Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 18 milyona dayandı

Covid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 18 milyona dayandı

HABER MERKEZİ – Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığına karşı geliştirilen aşılar artık son aşamada. Ancak pandemi de hızla yayılmaya devam ediyor, can kayıpları gün geçtikçe artıyor. Dünya genelinde vaka sayısı 63 milyona, can kayıpları da bir buçuk milyona yaklaşıyor. Türkiye’de ise aylar sonra açıklanmaya başlanan resmi günlük vaka sayısı 30 bin bandında. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 29 bin 281 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 29 Kasım itibariyle 500 bine yaklaştı.

Bugün ülke genelinde 168 bin 212 test yapıldığı ve 6 bin 439 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 185 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 4 bin 15 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 494 bin 351’e, toplam can kaybı ise 13 bin 558’e yükseldi.

Bakanlığa göre son 24 saatte 29 bin 281 vaka tespit edildi.


TTB: Son 1 haftada 16 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi


İşçi Kadın Meclisleri’nden boykot çağrısı

İşçi Kadın Meclisleri, Manisa’daki Vestel fabrikasında Corona virüsüne karşı önlem alınmasını isteyen bir işçinin geçtiğimiz günlerde işten atıldığını duyurdu ve boykot çağrısı yaptı.

Daha önce de bir üyelerinin Vestel yönetimi tarafından işten atıldığını duyuran İşçi Kadın Meclisleri, “Salgın koşullarında önlem almadan işçilerin çalıştırılmasına itiraz eden üyelerimiz sonuna kadar haklıdır. Haksız olan işçileri türlü bahanelerle işten atan Vestel yönetimidir” dedi ve ekledi:

“Vestel yönetimi, salgında yaşam hakkını arayan işçilerle uğraşmayı bırakarak salgına karşı önlemlerini almalıdır.”

“Vestel yönetimi ve sahibi Zorlu Holding; İstanbul Sözleşmesi tartışmalarında ve 8 Mart’larda kadın istihdamından dem vuruyordu. Anlatılan ve uygulanan arasındaki bu ikiyüzlülüğü herkes görmelidir” diye vurgulanan açıklamada, “İşçi Kadın Meclisleri olarak üyelerimiz hakkını alana kadar Vestel’in yakasındayız” dedi ve şu talepleri sıraladı:

  1. Atılan işçiler işe geri alınacak
  2. Vestel gasp ettiği hakları işçilere geri verecek
  3. İşçiler Covid-19’dan korunacak

Açıklamanın sonunda ise “Bu üç hedefe ulaşana kadar tüm kamuoyunu Vestel ve Zorlu ürünlerini boykot etmeye davet ediyoruz” denildi.


Beş ilde daha okul öncesine uzaktan eğitim kararı

İstanbul’un ardından beş kentte daha okul öncesi eğitim-öğretime uzaktan devam edilmesi kararı alındı. Buna göre;

  • Ankara‘da 30 Kasım 2020-4 Ocak 2021 tarihleri arasında resmi anaokulu, anasınıfları ile uygulama sınıflarında eğitim-öğretimin uzaktan yapılmasına karar verildi.
  • Bursa‘da 4 Ocak 2021’e kadar kent genelindeki resmi anaokulları, ana sınıfları ve uygulama sınıflarında eğitim-öğretimin uzaktan eğitim yoluyla sürdürülecek.
  • Tokat‘ta 4 Ocak 2021 tarihine kadar resmi anaokulu ve ana sınıfları ile uygulama sınıflarında eğitim öğretim faaliyetleri uzaktan eğitim yoluyla sürdürülecek.
  • Kırklareli‘de resmi ana sınıfı ve uygulama sınıflarında haftada 5 gün uzaktan eğitime devam edilecek, bağımsız anaokulları ile özel eğitim anaokullarında ise yüz yüze eğitim devam edecek.
  • Zonguldak‘ta resmi ana okulları, ana sınıfları ve uygulama sınıfları için 4 Ocak 2021 tarihine kadar uzaktan eğitime geçilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitim yapılan okul öncesi eğitim kurumlarında uzaktan eğitim kararının il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından alınabileceğini duyurmuştu.

İlk olarak İstanbul’da, 1 Aralık-4 Ocak arasında resmi anaokulları, anasınıfları ve uygulama sınıflarında eğitim-öğretimin uzaktan yapılmasına karar verilmişti.


Beş kentte bazı yerleşim yerleri karantinaya alındı

Fotoğraf: DHA

Corona virüsü salgınının yayılımını durdurabilmek amacıyla dört kentin bazı yerleşim bölgelerinde karantina uygulaması başlatıldı. Buna göre;

  • Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Sakızköy’de karantina süresi 6 Aralık Pazar gününe kadar uzatıldı.
  • Adıyaman’ın Besni ilçesinin Sayören köyü 14 gün karantinaya alındı.
  • Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyüne 14 gün boyunca giriş ve çıkışların yasaklanması karar verildi. Ayrıca köyde ibadetlerin toplu yapılmamasına, berber, kuaför gibi işyerlerinin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına ve ev ziyaretlerinin yasaklanmasına karar verildi.
  • Balıkesir’in Dursunbey ilçesinin Karamanlar mahallesinde alınan karantina kararı bugün saat 10.00’da yürürlüğe girdi.
  • Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Karaağaç mahallesindeki 30 nüfuslu beş ev ile aynı mahalledeki pazar yeri karantinaya alındı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın toplanıyor

Fotoğraf: Twitter / @tcbestepe

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yarın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

Toplantıda, Corona virüsü salgınıyla mücadelede alınabilecek yeni tedbirler ve kısıtlamaların gündeme gelmesi bekleniyor.

