da olumsuz yanıt verilmedi.

Bu arada Öcalan, 21 yıl sonra ilk kez 27 Nisan günü ailesiyle bir telefon görüşmesi yapmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MEB, yetenek sınavıyla öğrenci alacak okulların başvuru tarihini açıkladı
Sonraki Haber
RTÜK'ten Tele1 ve Ulusal Kanal'a ceza