Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Küresel günlük vaka sayısında rekor artış

Covid-19 salgını: Küresel günlük vaka sayısında rekor artış

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 29 milyonu, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı da 925 bini aştı. Dünya Sağlık Örgütü, salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldığını açıkladı. Resmi verilere göre toplam vaka sayısının 290 bini aştığı Türkiye’de ise can kaybı ise sayısı 7 bin 119. Gelişmeler sayfamızda.

 


İÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Tükek: Salgın İstanbul için yeniden başladı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Çapa’da yapılan Covid-19 testlerinin yüzde 15’inin pozitif çıktığını belirterek, “Salgının İstanbul için yeniden başladığını söyleyebiliriz”  dedi.


DSÖ’den uyarı: Covid-19 son salgın olmayacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ ve Dünya Bankasının ortak bir kurumu olan Küresel Hazırlık İzleme Kurulu’nun (GPMB), Covid-19 salgını izleme raporunun açıklandığı etkinlikte konuştu.

Salgının, dünyanın pek çok ülkesinde sağlık sistemleri, ekonomiler ve toplumları altüst ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, ayrıca salgının pek çok kişinin yaşamına ve geçim kaynaklarına mal olduğuna dikkati çekti.

Ghebreyesus, “Gelişmiş sağlık sistemlerine ve güçlü ekonomilere sahip ülkeler bile bunalmış durumda ancak başarılı olan ülkelerin çoğu SARS, MERS, H1N1, Ebola ve diğerleri gibi önceki salgınlardan ders almış olanlar” diye konuştu.

“Bu ne en son salgın ne de en son küresel acil sağlık durumu olmayacak” uyarısında bulunan Ghebreyesus, gelecekteki salgınların önüne geçilebilmesi için “doğru siyasi ve finansal yatırımlar” yapılması çağrısı yaptı. Ghebreyesus, böylelikle gelecek nesillerin salgın tehlikelerinden korunabileceğini söyledi.

Ghebreyesus, insanlığın tedbir almadığı ve beklediği her günün yeni bir hastalık, iklim değişliği veya doğa felaketinin habercisi olduğu görüşünü savundu ve ekledi:

“Bir sonraki acil sağlık durumunun ne olacağını bilmiyoruz ama bunun geleceğini biliyoruz. Hazırlıklı olmalıyız. Bu korku tellallığı değil, bir eylem çağrısıdır. Tüm bu zorlukların üstesinden gelmek için gerekli araçlara ve bilgi birikimine sahibiz. Bu küresel tehditlerle ancak birlikte dayanışma içinde ve uzun vadeli iş birliğiyle mücadele edebiliriz.”

2020’nin tüm insanlık için bir ‘uyarı işareti’ olduğunu belirten Ghebreyesus, “Covid-19 salgını insanlık için korkunç bir maliyet oluşturdu. Bunlar zor kazanılan derslerdi. Onlardan öğrenmeliyiz ve daha iyi (dünya) inşa etmeliyiz” diye konuştu.

GPMB’den eylem çağrısı

Öte yandan, GPMB’den yapılan yazılı açıklamada, kurulun geçen yıl açıkladığı raporda, dünyanın dört bir yanına yayılan, milyonlarca insanı öldüren, ekonomileri bozan ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştıran ölümcül bir salgının gerçek olasılığına karşı dünyanın hazırlıksız olduğu konusunda uyarıda bulunulduğu anımsatıldı.

Kurul, geçmişte küresel sağlık krizlerine verilen tepkiyi karakterize eden “panik” ve “ihmal döngüsünü” kırmak için acil eylem çağrısında bulundu.

GPMB’nin yeni raporunda ise Covid-19 salgınına karşı verilen küresel mücadele eleştirildi.

Dünyanın pandemiyi önlemede toplu bir başarısızlık sergilediği belirtilen raporda, “Pek çok ülkede liderler bilime, kanıta ve en iyi uygulamaya dayalı erken karar verici eylemlerde bulunmakta zorlandılar. Liderlerin bu hesap verebilirlik eksikliği, (salgına) müdahale çabalarını engelleyen derin ve derinleşen bir güven açığına yol açtı.” ifadesi kullanıldı.

GPMB’nin eş başkanı Elhadj As Sy ise rapora ilişkin, “Covid-19 salgınına karşı mücadelede şeffaflık ve hesap verebilirlik şarttır. Güven, daha iyi sağlık sistemleri için hükümet-topluluk ilişkilerinin temelidir ancak bu güven, hükümetler ve liderler taahhütlerini yerine getirmediğinde dağılır” değerlendirmesinde bulundu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti, bin 716 tanı konuldu

“Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 290 bini aştı.

14 Eylül Pazartesi günü Türkiye’de 112 bin 563 test yapıldığı ve bin 716 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 63 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 225 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 292 bin 878’e, toplam can kaybı ise 7 bin 119’aa yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 8 milyon 632 bin 123 oldu.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

TTB’den #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz kampanyası

Türk Tabipleri Birliği, Covid-19 salgınına dair duyarlılığın ve tedbirlerin arttırılması amacıyla 14 Eylül-18 Eylül arasını #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz haftası ilan etti.

