Ana SayfaGüncelNazilerle bağları olduğu ortaya çıkan Alfred Bauer adına verilen ödül kaldırıldı

Nazilerle bağları olduğu ortaya çıkan Alfred Bauer adına verilen ödül kaldırıldı

HABER MERKEZİ – Berlin Film Festivali yönetimi, Nazi Almanyası döneminde “Nazi film bürokrasisinde üst düzey bir görevli” olduğu ortaya çıkan festivalin ilk direktörü Alfred Bauer adına verilen Alfred Bauer Ödülü’nü kaldırdığını açıkladı.

70’inci Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale), 20 Şubat-1 Mart tarihleri arasında yapılacak.

Festivalin jüri başkanlığını 71 yaşındaki Oscar ödüllü sinema ve tiyatro oyuncusu Jeremy Irons üstlenecek.

20 Şubat’ta Kanadalı yönetmen Philippe Falardeau’nun My Salinger Year adlı filminin gösterimiyle açılışı yapılacak festivalde Altın Ayı için yarışacak filmler de belli olmuştu.

“Casusluk yapmakla görevliydi”

Öte yandan festivalin ilk direktörü olan (1951-1976) Alfred Bauer adına verilen Alfred Bauer Ödülü’nü kaldırıldığı açıklandı.

Almanya’da haftalık olarak yayımlanan Die Zeit gazetesi, Alfred Bauer’ın Nazi Almanyası döneminde “Nazi film bürokrasisinde üst düzey bir görevli” olduğunu ortaya çıkaran bir makale yayımladı.

Makalede, Bauer’in hem Nazi partisine hem de partinin savaş öncesi paramiliter kanadı SA’ya üye olduğu, ayrıca Goebbels’in propaganda bakanlığına bağlı bir departman olarak sinema endüstrisini kontrol etmek üzere 1942’de kurduğu Reichsfilmintendanz’da kilit rollerden birine sahip olduğu belirtildi.

Zeit’in haberinde, parti tarafından Bauer hakkında hazırlanan bir raporda, Bauer’den “politik tavrı kusursuz ve hevesli bir SA adamı” olarak bahsedildiği aktarıldı.

Haberde, Ulusal Arşiv’de ve Berlin’in şehir arşivinde bulunan belgelere göre Bauer’in sinema endüstrisi çalışanları hakkında casusluk yapmakla görevli olduğu ve kimin film çekeceğine, kimin de cepheye savaşmaya gönderileceği gibi kararları verdiği belirtildi.

Bauer’in, Nazi geçmişine dair izleri sistematik olarak yok ettiği bilgisine de yer verildi.

Söz konusu haberin ardından Berlianele, “sinema sanatına yeni bakış açıları getiren” bir filme verilen Alfred Bauer Ödülü‘nü askıya alacağını belirten bir açıklama yaptı.

Alfred Bauer’in 1986’daki ölümünün ardından, festivalde 1987’den itibaren Alfred Bauer Ödülü verilmeye başlanmıştı.


Altın Ayı için yarışacak filmler belli oldu

Berlin Film Festivali’nin açılış filmi: “My Salinger Year”

Berlinale’nin Forum Bölümü’nde yer alacak filmler açıklandı

Berlin Film Festivali’nin bu yılki jüri başkanı Jeremy Irons




Önceki Haber
Sağlık örgütlerinden 'Büyük Beyaz Miting'e çağrı
Sonraki Haber
Corona virüsü iki ülkeye daha yayıldı, İtalya OHAL ilan etti