Ana SayfaDünyaBiden’ın dışişleri bakanlığına Blinken’ı ataması bekleniyor

Biden’ın dışişleri bakanlığına Blinken’ı ataması bekleniyor

HABER MERKEZİ – ABD’de 3 Kasım’daki seçimde başkan seçilen Joe Biden’ın kabine üyesi seçimini Salı günü açıklayacağı belirtildi. İddialara göre Biden, dış politika danışmanı olan Antony Blinken’ı dışişleri bakanı, Jake Sullivan’ı ise ulusal güvenlik danışmanı olarak atayacak.

ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden, kabinesinin ilk üyelerini Salı günü açıklamaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili açıklama, Biden döneminde Beyaz Saray Genel Sekreteri olarak görev yapacak Ron Klain’den geldi.

Klain, “İlk kabine seçimlerini Salı günü göreceksiniz. Fakat hangi birimler ve kimler olduğunu öğrenmek için Salı günü yapılacak açıklamayı beklemeniz gerekecek” dedi.

ABD basınında yer alan haberlere göre Biden, uzun süredir dış politika danışmanı olan Antony Blinken’ı dışişleri bakanı olarak atayacak.

Blinken, ABD’nin eski başkanı Barack Obama döneminde dışişleri bakan yardımcılığı yapmıştı.

Obama döneminde Orta Doğu politikasıyla ilgili yakın çalışmalar gerçekleştiren Blinken, diğer ülkelerle birlikte çalışarak Çin ile rekabet etmekten yana.

Antony Blinken, bu yaz yaptığı açıklamada ABD’nin iklim krizi ya da Corona virüsü salgını gibi konularla ne kadar güçlü olursa olsun tek başına mücadele edemeyeceğini söylemişti.

Jake Sullivan ile Hillary Clinton (Fotoğraf: AP)

ABD’nin eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’ın eski yardımcılarından olan Jake Sullivan’ın ise Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı olarak açıklanması bekleniyor.

Dışişleri bakanlığı kabinenin en prestijli görevlerinden biri olarak kabul edilirken, ulusal güvenlik danışmanlığı da Beyaz Saray’ın en önemli ve güçlü pozisyonlarından biri.

ABD’nin çeşitliliğini yansıtan bir yönetim oluşturacağını belirten Joe Biden, geçen hafta maliye bakanını belirlediğini de söylemişti.

Biden konuyla ilgili açıklamasında, “O kararı verdik, sanırım Demokrat Parti’nin yenilikçi ve ılımlılar dahil bütün unsurları tarafından kabul edilecek biri” demişti.

Maliye bakanlığı için eski ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, Merkez Bankası yöneticisi Lael Brainard ve Atlanta Merkez Bankası Başkanı Raphael Bostic’in adı geçiyor.


Karınca, VOA Türkçe, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TL yine düşüşte: Dolar ve euro haftaya yükselişle başladı
Sonraki Haber
"Türkiye'de pandeminin ikinci dalgası değil bir tsunami"