Ana SayfaGüncelMeclis’in gündeminde ‘Gare’ vardı: Kim ne dedi?

Meclis’in gündeminde ‘Gare’ vardı: Kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Savunma Bakanı Akar ile İçişleri Bakanı Soylu, CHP ve İYİ Parti liderleri Kılıçdaroğlu ve Akşener’i ziyaret etti. Görüşmelerin gündemi TSK’nin Gare’ye dönük operasyonuydu. Ziyaretin ardından partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “13 şehidimizin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi. Diğer yandan MHP lideri Bahçeli, söz konusu operasyon üzerinden HDP’yi hedef aldı. HDP Eşbaşkanı Sancar ise ‘katliam’ olarak tanımladığı operasyonda ölü olarak bulunan çoğu asker ve polis 13 kişinin otopsi raporlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. İlerleyen saatlerde Akar ve Soylu, TBMM Genel Kurulu’nda Gare’ye dönük operasyon hakkında Meclis’i bilgilendirdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulu’nda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 10-13 Şubat tarihleri arasında Irak Kürdistan Bölgesi sınırlarında bulunan Gare bölgesine yönelik askeri operasyonu ile ilgili yapacağı bilgilendirme öncesi CHP ve İYİ Parti liderlerini ziyaret etti.

Akar ve Soylu ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu’nun Meclis’teki makam odasında gerçekleşen görüşme, basına kapalı yapıldı.

Bakanlar daha sonra ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

Kılıçdaroğlu: 13 şehidimizin sorumlusu Erdoğan’dır

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bakanları kabul etmesinin ardından partisinin Meclis’teki grup toplantısında Gare’ye dönük operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çoğu asker ve polis 13 kişinin ölümünün sorumlusunun AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Kurtarma operasyonuna gidiyorsun bütün rehineler ölüyor. Akıl tutulması var burada. Gidiyorsun rehineleri kurtarmaya, bütün rehineler ölüyor. Sen de dönüp geliyorsun. Korkudan hiç kimse açıklama yapmıyor, vali açıklama yapıyor. Bunlar devleti yönetemezler. Yönetemiyorlar zaten.

AK Partili kardeşlerime özellikle söylüyorum; 13 kardeşimizin kanları yerdedir. Onlar Türkiye’ye getirilebilirdi. Sözde terör örgütünden alacaklar, Çarşamba günü gelecek, medyaya açıklama yapacaktı. Hedef bu değil miydi? Hedef buydu. Davul zurnayla harekat yaptılar. 13 şehidimizin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır.

Bahçeli ‘Gare’ üzerinden HDP’yi hedef aldı

Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli

Diğer yandan partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan MHP lideri Bahçeli, Gare’ye dönük askeri harekat üzerinden HDP’yi hedef aldı.

Bahçeli, “Bundan sonra terörle mücadele stratejisi bakımından Gare öncesiyle Gare sonrası inanıyorum ki aynı olmayacaktır” diye belirtti.

Konuşmasının devamında HDP’yi hedef alan Bahçeli, “Bilinmelidir ki, dağda elde edilen stratejik ve mukayeseli üstünlüğü TBMM’de kaybetmeye, TBMM’de eritmeye ne sabrımız ne de tahammülümüz kalmıştır” dedi.

Bahçeli, “Türk devletinin ekmeğini yiyip havasını soluyan, hazinesinden geçinip imkanlarından yararlanan, sonra da dönüp bu devletin varlığına diş bileyen, nifak saçan, suikast düzenleyen teröristlere güzellemeler yapan siyasi terör safralarının yakasından tutmak millet vekaletinin iffetini taşıyan her muhterem milletvekili için namus meselesidir” diye de ekledi.

“İp inceldiği kadar incelmiştir, kopacağı varsa zaten kopacaktır” diyen Bahçeli, “HDP’nin kapatılması için zaman kaybetmek devletimizin egemenlik haklarına ileri düzeyde zarardır” iddiasında bulundu.

Ayrıca Bahçeli, “HDP’nin kapatılması elzemdir, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı inanıyorum ki gereğini yapacaktır. Ve tarih önünde yapmak durumundadır” dedi.

Sancar: Şimdi ihtiyacımız olan şey hakikattir

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Mithat Sancar

Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, TSK’nin Gare’ye dönük operasyonunu ‘katliam’ olarak tanımladı ve iktidarın siyasi sorumluluğuna işaret etti.

