Ana SayfaGüncelHDP, AYM önünde ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne başladı

HDP, AYM önünde ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne başladı

HABER MERKEZİ – HDP’li milletvekilleri, AYM önünde bulunan Ahlatlıbel Parkı’nda tutuklu eş genel başkanları ve vekilleri hakkında karar verilmesi talebiyle ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne başladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ile birlikte bir grup HDP’li vekilden oluşan heyet, dün Anayasa Mahkemesi (AYM) içinde tutuklu eş genel başkanları ve vekilleri hakkında karar vermesi talebiyle başlattığı oturma eylemi başlatmış, eylem üzerine vekillerin görüşme talebini kabul eden AYM Başkanı Zühtü Arslan, HDP’lilerle görüşmüştü.

Vekiller, görüşmeden bir sonuç çıkmaması üzerine eylemi AYM önünde devam ettirme kararı almıştı.


Görüşmeden sonuç çıkmadı: HDP’lilerden AYM önünde Vicdan ve Adalet Nöbeti’ kararı

HDP’li vekiller dün aldıkları bu kararın ardından AYM’nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Parkı’nda Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni başlattı.

Nöbet öncesi, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, açıklama yaptı.

Baydemir, “Bugünkü çocuklara hem de gelecek nesillere karşı en büyük sorumluluğumuz budur. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras onurlu bir barış ve demokratik bir rejim olabilir. Çatışmanın, kavganın hakim olduğu bir coğrafyada iktidara alkış tutanlar… Bunun semeresini çocuklarınız, çocuklarımız yaşayacak. Yol yakınken hep birlikte adalet çağrısına kulak verelim” diye konuştu.

HDP’li vekil ve eş başkanlarının 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmalarını hatırlatan Baydemir,  şöyle devam etti:

307 gündür siyasi bir operasyonla bir merkezden düğmeye basılmak suretiyle eş genel başkanlarımız milletvekillerimiz cezaevime konuldu. Şu anda cezaevinde 11 milletvekili var. Sorarım başkana, üyelere dünyanın hangi ülkesinde 11 muhalefet milletvekili cezaevinde. Bu bir yalan, bu bir yargılama değil.

Bu yargının rutin işleyişiyse 307 gündür Selahattin Demirtaş’ı tutuklayan mahkeme neden duruşma başlatmıyor. 307 gündür daha dosyası görüşülmedi. İddianame hazırlandı, dosya güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya gönderildi. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün dosyayı görüşecekti. Ama siyasi müdahaleyle söz konusu dosya, Kobanê olayları dosyasıyla birleştirilmek istendi. ACM hayır dedi. Böyle bir suç isnadı yok dedi. Demirtaş’ın bu konuyla ilgili suçlanması için ayrıca dokunulmazlığının kaldırılması gerekir dedi. Buna rağmen siyasi otorite, baskısını sürdürdü ve hala duruşma tarihi verilmedi. Eğer bir yargılama ciheti olsaydı şu ana kadar duruşma gerçekleşirdi.

Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu dosyada CMK’ye göre her bir tutuklu ayda bir mahkemesi tarafından re’sen tutukluluk halinin gözden geçirilmesi ve kararlaşması gerekiyor. En son 22 Haziran’da bu gerçekleşti. Sonraki aylarda böyle bir prosedürü dahi yerine getirme zahmetine katlanılmıyor. Şu anda Demirtaş’ın tutukluluğu butlandır. (geçersizdir) Hukukun aleni bir şekilde çiğnenmesidir. 307 gündür bu saldırıyı meşrulaştıran yegane ortam, içtihat kararını, AYM hükmünü yerine getirmeyen AYM’ye aittir. AYM etkin ve hızlı işleyen bir mekanizmayı harekete geçirmiş olsaydı, makul bir sürede kararını açıklamış olsaydı bu hukuksuzluklar da olmayacaktı. Yargı işlemezse hayatın her alanında hukuksuzluk karine haline dönüşür. Hukuk muktedirin sopası haline dönüşür.

OHAL’dan dem vuranlar OHAL’i bu noktaya getirenler kendi politikaları. Adaletten ne kadar uzaklaşırsanız olağanlaşmaktan da o kadar uzaklaşırsınız. Bu ülkede kamu güvenliğini sağlamanın yegane yolu barıştan geçer. Barışa ulaşmanın en kıymetli araçlarından biri de adalet mekanizması. Adalet mekanizmasının vicdanı ve yasal düzenlemelerle karar vermesi için iktidarın baskı politikalarından vazgeçmesi gerekiyor. Bugün burada bulunuşumuz, siyasi iktidarın yargı üzerinden baskı politikalarını geri çekmesi içindir. Adalet tecelli edinceye kadar, hak hukuk yerini buluncaya kadar çabamız kesintisiz bir şekilde devam edecek. Hafta içi boyunca burada olacağız. Bir arada yaşam, eşitlik, legal demokratik siyaset aktörlerinin özgürleşmesini çabamızı ortaya koymaya devam edeceğiz.

 

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Everybody Knows': Oscar'ı boykot eden Farhadi’den Penelope Cruz ve Javier Bardem'li yeni film
Sonraki Haber
Karayipler'e ulaşan Irma Kasırgası Florida'ya yaklaşıyor