Ana SayfaGüncelBM raportörlerinden Ebru Timtik açıklaması

BM raportörlerinden Ebru Timtik açıklaması

HABER MERKEZİ – BM İnsan Hakları Raportörleri, ‘adil yargılanma’ talebiyle girdiği ölüm orucunda yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik’e ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, “İnsan hayatı tamamen hiçe sayıldı” ifadesini kullandı. Açıklamada, Türkiye’ye insan hakları savunucularının serbest bırakılması çağrısı da yer alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Raportörleri, ölüm orucunun 238’inci gününe yaşamını yitiren tutuklu avukat Ebru Timtik’e ilişkin ortak açıklama yaptı.

“Adil bir yargılama için kimse ölmemeli; bu temel bir insan hakkıdır” diyen raportörlerin açıklamasında, “Bu, bir insan hayatının tamamen hiçe sayılmasıdır. Cesur insan hakları savunucusu kadının ölümü ve onun ölümüne yol açan koşullar bizi dehşete düşürdü” ifadeleri kullanıldı.

Timtik ve diğer Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının tutuklanmasının hemen ardından Türkiye’den konuyla ilgili bilgi istenildiği belirtilen açıklamada, ‘yasadışı gözaltı’, ‘haksız yargılama’, ‘ifade ve örgütlenme özgürlüğü’ne yönelik kısıtlamalara dikkat çekildi.

Açıklamada, “2017 yılında Türkiye hükümetinden tutuklanma ve mahkumiyetlerinin devletin uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle uyumlu olup olmadığı yönünde açıklama istedik. Konuyla ilgili olarak yetkililerin bizimle iletişe geçmesini olumlu kabul ediyor olsak da, bu trajik sonucu önlemek için çok az şey yapılmasına üzülüyoruz” denildi.

Ebru Timtik’in ‘önlenebilir’ ölümüne ilişkin etkin bir soruşturma yapılması çağrısının yer aldığı açıklamada, Türkiye’de tutuklu bulunan insan hakları avukatlarının davalarının yeniden ele alınarak adil yargılanma ilkelerinin uygulanması istendi.

Açıklamada, tutuklu hak savunucularının serbest bırakılması için de çağrı yapıldı.

İmzacılar

Açıklamada imzası bulunan raportörlerin isimleri şöyle: Mary Lawlor, Agnes Callamard, Irene Khan, Clément Nyaletsossi Voule, Nils Melzer, Fionnuala Ní Aoláin, Diego García-Sayán, Dubravka Šimonovic, Leigh Toomey, Elina Steinerte, José Guevara Bermúdez, Seong-Phil Hong ve Sètondji Adjovi.

Tutuklu avukatların yargı süreci ve ölüm oruçları

Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay hapis cezası verilen Timtik, ‘adil yargılanma’ talebiyle girdiği ölüm orucu eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta yaşamını yitirmişti.

Aynı taleple ölüm orucunda olan tutuklu avukatlardan Aytaç Ünsal’ın eylemi ise 214’üncü gününde.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan tutuklu avukatların dosyası şu an Yargıtay’da.

Ünsal’ın durumunun gittikçe kötüye gittiğine dikkat çeken baba Nihat Ünsal, “Bir yaşam söz konusu. Feryadımı duyun” diyor ve adım atılmasını isteyerek Yargıtay’a çağrıda bulunuyor.


Aytaç Ünsal’ın babası: Feryadımı duyun, 32 yaşındaki oğlumu yaşatalım




Önceki Haber
İstanbul'da bir kadını taciz ve darp eden iki erkek serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Astsubay Köksal Doğru, boşanma aşamasında olduğu kadını öldürdü