Ana SayfaGüncelMHP tabanının oyları ‘Evet’e mi ‘Hayır’a mı gidecek?

MHP tabanının oyları ‘Evet’e mi ‘Hayır’a mı gidecek?

HABER MERKEZİ – MHP’de parti tavrına karşılık referandumda ‘Hayır’ diyeceğini açıklayan muhalif milletvekilleri ile parti yönetimi arasındaki tartışmalar sürüyor. Siyaset bilimciler ve araştırmacılar ise MHP tabanın büyük çoğunluğun oyunun ‘Hayır’ yönünde olacağını öngörüyor.

16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumunda parti tavrına karşılık referandumda ‘Hayır’ diyeceğini açıklayan muhalif milletvekilleri ile parti yönetimi arasındaki tartışmalar sürdüğü MHP’deki son durumu Deutsche Welle Türkçe’den Hilal Köylü yazdı.

Parti tabanı nasıl hareket edecek, partideki bu ayrışma oylara nasıl yansıyacak? Sorularına yanıt arayan Köylü, MHP’li muhalif isimlerden Sinan Oğan, Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Ulvi Batu, MHP ve siyaset üzerine çalışmalarıyla tanınan Doç. Kürşad Zorlu ve toplumsal araştırmalar şirketi Konda’nın sahibi yazar Tarhan Erdem’le konuştu.

Bahçeli yönetiminin politikalarına karşı bayrak açtıkları ilk günden beri kıskaç altına alınan MHP’li muhaliflerin yürüttükleri ‘Hayır’ kampanyasıyla da çoğu zaman şiddetini artıran saldırıların hedefi olduğu belirtilen haberde, siyaset bilimciler ve araştırmacıların MHP tabanın büyük çoğunluğun oyunun ‘Hayır’ yönünde olacağını öngördüğü belirtiliyor.

‘MHP tabanında ‘Evet’ diyen ülkücü yok’

Haberde “Ülküm için, ülkem için hayır” sloganıyla kampanya yürüten MHP’li muhaliflerden Sinan Oğan’ın şu görüşlerine yer veriliyor:

Biz, bu sistem geçerse MHP kapatılacak. Ülkenin kaderi tek bir adamın ne diyeceğine bırakılamaz diyerek halkımıza anayasa değişikliğini tek tek anlatıyoruz. MHP tabanında şu anda evet diyen ülkücü yok. İl ve ilçe başkanlıklarında görevde olan arkadaşlarımız bile mecburen ‘evet’i dillendirdiklerini anlatıyorlar ancak onlar da sandığa gittiklerinde hayır diyecekler. Çünkü baskı altındalar. Hayır deseler görevlerinden alınacaklar. Şu anda yüzde 15-17 arasında hayır diyen bir MHP tabanı var. Bu da AKP’deki evet’leri aşağıya çekiyor. Toplamda, hayır oylarını artıran MHP tabanındaki hayır’ın gücüdür. Toplamda hayır oylarının yüzde 56’ya ulaştığını çok net söyleyebiliriz. Bize yapılan saldırılar da bu durumu netleştiriyor. Genel başkanlığa adaylığımızı ilan ettik de saldırı olmadı, hayır dedik diye saldırılar oluyor.

‘Ülkü ocakları olanı biteni anlamış durumda’

Durum hakkında değerlendirmede bulunan Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Ulvi Batu ise ülkü ocaklarıyla sürekli değerlendirmeler yaptıklarına dikkat çekerek şunları söylüyor:

Mevzu başkanlık sistemi değil. Dayatılan, denetlenmesi olmayan bir sistem, başkanlık bile olamaz. Bize dayatılan, Afrika kabilelerinde bile yok. Bugün evet diyenler neden böyle konuştuklarını açıklayamıyorlar. Bahçeli de neden evet yanlısı olduğunu bir türlü anlatamadı. Ülkü ocakları olanı biteni anlamış durumda. Getirilmek istenen zalim yönetime evet demeleri mümkün değil.

Batu, ülkü ocaklarından gelecek oyların referandum sonuçlarını çok ciddi oranda etkileyeceğine de dikkat çekiyor. Batu, anayasanın kendine ait bir felsefesi olması gerektiğinin, toplumda tartışılması zorunluluğunun unutulduğunu söylüyor.

‘Taban tercihlerin mantıklı gerekçelerle açıklanmasını bekliyor’

MHP üzerine çalışmalarıyla tanınan Doç. Kürşad Zorlu da, MHP’deki ayrışmanın oylara nasıl yansıyacağına ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor:

Türk milliyetçileri ilk kez böyle bir önemli süreçten geçiyor. MHP açısından iki yönelimi bir arada değerlendirmek gerekiyor. Birincisi, aylarca süren yoğun kongre tartışmasının ardından yaşanan ayrışma ve kutuplaşma ikliminin etkisi. Bu kapsamda MHP seçmeninin benzer bir ayrışmayı farklı söylem ve argümanlarla referandum denkleminde de sürdürüp sürdürmediği önemli bir belirleyici olacaktır.

Bugün referandum konusunun parti içi rekabet alanına sıkıştırılması, buradan bir tartışma sürdürülmesinin tabanın istediği bir durum olmadığı kanaatindeyim. Tabanın önemli bir kısmı, kişiler üzerinden bu sürecin yürütülmesinin ötesinde evet, hayır tercihinin mantıklı gerekçelerle açıklanmasını bekliyor. Bu sebeple, ikinci yönelimin daha belirleyici ve sonuca etki edeceği söylenebilir. İkinci yönelim, AKP-MHP arasında ve özellikle liderler bazında geçmişte süregelen sert söylemler, milliyetçilik odaklı geniş kesimleri hedef alan sözlerin meydana getirdiği sosyo-psikolojik travmalar, bununla birlikte 15 yıllık dönemde MHP seçmeninin kamu ve özel sektördeki konumuna ilişkin güçlü algılardır. Bunların olası de etkileri büyük önem taşıyor.

‘Hayır ve Evet tabanda yarı yarıya’

Tarhan Erdem ise şu yorumda bulunuyor:

Evet ve Hayır oyları başa baş gidiyor. MHP cephesinden gelecek hayır oylarının ‘hayır’ın kazanmasında yardımcı olabileceğini görüyoruz. Hayır oyları MHP tabanında da -yarı yarıya- durumu yaratmış görünüyor.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye cep telefonu görüşmesinde Avrupa birincisi
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu hükümete sordu: Kaç ByLock kullanan milletvekili var?