Ana SayfaDünyaRusya’dan ardı ardına İdlib açıklamaları

Rusya’dan ardı ardına İdlib açıklamaları

HABER MERKEZİ – Türk askerlerinin hedef alındığı saldırının ardından tansiyonun giderek yükseldiği İdlib’deki son durum ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin arasındaki görüşmeye ilişkin Moskova’dan ardı ardına açıklamalar geldi. Rusya’dan gelen açıklamaları derledik.


Putin-Erdoğan görüşmesi

Kremlin’den Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Mart’ta gerçekleştireceği görüşmeye dair açıklama yapıldı.

Açıklamada, “5 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’ya çalışma ziyareti gerçekleştirecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşecek. İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki mevcut gerilim göz önünde bulundurularak Suriye’de çözümün istişare edilmesi planlanıyor” denildi.

Daha önce Putin ve Erdoğan’ın 5 veya 6 Mart’ta görüşebileceği ifade edilmişti.

Rusya ile Türkiye arasında çatışma çıkar mı?

Fotoğraf: AFP

Düzenliği basın toplantısında Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a Rusya ve Türkiye askeri birliklerinin İdlib’de birbirlerine çok yakın mesafede bulunması nedeniyle iki ülke arasında doğrudan çatışma riskinin ne kadar yüksek olduğu soruldu.

Peskov, bu soruya “İki ülkenin orduları arasında gerçekleştirilen yakın temas ve diyalog sayesinde bu riski önemli şekilde indirgeyebileceğimizi umuyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Kremlin Sözcüsü ayrıca, Putin, Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında yapılması planlanan üçlü zirvenin ise liderlerin programı üzerinde mutabakat sağlanması halinde gerçekleşeceğini ifade etti.

İdlib’de çözüm mümkün mü?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İdlib’deki sorunlarının çözümünün Rusya ile Türkiye liderleri arasında varılan anlaşmaların yerine getirilmesi ile mümkün olduğunu ifade etti.

Basın toplantısında konuşan Lavrov, “Terörle mücadeleyi keserek göçmen sorununu çözmeye yardım edemeyiz. Sorunların çözümü Rusya ile Türkiye liderleri arasında Eylül 2018’de İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesine yönelik varılan anlaşmaların uygulanmasıyla mümkün” dedi.

Bu anlaşmaların hayata geçirilmediğini söyleyen Lavrov, sözlerini “Putin ve Erdoğan arasında bu hafta gerçekleştirilecek görüşmenin durumu değiştirmesini ve üzerinde çabaladığımız şeyin gerçekleşmesi yönünde ilerleme kaydetmemizi sağlamasını umuyorum” diye sürdürdü.

Diğer yandan “Rusya, prensip olarak her türlü dış politika meselesinde ve başka meselelerde anlaşmaların yerine getirilmesinden yana. Bu, Ukrayna krizi için de, Suriye krizi için de tam olarak böyle” diyen Lavrov, “Öncellikle de teröristler orada hüküm sürmesin diye, bir buçuk yıl önce Türk meslektaşlarımızla İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesindeki sorunların çözümü konusunda anlaştıklarımız için geçerli” ifadelerini kullandı.

İdlib’de yerinden edilmeler 

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi ise Türkiye ve Batılı ülkelerin Rusya ve Suriye yönetimine yönelttiği İdlib’de milyonlarca mültecinin yerinden edildiğine dair eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Basın toplantısı düzenleyen Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Oleg Juravlyov, “Türkiye, Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından Suriye ve Rusya yönetimlerine yöneltilen, İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki durumun kötüleşmesi sonucu milyonlarca kişilik sığınmacı akımı oluştuğuna ve insani kriz yaşandığına dair çok sayıdaki açıklama ve eleştiriler gerçeği yansıtmıyor” ifadelerini kullandı.

Şu anda Suriye-Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaklaşık 200 bin göçmenin bulunduğunu belirten Juravlyov, bunların 85 bininin mülteci kamplarında bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük harekatı sırasında çoğunluğu Kürt olmak üzere 135 binden fazla insanın yaşadıkları alanları terk etmek zorunda kaldıklarını da söyleyen Juravlyov, Ankara’nın bu bölgelere Türkmenleri zorla yerleştirdiğini ve bunun söz konusu bölgelerdeki etnik yapıda köklü değişikliğe yol açtığını iddia etti.

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, İdlib’de 2019’un Aralık ayından Şubat ayının ortasına kadar toplam 830 bin kişinin göç ettiğini açıklamıştı.


Meclis’te kapalı kapılar ardında İdlib oturumu

Türkiye’nin sınırlarında insani kriz: “Bütün sınırlar açılmalı”


Bu haberi Sputnik’teki çeşitli haberlerden derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İBB'den toplu ulaşımın ardından müzelere de zam
Sonraki Haber
İki aydır tek kişilik hücrede tutulan tutuklu 20 gündür açlık grevinde