Ana SayfaDünyaABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Türkiye’de

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Türkiye’de

HABER MERKEZİ – İdlib’te yaşananlara ilişkin temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Müttefikimiz Türkiye’nin askerleri tehditle karşı karşıya, bu tehdit Rusya ve Esat hükümetinden geliyor” dedi ve Türkiye’ye destek vermek istediklerini söyledi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Rusya destekli Suriye ordusunun Türkiye’nin gözlem noktalarını vurmasıyla tırmanan İdlib gerilimine ilişkin temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

Beraberindeki heyetle birlikte indiği Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jeffrey şunları söyledi:

“Bugün İdlib’de bizim müttefikimiz Türkiye’nin askerleri tehditle karşı karşıya, bu tehdit Rusya ve Esat hükümetinden geliyor. Sahada şehidiniz var, başınız sağ olsun. Biz bugün Ankara’ya gelip Türk hükümetiyle durumu gözden geçirmek istiyoruz ve mümkün olduğu kadar destek vermek istiyoruz.”

Jeffrey’nin Başdanışmanı Rich Outzen ise “ABD olarak bu menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz. Azami dayanışma içinde bulunmak istiyoruz. Bu sebeple Türk müttefiklerimizle yakın irtibat içinde olacağız” dedi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Esad rejiminin ve Rusya’nın saldırıları durmalıdır. NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız” ifadelerini kullanmıştı.

İdlib’de neler oluyor?

Fotoğraf: AFP

Suriye ordusu, son haftalarda Rusya’nın da hava desteğiyle İdlib’i silahlı gruplardan geri almak için yürüttüğü operasyonları yoğunlaştırmış durumda.

İdlib’de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye de askeri yığınağını artırıyor.

Son bir haftada ise Suriye ve Türkiye orduları iki kez karşı karşıya geldi.

3 Şubat’ta TSK takviyesi sırasında Suriye hükümet güçleri saldırısı sonucu yedisi asker sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

TSK de askeri gözlem noktalarından Suriye ordusuna top atışlarıyla karşılık vermiş, kısa süreli çatışma yaşanmıştı. Ancak Suriye ordusu ilerleyişini sürdürmüştü.

10 Şubat’ta ise İdlib’in kuzeyindeki Taftanaz’da Rusya destekli Suriye ordusu tarafından düzenlenen saldırıda beş asker hayatını kaybetmiş, beş asker de yaralanmıştı.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı, saldırıya karşılık verildiğini ve “101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

Böylece bir hafta içerisinde İdlib’de yaşamını yitiren Türk askerlerinin sayısı 12’ye yükseldi.


İdlib çıkmazı: “Türkiye kuşatma altında, manevra alanı kalmadı”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'den İdlib açıklaması: Saldırılar dursun, Türkiye'nin yanındayız
Sonraki Haber
Sudan, eski Cumhurbaşkanı Beşir'i Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edecek