“Maalesef Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış sağlanamadığı için yine ölümleri konuşmak zorunda kalıyoruz” diyen Sancar, sözlerini “Şimdi ihtiyacımız olan şey hakikattir” diye sürdürdü.

Sancar, “Ölümlerin nasıl meydana geldiği şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarılmalıdır” çağrısında da bulundu.

  Sancar'dan 'Gare' açıklaması: Otopsi raporları kamuoyu ile paylaşılmalı
  HDP'li milletvekili tehditler aldığını açıkladı

TBMM Genel Kurulu’nda ‘Gare’ oturumu

Partilerin grup toplantılarının ardından Meclis Genel Kurulu’nda özel oturum yapıldı.

Öğle saatlerinde CHP ve İYİ Parti liderlerini ziyaret eden Savunma Bakanı Akar ile İçişleri Bakanı Soylu, bu kez Meclis’i operasyona ilişkin bilgilendirdi.

Yaptığı bilgilendirmede Akar, 75 kilometre genişliğinde ve 25 kilometre derinliğindeki alanda planlanan “50’den fazla hedeften 48’inin vurulduğunu” belirtti.

“Harekatın tamamında üç şehit ve üç yaralımız olup, yaralılarımızın hayati tehlikesi yoktur” diyen Akar, bölgedeki mağaralara coğrafi yapı itibarıyla hava operasyonunun mümkün olmadığını savunan Akar, bunun üzerine kara operasyonuna karar verildiğini söyledi:

İçeriden ateş ediliyor, el bombası atılıyor; bizim kara unsurlarımız da gerekli karşılığı veriliyordu. Sadece göz yaşartıcı gaz kullanılmıştır, başka herhangi bir mühimmat kullanılmamıştır. Bu esnada teslim olmaları gerektiği hususu tekrar tekrar hatırlatıldı. İlerleme çok zor oldu. Cuma günü akşam saatlerine doğru birinci terörist ‘ateş etmeyin teslim olmak istiyorum’ diye dışarı çıktı. Teslim olan teröristin açıklamasıyla içeride yedi terörist ve alıkonulan 12’si Türk vatandaşı biri yabancı 13 kişinin olduğu öğrenildi. Alıkonulan 13 kişinin sözde mağara sorumlusu tarafından hava harekatı başladığında, yani sabah 5.30’da başlarından vurularak infaz edildiği öğrenildi.

Akar, ‘karadan herhangi bir destek veya irtibat olmadan yürütülen’ operasyonun devamında mağaranın içine ilerlendiğini anlattı:

13 vatandaşımızın şehit edildiği bölgeye girildiğinde vatandaşlarımızın naaşları yerde görüldü. Önce çevrenin güvenliği sağlandıktan sonra naaşlar mağaradan dışarıya tahliye edildi. İki teröristin verdiği ifadelere benzer şekilde yedi demir kapı ve dokuz oda olduğu fiilen görülmüş oldu. En yakın bölge olan Şırnak’taki adli tıp kurumunda imkanlar sınırlı olduğu için, 12’si Türk, biri Iraklı 13 şehidin naaşı Malatya’ya gönderildi. Adli tıp raporları çıkıyor; bazıları yayımlandı, bazıları yayımlanacak.

Daha önce yapılan açıklamalarda hayatını kaybeden 13 kişinin tamamının Türkiye vatandaşı olduğu belirtilmişti.

Ardından Meclis kürsüsüne gelen Süleyman Soylu da kimi açıklamalarda bulundu.

“Bu çocuklarımızın hiçbiri pikniğe giderken kaçırılmadı” diyen Soylu, “Bu evlatlarımız ayın 10’unda şehit oldu. Çocuklarımız şehadete kavuştuktan sonra ölümlerini de istismar etmeye çalıştılar” ifadelerini kullandı.

Soylu’nun, konuşması sırasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) yönelik kimi suçlamalarda bulunması ise Meclis’te tepkilere neden oldu.

  Gare'ye dönük askeri operasyon sona erdi: Ne oldu, kim ne dedi?
  Erdoğan'dan ABD'ye 'Gare' tepkisi



Önceki Haber
Ticaret Bakanlığı, Kavala'nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür'ün feshini istedi
Sonraki Haber
Buldan'dan Soylu'ya yanıt: Kara propaganda