Ana SayfaGüncelTBMM Anayasa Mahkemesi’ne rest çekti

TBMM Anayasa Mahkemesi’ne rest çekti

HABER MERKEZİ – Meclis Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi tarafından gönderilen Enis Berberoğlu gerekçeli kararını “Yargısal makamlar milletvekillerine tavsiyede bulunamaz” diyerek iade etti.

Anayasa Mahkemesi yeniden yargılanmasını istediği CHP’li Enis Berberoğlu hakkındaki kararı uygulamayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni bir hak ihlaline yol açtığına yönelik kararının gerekçesini tamamladı.

Mahkeme, oy birliğiyle verdiği tarihi nitelikteki kararında, yerel mahkemenin anayasayı hiçe saydığını, keyfi biçimde Berberoğlu’nun hükümlü statüsünü sürdürdüğünü vurguladı.

Yüksek mahkeme Berberoğlu’yla ilgili verdiği hak ihlali kararını ‘anayasaya sadakat’ vurgusuyla Meclis ile Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderdi.

Ancak Meclis Başkanlığı gönderilen kararı iade etti.

İade yazısında “Yargısal makamlar milletvekillerine tavsiyede bulunamaz” denildi.

Meclis başkanı işaret fişeği yakmıştı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop bu sabah saatlerinde katıldığı programda AYM kararını eleştirmişti:

AYM’nin kanuna göre bir ihlalin tespiti iki nasıl giderileceğini söyleme yetkisi var. Ama bundan hareketle bütün devlet kurumlarına bütün kamu gruplarına anayasada hukuk kurallarına uyması konusunda mahkemeyi ikaz etmesi ne gerekiyorsa yapması gibi bir hüküm. Burada AYM, hüküm kısmında TBMM şunu yapmalıdır diye bir karar vermiş değil. Burada AYM tabiri caizse bir çağrı, bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Bilhassa TBMM’ye bu şekilde bir tembihte bulunması, nasihatte bulunması, öğüt vermesi Anayasa Mahkemesi’nin çok açık bir yetki aşımıdır. Bu kararı, bir siyasi bildiriye dönüştüren bir kısmıdır bu.


  AYM Berberoğlu kararını Meclis ve HSK'ye gönderdi



Önceki Haber
Demirtaş hakim karşısında: Anayasa bir tek Demirtaş’ı mı bağlamıyor?
Sonraki Haber
Erdoğan'dan Boğaziçililere: Öğrenci misiniz, terörist misiniz?