TRT Haber’İn aktardığına göre toplantıda kapsamlı bir sunum yapacak olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine üyelerine, salgınla mücadeledeki son durumu anlatacak, Bilim Kurulu’nun tavsiye kararlarını iletecek.

Tavsiye kararlarının değerlendirileceği toplantıda, hayata geçirilecek yeni tedbirlere karar verilecek.

Kabine toplantısında sağlık, eğitim ve ekonomi gibi birçok alanda yeni tedbirlerin alınması bekleniyor.

Erdoğan’ın da toplantının ardından, alınan kararları kamuoyu ile paylaşacağı belirtiliyor.


‘Corona’ ilaçlarının kullanımına ilişkin uyarı

Fotoğraf: Sedat Suna

Sağlık Bakanlığı tarafından Covid-19 tedavisinde doğru ilaç kullanımına yönelik hazırlanan broşürler 81 ile gönderildi.

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tanı ve tedavi rehberine göre hazırlanan broşürlerde, Covid-19 tedavisinde “Hidroksiklorokin ve/veya Favipiravir” kullanımına ilişkin doz ve süre uyarıları yer aldı.

Broşürlerde, erken başlanan ve doğru dozda alınan ilaçlarla devam edilen tedavinin, hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellediği ve yoğun bakıma geçiş oranını düşürdüğü vurgulandı.

İlaçlar nasıl kullanılıyor?

Broşürlerde ilaçların kullanım zamanı ile dozlarına açıklık getirildi ve kullanımın uygun olmadığı hallere dikkat çekildi.

Favipiravir’in ilk gün sabah ve akşam 8’er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3’er tane içilmesi gerektiği, gebelerde ve emziren annelerde Favipiravir kullanılmadığı kaydedildi.

Hidroksiklorokinin ise sabah ve akşam 1’er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması önerilen broşürde bu ilacın, kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmadığı hatırlatıldı.

Herhangi bir yan etki görüldüğünde veya şikayetler artarsa hekime başvurulması gerektiğinin belirtildiği broşürler, vatandaşların aldıkları dozu işaretleyerek takip edebilmesine imkan sağlayacak şekilde hazırlandı.


İstanbul’da okul öncesi eğitim uzaktan yapılacak

İstanbul’da, 1 Aralık-4 Ocak arasında resmi anaokulları, anasınıfları ve uygulama sınıflarında eğitim-öğretimin uzaktan yapılmasına karar verildi.


Bakan Koca: İstanbul’da ağır hasta sayısında artış var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da sağlık yöneticileri ile haftalık değerlendirme toplantısı gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Koca, “Pandemi yönetimi ve sağlık hizmetlerimizin durumunu gözden geçirdik” dedi ve ekledi:

“İstanbul’da ağır hasta artışı var; risk devam ediyor. Kısıtlama olmayan zamanları da, mecbur olmadıkça evde geçirelim.”


Son 24 saatte biri hekim iki sağlıkçı ‘Corona’dan öldü

Türk Tabipleri Birliği (TTB), son 24 saat içerisinde biri hekim, biri eczacı olmak üzere iki sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Hayatını kaybeden sağlıkçılar şöyle:

  • Antep’in Şehitkamil ilçesinde Çıksorut Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan Dr. Enver Özçoban
  • Ordu Eczacı Odası eski yöneticilerinden eczacı Atila Ada

TTB’nin verilerine göre, Türkiye’de salgının başında bu yana Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin sayısı 190’a yaklaştı.


Avrupa’da hayatını kaybedenlerin sayısı 400 bini geçti

Fotoğraf: AFP

Corona virüsü salgını nedeniyle Avrupa’da hayatını kaybedenlerin sayısı 400 bini geçti.

AFP’nin derlediği verilere göre, salgının başlangıcından bu yana, Covid-19 sonucu Avrupa ülkelerinde ölenlerin sayısı Cumartesi günü itibariyle 400 bin 649’a yükseldi.

Böylece Avrupa, Güney Amerika’nın ardından, pandeminin en fazla ölüme neden olduğu ikinci kıta konumunda bulunuyor.

AFP’nin verilerine göre sadece geçtiğimiz hafta içinde Avrupa’da 36 binden fazla kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Bu da Avrupa’da bir hafta içinde kaydedilen en yüksek can kaybı sayısına tekabül ediyor.

Avrupa’da en çok ölüm vakası yaşanan ülkeler ise Britanya (57 bin 551), İtalya (53 bin 677), Fransa (51 bin 914), İspanya (44 bin 668) ve Rusya (39 bin 68) olarak sıralanıyor.


Dünya genelinde toplam vaka sayısı 63 milyona yaklaştı

Fotoğraf: Christopher Furlong

Dünya genelinde Corona virüsüne yakalanan ancak henüz hastalığı atlatamayanların sayısı (aktif vakalar) 18 milyon bandına oturdu.

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 62,712,622
  • Can kayıpları: 1,460,792
  • İyileşenler: 43,336,155
  • Aktif vakalar: 17,915,675

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (13,611,896)
  • Hindistan (9,399,284)
  • Brezilya (6,290,272)
  • Rusya (2,269,316)
  • Fransa (2,208,699)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (272,269)
  • Brezilya (172,637)
  • Hindistan (136,809)
  • Meksika (105,459)
  • Britanya (58,030)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'li vekil Başarır hakkında soruşturma
Sonraki Haber
Yalnızlık, güven ve arkadaşlık üzerine uzun bir hikaye: 'İstasyon'