Ana SayfaGüncel8 Mart’a katılan kadınlara 110 bin TL ‘fiziki mesafe’ cezası

8 Mart’a katılan kadınlara 110 bin TL ‘fiziki mesafe’ cezası

HABER MERKEZİ – Osmaniye’de parti binası içerisinde 8 Mart’ı kutlayan HDP’li kadınlara ‘fiziki mesafe’ kuralına uymadıkları gerekçesiyle toplam 110 bin 250 TL ceza kesildi. HDP’ye dönük ‘özel’ bir uygulama yapan emniyet, daha önce de üç defa HDP’lilere toplu ceza kesmişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Osmaniye Kadın Meclisi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde parti binası içinde düzenlediği kutlamaya katılan 35 kadına para cezası kesildi.

Cezanın gerekçesi ise 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi doğrultusunda ‘fiziki mesafe’ kuralına uyulmaması.

Kadınlara kişi başı 3 bin 150 TL olmak üzere 110 bin 250 TL idari para cezası kesildi.

Her etkinlikten sonra ceza

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre, daha önce 7 Kasım 2020 tarihinde yine Merkez İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya katılan 45 partiliye 141 bin 750 TL ceza kesildi.

29 Kasım’da aynı yerde gerçekleştirilen halk toplantısına katılan 30 kişiye ise 94 bin 500 TL ceza kesen İl Emniyet Müdürlüğü, bu cezalar dolayısıyla avukata vekalet vermek için 11 Aralık’ta notere giden 19 kişiye de 59 bin 850 TL para cezası kesti.

Parti yöneticisi ve üyesi olan bu 94 kişiye toplamda 296 bin 100 TL para cezası kesildi.

‘Kimse parti binamıza gelmesin diye yapıyorlar’

HDP Osmaniye İl Yöneticisi Leyla Günana, her etkinlikten sonra polisin kendilerine ceza makbuzları gönderdiğini ifade etti.

Son olarak 8 Mart günü düzenledikleri kadın etkinliği için Emniyet’ten izin alıp, parti binaları içerisinde sınırlı sayıda kadının katılımıyla 8 Mart’ı kutladıklarını söyleyen Günana, parti binasına girişte HES kodu ve Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirilmelerine rağmen ‘fiziki mesafe’ kuralına uymadıkları gerekçesiyle para cezaları kesildiğini belirtti.

Günana, “Polis, kimse partiye gelmesin ve etkinliklere katılmasın diye para cezası kesiyor. Bizleri para cezalarıyla yıldırmak istiyorlar ama yılmayacağız” dedi.

Bu hukuksuzluk ve keyfi uygulamaları kabul etmeyeceklerini vurgulayan Günana, “Biz HDP’li kadınlar için mi bu kurallar geçerli? Diğer partilerin kongreleri tıklım tıklım dolu ama hiçbirine ceza kesilmiyor. HDP’li olmak suç mu?” diye tepki gösterdi.




Önceki Haber
Anıl Yolum, 17 yaşındaki hamile Sezen Ünlü'yü öldürdü
Sonraki Haber
YSK açıkladı: İllerin çıkarabileceği vekil sayısı değişti