Ana SayfaDünyaBiden: Rusya’nın zararlı eylemlerine güçlü yanıt veririz

Biden: Rusya’nın zararlı eylemlerine güçlü yanıt veririz

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Joe Biden, 8 günlük Avrupa gezisinin ilk durağı İngiltere’de ziyaretlerini sürdürüyor. Avrupa’daki ilk açıklamasında NATO’ya bağlılık vurgusu yapan Biden, Rusya’ya da sert mesajlar verdi. Biden “Moskova’nın zarar verici eylemlere karışması halinde buna güçlü ve anlamlı bir şekilde karşılık vereceğiz” dedi.

ABD Başkanı Biden İngiltere’nin Suffolk bölgesinde bulunan Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RAF) ait Mildenhall Hava Üssü’ndeki ABD askerleri ve ailelerine hitaben konuşma yaptı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le 16 Haziran’da yapacağı görüşme öncesinde Moskova’ya yönelik sert ifadeler kullanan Biden, Putin için, “Bilmesini istediğim şeyleri bilmesini sağlayacağım” dedi.

“Rusya’yla çatışma peşinde değiliz” diyen Biden’ın Rusya’yla istikrarlı ve öngörülebilir bir ilişki istediklerini söyledikten sonra “ABD’nin, Rus hükümetinin zarar verici faaliyetler sergilemesi durumunda buna güçlü ve anlamlı şekilde karşılık verecektir” diyerek Rusya’yı uyarması dikkat çekti.

Biden, ABD’nin NATO’ya olan bağlılığını “çok sağlam” olarak nitelendirirken, İttifak’ın ve siber kapasitelerinin modernize edilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD Başkanı Biden, Brüksel’de NATO liderleriyle bir araya geldiğinde ABD’nin Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. Maddesi’ne desteğinin altını çizeceğini de söyledi.

‘ABD geri döndü’

Üsteki konuşmasında da ABD Başkanı olarak ilk denizaşırı seyahatine çıktığına dikkati çeken Biden, sırasıyla G-7 ve NATO zirvelerine katılacağını ve Putin’le görüşeceğini hatırlatırken, “Her bir durakta, ABD’nin geri döndüğünü ve dünya demokrasilerinin, en zor sorunlarla baş etmede ve geleceğimiz açısından en çok önem taşıyan konularda beraber durduğunu net biçimde ortaya koyacağız” iddiasında bulundu.

Johnson’la görüşme

Biden, gezisinin ilk durağı olan İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’la da bir araya gelecek. Görüşmede, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından ABD-İngiltere ilişkilerine yönelik görüş alışverişinde bulunulacak.

Üç günlük G7 zirvesinin ardından ABD Başkanı Biden, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’i Windsor Kalesi’nde ziyaret edecek.

ABD Başkanı, G7 zirvesi ve İngiltere temaslarının ardından Brüksel’e geçerek NATO zirvesine katılacak ve ayrıca AB liderleriyle de bir araya gelecek. NATO zirvesinde de özellikle Rusya ve Çin konuları gündemde olacak.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüşmesi bekleniyor.




Önceki Haber
Kayıp başvurusu yapılan kadının katledildiği ortaya çıktı
Sonraki Haber
Rusya, Navalni ile bağlantılı kuruluşları 'aşırılık yanlısı' ilan edip yasakladı