Ana SayfaGüncelCihan Can’ı ezerek ölümüne sebep olan polis serbest bırakıldı

Cihan Can’ı ezerek ölümüne sebep olan polis serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da Cihan Can’ı ezerek ölümüne sebebiyet veren zırhlı araç sürücüsü H.A. serbest bırakılırken, ifadesinde “Aracın odunlar üzerinden geçtiği için sarsıntı olduğunu düşündüm” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da 27 Aralık’ta Turgut Özal Bulvarı üzerinden HDP Diyarbakır İl Binası önüne doğru seyir halinde olan çevik kuvvet polislerine ait zırhlı otobüs, karşıdan karşıya geçmeye çalışan 33 yaşındaki Cihan Can’a çarpmıştı.

İnşaat mühendisi Can yaşamını yitirmiş, aracın sürücüsü ise gözaltına alınmıştı.

Can’ı “Taksirle öldürmek”ten gözaltına alınan polis H.A., götürüldüğü Bağlar Polis Merkezi’nde verdiği ifadede görmediğini ileri sürdüğü Can’ı ezmesine ilişkin, “Aracın odunlar üzerinden geçtiği için sarsıntı olduğunu düşündüm” dedi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre H.A. ifadesinde, şu ifadeleri kullandı:

“Sürekli HDP il binası önündeki göreve gittiğim için olayın meydan geldiği yere yakın ekmek fırını olduğunu biliyordum. Daha önce fırına ait odunların yola fırladığı ve üzerinden geçtiğimiz olmuştur. Odunların yağmur dolayısıyla yola girmiş olduğunu düşündüm. Aracın odunlar üzerinden geçtiği için sarsıntı olduğunu düşündüm. Bu sırada fren yaptım yağmur dolayısıyla araç biraz daha ilerledi. Bu sırada bir sarsıntı daha oldu. Aracı durdurdum.”

“Olayın yaşandığı sırada yağmur yağıyordu ve görüş açımı engelliyordu” sözleriyle kendini savunan polis, çok düşük bir hızla ilerlemesine rağmen önünde yürüyen Can’ın “zırhlı otobüsün sağ bölümü tahmini bir metre mesafeli kör noktada” olduğunu belirterek, olayın aracın kör noktasında olduğu için meydana geldiğini öne sürdü.

Serbest bırakıldı

Daha sonra adliyeye sevk edilen H.A. savcılıkta ifadesini tekrarladı. Savcılık, polis H.A.’nın üzerine atılı “taksirle öldürme” suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunduğu gerekçesiyle tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.

Mahkeme savcılığın tutuklanma talebini reddederek, H.A.’nın “adli kontrol” tedbiri ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

‘Failler cezasız kalmamalı’

Can ailesi avukatı Fuat Coşacak ise polis H.A.’nın ifadesindeki “odun” benzetmesine değinerek, “Koskoca bir adamı, odun parçasına benzetip üzerinden geçtiğine dair ifade, hayatın olağan akışına aykırıdır” diye konuştu.

Polisin serbest bırakılmasını hukuk açısından son derece sakıncalı bulduğunu vurgulayan Coşacak, “Soruşturmanın şeffaf bir şekilde yürütülmesi tek beklentimizdir” dedi ve vakanın cezasızlıkla sonuçlanmaması için basına, barolara ve insan hakları kuruluşlarına “davaya dahil olma” çağrısında bulundu.

Coşacak, “Faillerin cezasız kalmaması ve coğrafyamızda elini kollunu sallayarak, rahat dolaşmaması için yasa ne gerekiyorsa yapacağız” diyerek, H.A’nın serbest bırakılmasına karşı itirazda bulunacaklarını dile getirdi.


Diyarbakır’da polis aracının ezdiği Cihan Can yaşamını yitirdi

Diyarbakır’da polis aracının ezdiği Cihan Can’ın ön otopsi raporu çıktı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölümcül bir 10 yıl: Çatışmalı bölgelerde çocuklara şiddet üç kat arttı
Sonraki Haber
Doğum günü kutlayan iki öğretmene "sarılma" cezası