Ana SayfaDünyaLibya’dan Türkiye ile güvenlik anlaşmasına onay

Libya’dan Türkiye ile güvenlik anlaşmasına onay

HABER MERKEZİ – Libya Bakanlar Kurulu, Türkiye ile 27 Kasım’da imzalanan güvenlik anlaşmasının aktifleştirilmesini oybirliğiyle onayladı.

Libya’da uluslararası tanınırlığı olan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Türkiye ile imzalanan “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası”nı onayladı.

Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’ın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, anlaşmayı Bakanlar Kurulu oy birliğiyle kabul etti.

Türkiye ile Libya’daki UMH arasında 27 Kasım’da “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı.

Türkiye ile Libya arasında güvenlik ve askeri işbirliği mutabakatına ilişkin teklif Pazartesi günü TBMM Dışişleri Komisyonunda görüşülerek oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Mutabakatın 25 Aralık’ta TBMM Genel Kurulunda ele alınması bekleniyor.

Yunanistan Libya’ya nota vermişti

Mutabakat, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebileceğini” belirtmişti.

Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Türkiye’den asker ve ekipman desteği talebinde bulunma kararı aldığı iddia edilmişti.

Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan, Türkiye’yle Libya arasında varılan anlaşmanın uluslararası hukuka uygun olmadığını savunuyor.

Anlaşma sonrası Yunanistan Libya’ya nota vermiş, Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etmişti.

Ayrıca AB, Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım kararı almıştı.

Libya’da ikili hükümet

2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından iç savaş yaşayan Libya, BM’nin de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Fransa, Rusya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.


Haberde DW Türkçe’den yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2010'ların en iyi caz parçaları
Sonraki Haber
Soylu’nun hedef gösterdiği Amedspor’da müfettişler inceleme yapıyor