Ana SayfaGüncelZorla askeri hastaneye götürüldü: İfade veremeyecek durumda

Zorla askeri hastaneye götürüldü: İfade veremeyecek durumda

HABER MERKEZİ – Van Çatak’ta Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğü ortaya çıkan ve bundan kaynaklı hafıza kaybı yaşayan Osman Şiban isimli yurttaş, sabah saatlerinde kaldığı eve gelen polisler tarafından zorla askeri hastaneye götürüldü. ÖHD Van Şubesi, “Şiban için askeri hastane şu aşamada ifade veremeyeceği yönünde görüş bildirdi” dedi ve ekledi: “Fiili gözaltı durumunun sona erdirilmesi için girişimlerimiz devam ediyor.”

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olduğu ortaya çıkan sekiz çocuk babası 50 yaşındaki Osman Şiban önceki gün taburcu edilmişti.

Şiban’ın kaldığı evin bu sabah saatlerinde polisler tarafından basıldığı öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı (MA), polislerin, başsavcılığın talimatıyla Şiban’ı askeri hastaneye götürdüklerini yazdı.

Maruz bırakıldığı ağır işkenceden kaynaklı hafız kaybı yaşayan Şiban’ın henüz olaya dair ifadesi alınamamıştı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Şiban’ın ifadesinin alınıp alınmayacağı konusunda hastane yetkililerinden rapor istediği belirtildi.

Avukatları: Mağduriyet derinleşecek

Yaşananlarla ilgili dosyayı takip eden ailelerin avukatları, MA’ya şu açıklamayı yaptı:

Müvekkilimizi mağdur eden birim zaten jandarma ama buna bakılmaksızın müvekkilimiz şu an askeri hastaneye götürüldü. Bu durum aynı zamanda müvekkilimiz için bir drama neden olacak, bu mağduriyet derinleşecektir. Müvekkilimiz şu an ifade verebilecek durumda olmadığı halde savcılık ifade istiyor. Biz bu işleme itiraz edeceğiz. Son verilen doktor raporunda zaten müvekkilimizin bilincinin yerinde olmadığı, yer, zaman ve kişileri tanıma yetisinin halen yerinde olmadığı ortada. Buna rağmen bu işlemin yapılması hukuki değil.

ÖHD: Askeri hastane şu aşamada ifade veremeyeceği yönünde görüş bildirdi

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi de yaşanan son gelişmelere ilişkin Twitter üzerinden bir açıklama yaptı.

Avukatların hastaneye alınmadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Sadece ailenin akrabası olan meslektaşın Osman Şiban’ı görmesine izin verildi. Hastaneden verilen bilgi; Bölge Hastanesi’nde yapılmayan korona testi, şeker, tansiyon ölçümlerinin yapılacağı. Hukuki bir gerekçe sunulmuyor, gözlem kararı tarafımıza gösterilmiyor.

Müşteki olduğu dosyada ifade veremeyeceği hastane raporuyla sabit olan Osman Şiban’ın, şüpheli olduğu dosyada ifade verip veremeyeceğine dair sağlık raporu alınması için hastaneye götürülme talimatı verildiği bilgisi tarafımıza verilmiştir. Zulüm bu!

Osman Şiban için askeri hastane şu aşamada ifade veremeyeceği yönünde görüş bildirdi. Fiili gözaltı durumunun sona erdirilmesi ve ailesinin yanında tedavisinin gerçekleştirilmesi için aile avukatları, Van Barosu ve STK’lar ile girişimlerimiz devam ediyor.

Aile avukatları da Şiban’ın askeri hastanede değil devlet hastanesinde tedavi edilmesi için başvuru yaptı.

Ne oluyor?

Osman Şiban’a ait hasta epikrizinde ‘helikopterden düşme’ şeklinde kayıt girilmişti

11 Eylül’de Osman Şiban’la birlikte gözaltına alınan yedi çocuk babası 55 yaşındaki Servet Turgut ise halen yoğun bakımda tutuluyor.

Her iki yurttaşın da gözaltında işkence gördüğü ve helikopterden atıldıkları iddia edilmekteydi.

20 Eylül’de Mezopotamya Ajansı’nın ulaştığı Osman Şiban’ın hasta epikriz raporuna göre, Şiban ‘yüksekten düşme’ şikayetiyle acil servise getirildi. Raporda Şiban’ın ‘helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği’ bilgisi de yer almaktaydı.

Servet Turgut için hazırlanan raporda ise ‘isimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta’ notuna yer verilmişti. Söz konusu raporlar, her iki yurttaşın ‘helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirmekte.

Turgut ve Şiban’ın maruz bırakıldığı işkenceye dikkat çeken Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, “Bu, 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet. Hiçbir kelime bu zulmün karşılığı olamaz” demişti.

HDP de yayımladığı ‘uyarı’ mesajında, “Bu vahşet 90’lı yıllarda Kürtlere yönelik işlenen her türlü insanlık dışı suçun devamı hatta daha beteridir” ifadesini kullanmıştı.

Diğer yandan HDP Van Milletvekili Tayip Temel ile DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, iddiaları Meclis gündemine taşımıştı.

Yetkililer ise tam 10 gün boyunca sessizliğini kordu. Konunun Meclis’e taşınması ve kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından açıklama yapan Van Valiliği, her iki yurttaşın da ‘usulüne uygun olarak muhafaza altına alındığını’ savundu.

Vaililik, Turgut’un ‘kayalık alanda düştüğünü’ ileri sürerken, Şiban’ın nasıl yaralandığına ilişkin bir bilgi paylaşmadı.

Açıklamada herhangi bir iddiaya yer verilmese de “İzahı yapılan iddialarla ilgili olarak Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 11 Eylül 2020 tarihi itibarıyla adli süreç ve eş zamanlı olarak idarece idari soruşturma başlatılmış olup olay bütün boyutlarıyla titizlikle değerlendirilmektedir” denildi.


Valilikten ‘işkence’ savunması: Usulüne uygun olarak muhafaza altına alındılar

Van Baro Başkanı: 90’ların da ötesine geçmeye çalışan bir zihniyet

İşkence Meclis gündeminde, yakınları ‘Ölümle tehdit edildik’ diyor

Hastane raporu ortaya çıktı: Helikopterden düşme sonrası yaralanma

Asker işkencesi bu hale getirdi: Hafıza kaybı yaşıyor

‘Helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirecek rapor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki kez bozulmuştu: Cinsel istismar failine verilen ceza bu kez onandı
Sonraki Haber
'Selefi dernekler silahlanıyor' diyen “Cübbeli Ahmet” ifadeye çağrıldı