Ana SayfaGüncelSancar: İktidar hikayesini tüketti

Sancar: İktidar hikayesini tüketti

HABER MERKEZİ – HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, uluslararası topluma Halepçe Katliamı’nı ‘soykırım’ olarak tanıması çağrısında bulunurken, iktidara ekonomi üzerinden yüklendi. “Bütün demokrasi güçlerinin güç birliği yapması gerekiyor” diyen Sancar, “İktidarı ayakta tutan hiçbir plan, program, vaat kalmamıştır. Hikayesini tüketmiştir” vurgusu yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasının başında üzerinden 33 yıl geçen Halepçe Katliamı’nın yıldönümü olduğunu hatırlatan Sancar, “Halepçe’de insanlar havada hoş bir koku, tatlı bir elma kokusu aldılar. Birkaç dakika sonra nefesleri kesildi. Yanarak, bombalarla parçalanarak, infaz mangalarının evine geçenlerle beraber çoğunluğu kadın ve çocuk beş bin insan katledildi. 7 bin insan yaralandı” dedi.

Halepçe’de insanlığa karşı bir suç işlendiğini vurgulayan Sancar, “Bu bir soykırımdır” dedi ve uluslararası topluma çağrı yaptı: “Halepçe’yi tanısınlar ki uluslararası bir anma günü olsun.”

Sancar, “Hep birlikte bugünleri hatırlama çabasıyla gündeme tutmalıyız. Bir daha asla demenin yolu buradan geçiyor. Bir daha bu katliamlara izin vermemek için her şeyi yapacağız. İnsanlığa görev düşüyor” diye ekledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomi Reform Eylem Planı”na eleştiriler getiren Sancar, “Eylem planında gördüğünüz tek şey ekonomiyi çökerttiklerinin itirafıdır. Neden çökerttiniz? Çünkü bu düzenden vazgeçemezler. Bu düzen, kendi iktidarlarının bekası için vazgeçemeyecekleri imkanların olduğu bir düzendir” ifadelerini kullandı.

“10 milyon işsiz konuşulmasın diye milletvekillerimizle ilgili fezlekeler gündeme sokuluyor” diyen HDP Eşbaşkanı Sancar, şöyle devam etti:

Kapanan iş yerleri konuşulmasın diye HDP’nin kapatılmasını tartışıyorlar. Artan zamlar, vergiler konuşulmasın diye sürekli düşmanlar ve tehditler üretiyorlar. İşsizliği, doları, enflasyonu düşüremediklerinde kendi kontrollerindeki polisi, yargıyı devreye sokuyorlar. Bizim gündemimiz halktır, adalettir, barıştır, demokrasidir. Onlar bizi kapatmayı, siyaset dışına itmeyi tartışadursunlar; biz en geniş demokrasi ittifakıyla bu iktidar dönemini kapatmanın, yeni bir dönemini başlatmanın mücadelesini yürütmeye devam edeceğiz.

“Bu ülkede asıl tartışılması gereken bu haksız düzendir. Hepimizin sorumluluğu budur” diyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

İktidarı ayakta tutan hiçbir plan, program, vaat kalmamıştır. Hikayesini tüketmiştir. Elinde bir tek şey var; Kürt sorunu üzerinden ayrıştırmak… Kim ki iktidarın dilini bize karşı kullanırsa bilsin ki yaşanan yıkımların ve kötülüklerin ortağı olacaktır.

Bütün demokrasi güçlerine ‘güç birliği’ çağrısı da yapan Sancar, “Muhalefet ve demokrasi güçleri önlerine demokratik çözüm ve adil bir barış programı koymak zorundadır. Boş manipülatif tartışmalarla kaybedecek vakit yok. Silahların gerçekten susmasını istiyorsak, herkes sorumluluğunu yerine getirecek somut adımlar atmalıdır” dedi.

Sancar, sözlerinin devamında ise “2013’te Diyarbakır Newroz alanında bütün dünyaya ilan edilen barış çağrısını incelerseniz göreceksiniz ki barış yukarıdan ihsan edilecek bir lütuf değil aşağıdan inşa edilecek bir süreç ve yeni bir yaşam biçimidir. Biz o çağrıya bugün de sahip çıkıyoruz” diye belirtti.




Önceki Haber
Bir kadını “Sonun Özgecan gibi olacak” diyerek tehdit eden erkeğe tahliye
Sonraki Haber
Gülbahar Asabay'ı erkek kardeşinin öldürdüğü ortaya çıktı