Etkinlikler kapsamında, salgın sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanları için de bir dakikalık saygı duruşu yapılacak.


İstanbul Valisi’nden kademelendirilmiş mesai açıklaması

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’da kademeli mesai saatleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Çalışmalarımız sürüyor, yakın zamanda paylaşacağız” dedi.

Yerlikaya, Büyükşehir Belediyesi ile Çarşamba günü toplantı yapacaklarını da ekledi:

“Mesai saatlerinde, sadece beyaz ve mavi yakalılar değil, sadece kamu değil hep beraber aynı ulaşım araçlarını en verimli ama sağlığımızla ilgili bize sıkıntı yaratmayacak şekilde nasıl kullanacaksak bunun üzerinde duruyoruz. Yakın zamanda İstanbul’a bunu paylaşacağız.”

Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, toplu ulaşımı yüzde 60 oranında özel sektör çalışanlarının kullandığını vurgulayarak, “Valilik, İBB ile perşembe günü bir toplantı yaptı. Birlikte bir çalışma yapılacak. Valilik özel sektör için sanayi odalarıyla, özel sektör temsilcileriyle görüşerek buna göre mesaiyi kademelendirecek” açıklaması yapmıştı.

Ankara’da kademeli mesai sistemine geçilmişti.

Mesai saatlerinin 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 olarak dört farklı şekilde uygulanması kararlaştırılmıştı.


Kılıçdaroğlu Covid-19 tedavisi gören Böcek’i ziyaret etti: Durumu iyiye gidiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Covid-19 tedavisi gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i hastanede ziyaret etti.

Ziyaret çıkışında Böcek’in sağlık durumuna ilişkin kısa bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Düzenli bilgi alıyoruz. Durumunun her geçen gün iyiyye gittiğine yönelik bilgi verdiler” dedi.


Diyarbakır’da Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanlarının sayısı 660’a yükseldi

İçinde Diyarbakır Tabip Odası’nın da olduğu Diyarbakır Sağlık Platformu, sosyal medya üzerinden kentte Corona virüsüne yakalanan sağlıkçılara ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

“#YönetemiyorsunuzTükeniyoruz” etiketiyle paylaşılan verilere göre, 14 Eylül itibariyle kentte 660 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konuldu.

Kentte yaşamını yitiren yedi sağlık çalışanın da isimleri paylaşıldı.


Hekimler ve sağlık çalışanları dört gün boyunca ‘siyah kurdele’ takacak

Ankara Tabip Odası (ATO), Covid-19 kaynaklı ölümlere ve artan vaka sayılarına dikkat çekmek amacıyla, 14-18 Eylül tarihleri arasında tüm sağlık çalışanlarını “siyah kurdele” takmaya çağırdı.

https://twitter.com/ankaratabipoda/status/1305431636218085376?s=20

Tabip Odası’na göre, Ankara’daki doğrulanmış vaka sayısı, günlük 5 bin civarına ulaştı.

ATO Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemur, Pazartesi günü sadece Keçiören’de 906 kişinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını söylemişti.


DSÖ: Ekim ve Kasım’da Covid-19 kaynaklı ölümlerde artış bekleniyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, örgütün, Ekim ve Kasım aylarında Avrupa’da Covid-19 kaynaklı ölümlerde artış beklediğini söyledi.

Avrupa’daki günlük Corona virüsü vaka sayıları son haftalarda keskin bir artış gösteriyor, özellikle de İspanya ve Fransa’da.

Sadece Cuma günü kıtadaki 55 ülkede 51 binden fazla yeni vaka raporlandı. Bunun da Nisan’daki zirveden daha fazla olduğu ifade edildi.

Avrupa’da Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısının kısmen sabit kalmasına rağmen vakalarda artış yaşanırken, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge, “Daha da zorlaşacak. Ekim ve Kasım aylarında daha fazla ölüm görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Kluge, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sürekli aşının pandeminin sonu olacağını duyuyorum. Tabii ki olmayacak. Aşının tüm nüfus gruplarına yardımcı olup olmayacağını bile bilmiyoruz. Şimdi bir gruba değil diğerine yardımcı olacağına dair bazı işaretler alıyoruz. Ve sonra farklı aşılar sipariş etmek zorunda kalırsak, tam bir lojistik kabus. Pandeminin sonu, toplum olarak bu pandemiyle nasıl yaşayacağımızı öğreneceğimiz andır. Bu bize bağlı ve bu, çok olumlu bir mesaj.”


İstanbul’da da kademelendirilmiş mesaiye geçilmesi planlanıyor

Fotoğraf: DHA

İstanbul’da toplu ulaşım yoğunluğunu azaltmak için mesai saatlerinin yeniden belirlenerek zaman dilimlerine bölünmesi için çalışma yapılıyor.

Corona virüsü tedbirleri kapsamında geçilmesi planlanan kademelendirilmiş mesai için Valilik ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bir araya geldiği bildirildi.

