Ana SayfaGüncelHDP 8 yaşında: Hep birlikte bu bozuk düzeni değiştirelim

HDP 8 yaşında: Hep birlikte bu bozuk düzeni değiştirelim

HABER MERKEZİ – HDP, 8’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla İstanbul’da bir kutlama etkinliği düzenledi. Partinin eşbaşkanları Buldan ve Sancar yaptıkları konuşmalarda ‘birlik’ mesajı verdi, topluma ve demokrasi güçlerine çağrı yaptı: “Hep birlikte bu bozuk düzeni değiştirelim, insanca, eşitçe yaşamı birlikte kuralım.” Diğer yandan etkinliğe mesaj gönderen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Adalete olan özlemimizin giderek arttığı bu günlerde, ülkemiz demokrasisine katkı sunacağınız çalışmalarda başarılar diliyor, kuruluş yıldönümünüzü kutluyorum” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 8’inci kuruluş yıldönümü kutlama etkinliği, Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın konuşma yaptığı etkinlik pandemi nedeniyle sınırlı sayıda katılımla düzenlendi.

HDP’li seçilmişler ve parti yöneticilerinin yanı sıra bileşen partilerinin temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte Kürtçe ve Türkçe gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra HDP’nin mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi düzenlendi.

Tutuklu HDP’li siyasetçilerin etkinliğe gönderdiği mesajların okunmasının ardından bir konuşma yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, “Tüm baskılara rağmen HDP tüm engelleri aşarak yürüyor, yürümeye devam edeceğiz. Biz sokaklarda olmaya aynı zamanda parlamentoda olmaya, mücadelemizi her alanda yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

Uğurlu, “Kararlılıkla, umutla inançla yürümeye devam ediyoruz ve üçüncü yolu inşa edeceğiz” diye ekledi.

Buldan: HDP’nin gücü halktır, halklardır

Ardından bileşen partilerin temsilcileri sahneye davet edilirken, daha sonra ise sözü HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan aldı.

HDP’nin kuruluş tarihi olan 15 Ekim’in “demokratik siyasal yaşam açısından önemli bir gün” olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Buldan, “Büyük fırtınaları, darbeleri, barajları birer birer aşarak bugünlere gelen emeğimiz, alın terimiz, onur kaynağımız Halkların Demokratik Partisi kurulalı tam 8 yıl oldu. Evet, daha dün gibi yeniyiz, heyecanlıyız, bir o kadar da coşkuluyuz” diye belirtti.

“Halkların demokratik iktidarı, özgürlükçü, eşitlikçi demokratik sistemi yoldadır. Engelleri aşa aşa emin adımlarla gelmektedir” diyen Buldan, “İşte HDP, halkı bıktıran, bezdiren bu soygun düzeninden kurtulmanın yolunu açmak, demokratik iktidar seçeneğini yaratmak için siyasal yaşamda kurucu bir rol oynamaktadır” ifadesini kullandı.

Buldan, HDP’nin salt seçimden seçime oy verilen bir parti olmadığını vurgulayarak “HDP farklıdır. HDP, her kimliğin ve her inancın kendini özgür ve değerli hissettiği onurlu bir yaşam biçimidir. Yaşama olan büyük bağlılıktır. Aynı zamanda kadın partisiyiz diyoruz ya, HDP kadının yaşam alanıdır. Kadının özgürlük ve yaşam dokunulmazlığıdır” diye konuştu.

“8 yıllık siyasi ömrüne on yılların mücadelesini sığdırmayı başaran bir partiyiz” diyerek sözlerini sürdüren Buldan, şöyle konuştu:

Neredeyse mücadelesiz geçen bir günümüz yoktur. Hakikat neredeyse, HDP oradadır. Mazlumlar ve ezilenler neredeyse, HDP oradadır ve onların yanındadır. Karanlığın karşısında umudu an be an ayakta tutan ve büyüten bir cesarettir. Başarma azmi ve kararlılıktır. Hangi dilde haykırırsa haykırsın, inadına barış, inadına özgürlük diyen bir çığlıktır. HDP’nin gücü halktır, halklardır.

Pervin Buldan, “Başta İmralı olmak üzere tüm demokrasiyi, adaleti, barışı, toplumu tecrit altına alan hukuksuz politikaların son bulması için mücadele veriyoruz” dedi ve ekledi: “Bu devlet sisteminin demokrasi, adalet ve barışa dayanan yeni bir demokratik kurguya acil ihtiyacı var.”

“Ülkeyi bu uçurumdan kurtarmak zorundayız” diyen Buldan, topluma ve demokrasi güçlerine şu çağrılarda bulundu:

Bu iktidara daha fazla katlanmak, bunları sırtınızda taşımak zorunda değilsiniz. Çocuklarınızın, torunlarınızın geleceğini çalan, sizin sırtınızdan kendi geleceklerini kurtarmaya çalışan bu haramilere ‘dur’ demenin artık zamanı gelmiştir. Hep birlikte bu bozuk düzeni değiştirelim, insanca, eşitçe yaşamı birlikte kuralım diyoruz.

