Ana SayfaÇalışma YaşamıDünyada çocuk işçilerin sayısı 160 milyona dayandı

Dünyada çocuk işçilerin sayısı 160 milyona dayandı

HABER MERKEZİ – UNICEF ve İLO’nun çocuk işçiliğine dair yayımladığı rapora göre dünyada çocuk işçilerin sayısı 160 milyona yükseldi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) her dört yılda bir çocuk işçiliğine dair hazırladığı raporu yayımladı.

Rapora göre çocuk işçi olarak çalışan çocukların sayısı son dört yılda 8,4 milyon artarak dünya genelinde 160 milyona yükseldi.

Covid-19 salgınının etkileri nedeniyle de milyonlarca çocuk daha risk altında. Rapor, 2022 yılının sonuna kadar dünya genelinde 9 milyon çocuğun daha çocuk işçiliğine sürükleneceğini belirtti.

Rapora göre 5 ile 11 yaş arasındaki çocuklar çalışan çocukların yarısından fazlasını oluşturuyor. Çocuk işçilerin üçte ikisi oğlan, ev içi çalışmanın dikkate alınması halinde ise kız çocuklarının oranı daha da artıyor.

Yapılan çalışma, en çok çocuk işçinin Sahraaltı Afrika’da olduğunu ortaya koydu. Bölgede son dört yılda 16,6 milyon çocuk daha çocuk işçi olarak çalışmaya başladı.

Bölgedeki krizler, aşırı yoksulluk ve yetersiz sosyal koruma tedbirlerinin artışta rol oynadığı belirtildi. Sahraaltı Afrika ülkelerinde 5 ila 17 yaş arasındaki çocukların yaklaşık dörtte biri işçi. Bu oran Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde ise yüzde 2,3 olarak ölçüldü.

Raporda öne çıkan diğer noktalar şöyle:

  • Çocuk işçilerin yüzde 70’i (112 milyon) tarım sektöründe, yüzde 20’si (31,4 milyon) hizmet sektöründe, yüzde 10’u (16,5 milyon) ise sanayide yer alıyor.
  • Çocuk işçi olarak çalışan 5 ile 11 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 28’i, 12 ile 14 yaş arasındaki çocukların ise yüzde 35’i eğitim dışında kalıyor.
  • Çocuk işçiliği, her yaştaki erkek çocukları arasında kız çocuklarından daha yaygın görülüyor. Haftada en az 21 saat yapılan ev işleri hesaba katıldığında ise, çocuk işçiliğinde görülen cinsiyete dayalı fark azalıyor.
  • Kırsal alanlarda çocuk işçiliğinin görülme sıklığı (yüzde 14), kentsel alanlardakinden (yüzde 5) neredeyse üç kat daha yüksek.

Öneriler

ILO ve UNICEF, bu artışı tersine döndürmek için şu önerilerde bulundu:

  • Evrensel çocuk yardımı da dahil olmak üzere, herkes için yeterli sosyal koruma,
  • Kaliteli eğitime ve COVID-19 öncesinde de eğitimden mahrum olan çocuklar da dahil, tüm çocukların okula geri dönmesine yönelik daha fazla para harcanması,
  • Aileler, aile gelirine katkıda bulunması için çocuklarının yardımına başvurmak zorunda kalmasın diye yetişkinler için insana yakışır işlerin teşvik edelim.



Önceki Haber
HDK Genel Kurulu: Özel Gladyo topyekün savaş politikalarıyla daha da derinleşti
Sonraki Haber
Las Tesis davasında tüm kadınlara beraat