Ana SayfaGüncelErdoğan imzalı ‘Kürt Raporu’nu hatırlatan Sancar: Kürdistan’ı ona sorun

Erdoğan imzalı ‘Kürt Raporu’nu hatırlatan Sancar: Kürdistan’ı ona sorun

HABER MERKEZİ – HDP’li Osman Baydemir’e Meclis’te “Kürdistan” ifadesini kullandığı için verilen cezayı eleştiren HDP Milletvekili Mithat Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 1991 yılında yayınlanan ‘Kürt Raporu’nda geçen “Kürdistan” ifadesini hatırlattı ve “Bugün bu konuşmayı burada yapsa bence milletvekilliğini düşürmeniz gerekecek” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Urfa milletvekili Osman Baydemir, bütçe görüşmeleri esnasında Meclis Genel Kurulu’nda “Kürdistan” kelimesini kullandığı gerekçesiyle Genel Kurul’un iki birleşimine katılmama ve maaş kesintisi cezası almasıyla başlayan tartışma devam ediyor.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde söz alarak konuya değindi.

Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 1991 yılında yayınlanan ‘Kürt Raporu’nda geçen “Kürdistan” ifadesini hatırlattı ve “Bugün bu konuşmayı burada yapsa bence milletvekilliğini düşürmeniz gerekecek” dedi.

Sancar şunları söyledi:

‘Rahatsız olduklarını gelip söyleyen çok sayıda AKP milletvekili var’

Dün, Sayın Baydemir konuşmasında ‘Kürdistan’ kelimesini kullandığı için İç Tüzük’ün 161’inci maddesi gerekçe gösterilerek iki birleşim çıkarma ve ayrıca para cezasına çarptırıldı. Sayın Baydemir ne demişti: ‘Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak konuşuyorum.’ Peki, bunun hangi gerekçeyle ceza sebebi yapıldığını anlatabiliyor mu iktidar partisi temsilcileri? Hayır. Rahatsız olduklarını gelip söyleyen çok sayıda AKP milletvekili var. Bunların adını elbette ben söylemeyeceğim ama onlar bu vicdan muhasebesini en fazla yapmak zorunda ve durumunda olan değerli insanlardır.

‘Yargıtay içtihatlarına göre de suç değil’

Kürdistan kelimesi ve burada kullanılan şekli nasıl bir ceza konusu olabilir. Bakın, şu an, bu ifadeyi dışarıda kullandığınızda Yargıtay içtihatlarına göre kesinlikle suç değildir, ötesini söylemek de suç değildir. ‘Ben Kürdistan’dan gelen bir temsilciyim’ sözünü kullandığı için milletvekilimiz cezalandırılmıştır. Vahimdir, ayıptır, günahtır.

‘Kürdistan’ı Erdoğan’a sorun’

Baydemir’in bu konuşmayı yaptığı Meclis oturumunda Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın “Kürdistan neresi?” diye sorduğunu da hatırlatan Sancar, şöyle devam etti:

Bunu bize sormayın. Tamam, bize sorabilirsiniz, biz de size tarihî kaynaklarla, coğrafi kaynaklarla, siyasi kaynaklarla cevap veririz ama bana göre siz Sayın Erdoğan’a sorun. Sayın Erdoğan’a 1991 Kürt Raporu’nu hatırlatarak sorun, ne demek istemiş: ‘Bugün ‘Doğu ve Güneydoğu sorunu’ olarak adlandırılan sorun, aslında bir Kürt sorunudur. Sorun gerçekte ulusal bir sorundur yani bir Kürt sorunudur. Bugün ‘Doğu ve Güneydoğu’ olarak adlandırılan bölgeler, tarihin en eski devirlerinde ‘Kürdistan’ olarak adlandırılan coğrafyanın içinde yer alan bölgelerdir” diyor. Cevabı aldınız mı? 1991 Kürt Raporu, Sayın Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanmış.


‘Kürdistan’ cezası: Baydemir zorla Meclis’ten çıkartıldı, tüm HDP’liler oturumu terk etti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Osman Kavala'nın suçu: Hafıza düğümleri
Sonraki Haber
LGBTİ'leri tehdit eden Mican'a 'ödül gibi' ceza: Taksitle 4 bin lira ödeyecek