Buradan tüm demokrasi güçlerine, ülkeyi ve toplumsal barışı dert edinen sorumlu herkese diyoruz ki, gelin birlikte bir yol açalım ve birlikte yürüyelim! Birlikte mücadele edelim. Faşizme karşı, yolsuzluk ve adaletsizlik düzenine karşı hep birlikte meydan okuyalım. Meydanlar bizimdir. Meydan okuma, hesap sorma gücü de bizdedir. Hep birlikte güçlü bir şekilde hesap soralım.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, son olarak ise iktidara seslendi: “Buradan size de faşizminize de meydan okuyoruz. HDP’yi yıkamayacaksınız. HDP’yi ve milyonları bitiremeyeceksiniz. Güneşi karartamayacaksınız. HDP demokrasinin kalesidir. Bu kale düşmez. Bu kale sarsılmaz. Bu kale yıkılmaz. Bu halk geçilmez.”

Sancar: Şimdi tam da birlik zamanı

Buldan’ın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da mücadelenin önemine dikkat çektiği konuşmasında, “HDP olarak 8 yaşındayız ama arkamızda asırlar var, asırlarca biriktirilmiş mücadele var. İşte biz bu mücadele geleneğinin mirasçısıyız. 8 yaşında değiliz, 8 bin yaşındayız” dedi.

“Bizler binlerce yıllık direnişin eşitlik ve özgürlük geleneğinin partisiyiz” diyen Sancar, “Bu ülkede faşizme karşı direniyoruz, özgürlüğü inşa etmeye geldik, direnişi bildiğimiz gibi bu ülkede biz inşa edeceğiz” diye konuştu.

Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Faşizme karşı direniş her gün tazelenmesi gereken bir hayat tecrübesidir. Biz o nedenle her gün her an yeniden faşizme karşı direneceğiz, direneceğiz ki o gün geldiğinde sandıklarda bu iktidarı devirmek için gücü gösterelim. Bu iki hedefi bir araya getirmedikçe bu zulüm yönetimini sona erdirmenin imkanı yok. Faşizme karşı her gün direniş ve demokratik cumhuriyeti inşa için mücadele ediyoruz. Er ya da geç kazanacağız. Şimdi tam da birlik zamanı. Bu ülkeye demokrasiyi getirmek için demokrasi güçlerinin birlik zamanıdır. Bu ülkede Kürt halkının onuruyla oynamak isteyen zalimlere karşı Kürtlerin ulusal birlik zamanıdır. Şimdi HDP’nin ve emekçilerinin kenetlenme zamanıdır. Partimiz için de birlik, partimiz için de kenetlenme partimiz için de daha da birlik zamanıdır.

Ülkeye istediğimiz demokrasiyi bu partinin içinde de işletmek için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Bütün sorunlarımızı bu temelde çözeceğimize inancımız tamdır, sizin de inancınız tam olsun. Hepinizin de inancı böyle olsun. HDP bu ülkeye demokrasiyi getirecek. Bunu getirirken de kendi içindeki demokrasi yürüyüşünü de en iyi şekilde devam ettirecek. Bunu yaparken dünyaya örnek olacak potansiyelimiz var. Yürüdüğümüz uzun bir yol aldığımız büyük bir mesafe var ama durmak yok. Hayat hareketle mümkündür, yürüyüşe devam değerli dostlarım, yoldaşlarım, yürüyüşe devam.

“Konuşmamın buraya kadar ki bölümünü özgürlük demokrasi mücadelesine emek vermiş bütün insanlara adamıştım” diyen Sancar, konuşmasının bundan sonraki bölümünde Kürtçe devam etti.

Mithat Sancar, “Bu konuşmayı en başta Kürt dilini var etmek için sonsuz emek sarf eden bütün sanatçılara bütün yazarlara bütün insanlara ithaf ediyorum. Kürtlerin dilini ayakta tutmak için Apê Musa’nın şahsında bütün mücadele ve emek yolcularına ithaf ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından sanatçı Pınar Aydınlar ve Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçıları sahne aldı.

Kılıçdaroğlu’ndan mesaj

Öte yanda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’nin 8’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla partinin eşbaşkanları Buldan ve Sancar’a bir mesaj gönderdi.

Kılıçdaroğlu’nun mesajı şöyle:

Partinizin 8. yıldönümü kutlaması davetinize çok teşekkür ederim. Adalete olan özlemimizin giderek arttığı bu günlerde, ülkemiz demokrasisine katkı sunacağınız çalışmalarda başarılar diliyor, kuruluş yıldönümünüzü kutluyorum. Sizin nezdinizde tüm parti yöneticilerinize, üyelerinize ve katılan tüm konuklara selam ve saygılarımı sunuyorum.

İmamoğlu’ndan HDP’lilere teşekkür mesajı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da HDP’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla HDP Eşbaşkanları Buldan ve Sancar’a mesaj gönderdi.

İmamoğlu mesajında, şunları kaydetti:

Sayın Pervin Buldan, Sayın Mithat Sancar, HDP Eş Genel Başkanları. Halkların Demokratik Partisi’nin 8’inci kuruluş yıl dönümü sebebiyle hem sizleri hem de HDP’ye gönül vermiş tüm partililerinizi yürekten kutluyorum. Daha adil ve eşit bir İstanbul için çıktığımız yolculukta adaletsizliğe ve haksızlığa karşı demokrasiden yana iradesini ortaya koyan tüm partililerinize bir kez daha teşekkürlerimi sunarım. Bu vesileyle barışı ve kardeşliği büyütmekten asla vazgeçmeyeceğimizin bir kez daha altını çiziyor, tüm katılımcılara en içten selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

  Toplumu savunma formu olarak HDP

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İpek Er’in avukatlarından Musa Orhan açıklaması
Sonraki Haber
Kuzey Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı Ersin Tatar