Ana SayfaDünyaJoe Biden’a AB’den çağrı, Tahran’dan ‘hataları telafi etme’ mesajı

Joe Biden’a AB’den çağrı, Tahran’dan ‘hataları telafi etme’ mesajı

HABER MERKEZİ – ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden’ı kutlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Donald Trump döneminde kötüleşen transatlantik ilişkilerinin iyileştirilmesi çağrısında bulundu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ABD-AB ilişkilerinin güçlendirilmesi çağrısı yaptı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise Biden’ın başkanlık yarışını kazanmasına ilişkin yaptığı yorumda, “ABD hatalarını telafi etme fırsatı buldu” dedi.

Avrupa Birliği’nden (AB) Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46. başkanı seçilen Joe Biden’a çağrı geldi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, çağrısında ABD-AB ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu’nun yeni hükümet ve yeni kongre ile işbirliğini yoğunlaştırmaya hazır olduğunu belirten von der Leyen, mesajında işbirliğinin güçlendirilmesini istediği başlıklar arasında şunlara yer verdi:

  • Covid-19 pandemisiyle, pandeminin ekonomik ve sosyal sonuçlarıyla mücadele
  • İklim değişikliği
  • Halkın yararına dijital transformasyon
  • Ortak güvenliğin güçlendirilmesi
  • Kurallar temelinde çok taraflı sistemin reforme edilmesi
Ursula von der Leyen

AB Komisyonu Başkanı, mesajında ayrıca şunları kaydetti:

Avrupa Birliği ve ABD dost ve müttefiktir, vatandaşlarımız en derin ilişkileri paylaşıyor. Birlikte, kökleri ortak tarihte ve demokrasi, özgürlük, insan hakları, sosyal adalet ve açık ekonomi gibi ortak değerlerde yatan, eşi benzeri görülmemiş bir transatlantik ortaklık kurduk.

Bu ortaklık, liberal kurallara dayalı uluslararası düzene yıllar boyunca dayanak oldu ve Atlantik’in her iki yakasında bir istikrar, güvenlik ve refah çıpası olmayı da sürdürüyor.

Almanya, Britanya ve Fransa’nın mesajları

Almanya Başbakanı Angela Merkel de tebrik mesajında “Başkan Biden ile gelecekteki işbirliğinden” ötürü memnuniyet duyduğunu söyledi.

Donald Trump döneminde kötüleşen transatlantik ilişkilerin iyileşmesini umduğunu belirten Merkel “Eğer bu çağın büyük zorluklarıyla baş etmek istiyorsak, transatlantik dostluğumuzun yeri doldurulamaz” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Joe Biden’ı Twitter üzerinden kutladı.

İklim politikalarında Trump ile anlaşamayan Macron, “Güncel zorluklarla baş etmede yapacağımız çok şey var. Birlikte hareket edelim” ifadelerini kullandı.

Britanya Başbakanı Boris Johnson ise tebrik mesajında ABD’nin Britanya’nın “en önemli müttefiki” olduğunu belirtti.

Harris’i “tarihi başarısı” nedeniyle tebrik eden Johnson, “İklim değişikliğinden ticarete ve güvenliğe, ortak öncelikler üzerinde yakın çalışmayı” umduğunu belirtti.

İran: ABD hatalarını telafi etme fırsatı buldu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

Öte yandan ABD’nin yeni başkanı Biden’ın seçimi kazanmasına ilişkin Tahran’dan ilk yorum geldi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Biden’ın seçilmesiyle ABD yönetiminin “daha önce yaptığı hataları telafi etme fırsatı” bulduğunu söyledi.

Ruhani’nin resmi internet sayfasında yer alan mesajda, “Şimdi, gelecek Amerikan yönetiminin önünde önceki hatalarını telafi etme ve uluslararası yükümlülüklerine bağlılık yoluna yeniden dönme imkanı vardır” ifadeleri yer aldı.

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Salı günü yaptığı açıklamada ABD’deki başkanlık seçiminin Tahran’ın Washington ile ilişkilerinde “herhangi bir sonucu olmayacağını” söylemişti.

  Biden kazandı, Trump itiraza hazırlanıyor: Bundan sonra ne olacak?
  Joe Biden ve Kamala Harris'ten ilk mesajlar
  Kılıçdaroğlu Biden'ı tebrik etti, AKP'den tepki geldi
  HDP'den Biden ve Harris'e kutlama mesajı
  Cumhurbaşkanlığı'ndan ABD'nin seçimine ilk yorum



Önceki Haber
Cumhurbaşkanlığı'ndan ABD'nin seçimine ilk yorum
Sonraki Haber
Erdoğan'a göre İzmir depremi, "CHP'nin enkaz altında kaldığı bir deprem"