DHA’ya konuşan Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, toplu ulaşımı yüzde 60 oranında özel sektör çalışanlarının kullandığını belirterek, “Valilik, İBB ile perşembe günü bir toplantı yaptı. Birlikte bir çalışma yapılacak. Valilik özel sektör için sanayi odalarıyla, özel sektör temsilcileriyle görüşerek buna göre mesaiyi kademelendirecek” dedi.

Nisan, Mayıs ve Haziran ayında yaptıkları çalışmalarla normalde 9 milyon olan sayının 900 bine düştüğünü belirten Ilıcalı, şöyle devam etti:

“Yavaş yavaş normalde döndükçe geçen hafta itibarıyla toplu ulaşım yolculukları 4 milyon 200 bin civarında gerçekleşti. Valilik adına yaptığımız anket sonucuna göre yolculukların yüzde 60’ı özel sektöre ait. Bir kademelendirme yapılacaksa özel sektör ve kamuyu beraber kapsamalı. Yoksa sonuç başarılı olmaz. Pandemi döneminde yüzde 90 oranında azalan yolculuklarda bile en çok seyahat edenler market çalışanları, emniyet mensupları, sağlık çalışanlarıydı”.

Ilıcalı, mesailerin sabah 07.00, 08.00, 09.00 ve 10.00’da başlayan gruplar halinde dörde bölünmesi halinde yığılmaların önüne geçilebileceğini de söyledi:

“Son haftalarda metrobüs yolculukları bir günde 500 bin civarında seyrediyor. İki pik nokta yer alıyor. 50 bini sabah 08.00-09.00 arasında, 50-55 bini de akşam 17.00-18.00 arasında gerçekleşiyor. Mesai kademelendirmedeki amaç, bu pik saatleri azaltmak. Mesailer 4 gruba ayrılsa ve sabah 07.00, 08.00, 09.00 ve 10.00’da başlayan gruplar olursa 50-55 binlik rakamlar en az 20 bine düşer. Bu sayede sosyal mesafe ayarlanır, risk azaltılır.”

Daha önce Ankara’da kamu kurumlarının çalışma saatlerinde de değişikliğe gidilmiş, dört farklı saat dilimi belirlenmişti.


İsrail ülke genelinde yeniden karantina kararı alan ilk ülke oldu

Fotoğraf: AFP

Geçtiğimiz hafta günlük vaka sayılarının dört bini bulduğu İsrail’de Cuma gününden itibaren üç haftalık karantina uygulanmasına karar verildi.

İsrail böylece karantina önlemlerini ülke genelinde yeniden uygulamaya koyan ilk ülke oldu.

Başbakan Benjamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, “Bu önlemlerin hepimiz üzerinde ağır bir etkisinin olacağını biliyorum” dedi.

Önlemler çerçevesinde İsrail’de yaşayanlar evlerinden 500 metreden fazla uzaklaşamayacaklar. Kapalı alanlarda en fazla 10, açık alanlarda ise en fazla 20 kişi bir araya gelebilecek.

Karantina süresince market ve eczane gibi hayati öneme sahip yerler açık kalacak, alışveriş merkezleri ise kapalı olacak.

Okullar kapanacak. Kamu kuruluşları az sayıda çalışanla faaliyetlerini sürdürecek, özel sektördeki iş yerleri ise müşteri kabul etmeme şartıyla açık kalabilecek.

27 Eylül’de başlayacak olan Yahudilerin en önemli dini bayramı Yom Kippur öncesinde alınan bu önlemler nedeniyle ibadet yerleri de kapalı olacak.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

DSÖ: Son 24 saatte yeni Corona virüsü vakalarında rekor kırıldı

Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son 24 saatte yeni Corona virüsü vakalarında rekor kırıldığını açıkladı. Söz konusu zaman diliminde 307 bin 930 vaka kayıtlara geçti.

En fazla vaka artışı Hindistan, ABD ve Brezilya’da yaşandı. Son bir günde Hindistan’da 94 bin 372, ABD’de 45 bin 523 ve Brezilya’da 43 bin 718 yeni vaka tespit edildi.

Örgütün verilerine göre son 24 saatte virüs sebebiyle 5 bin 500 kişi de hayatını kaybetti.

Hindistan ve ABD’de binin üzerinde can kaybı kayıtlara geçerken, Brezilya’da 874 kişi Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti.

Bir önceki günlük vaka rekoru yaklaşık 306 bin 857 vakayla 6 Eylül’de kayıtlara geçmişti.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 29,185,779
  • Can kayıpları: 928,287
  • İyileşenler: 21,031,016
  • Aktif vakalar: 7,226,476

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,708,458)
  • Hindistan (4,846,427)
  • Brezilya (4,330,455)
  • Rusya (1,062,811)
  • Peru (729,619)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (198,520)
  • Brezilya (131,663)
  • Hindistan (79,754)
  • Meksika (70,821)
  • Britanya (41,628)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Munzur Gözeleri için ortak bildiri: İzin vermeyeceğiz
Sonraki Haber
İstanbul Modern'den hikayesi Çin'de geçen filmler