Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Vaka sayısı 7,5 milyon bandında, salgında son durum ne?

Canlı Blog | Vaka sayısı 7,5 milyon bandında, salgında son durum ne?

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 420 bin insanın yaşamını yitirdiği salgında vaka sayısı 7 buçuk milyon bandında. Birçok ülke gibi ‘normalleşme’ adımlarını hızlandıran Türkiye’de ise günlük vaka sayısı 900’lerin altına inmiyor, Sağlık Bakanı Koca “Virüsün etkisinin azaldığı fikri riskli” uyarısında bulunuyor. Covid-19 salgınına dair gelişmeler sayfamızda.

 


22:20 | “10 ülke ile uçuşların başlatılması konusunda mutabakat sağlandı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 10 ülke ile uçuşların başlatılması konusunda mutabakat sağlandığını açıkladı.

Türkiye dışından gelen yolcuların tamamına sağlık kontrolü yapılacağı ve semptom görülenler ile ihtiyaç duyulan hallerde ücretsiz PCR testi uygulanacağı belirtilen açıklamada, “Risk taşımayan ülkelerle uçuşların başlatılmasına yönelik görüşmeler devam etmektedir” denildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün diğer ülkelerle yaptığı resmi yazışma ve görüşmeleri çerçevesinde şu ana kadar 10 ülke ile uçuşların başlatılması konusunda mutabakat sağlandığı vurgulanan açıklamada, “Haziran ayı itibarıyla Katar, Ukrayna, Çin, Kazakistan, Sırbistan ve Arnavutluk ile Temmuz ayında ise KKTC, Özbekistan, Bahreyn, İtalya ile uçuşların başlaması öngörülmektedir” denildi.

Dış hat uçuşları kademeli olarak açılacağı belirtilirken “Umut ediyoruz ki sivil havacılığımız uluslararası uçuşların açılması ile tekrar Covid-19 pandemisi öncesindeki rakamlara ulaşacaktır” ifadelerine yer verildi.


21:49 | İspanya’da son dört gündür Covid-19 kaynaklı ölüm yaşanmıyor

İspanya Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgınıyla ilgili ölü ve vaka sayılarını güncelledi.

Verilere son dört gündür kayıtlara ölüm geçilmedi.

Ülkede toplam can kaybı 27 bin 136.

Kademeli normalleşme sürecinde son aşamaya gelen İspanya’da Covid-19’dan dolayı 14 Mart’ta ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) 21 Haziran’a kadar uzatılmıştı.

İspanya, 15 Haziran’da sınırlarını açacak Avrupa’daki birçok ülkeden farklı olarak yabancı turistleri 1 Temmuz’dan sonra kabul etmeye başlayacak.


20:26 | Sağlık Bakanlığı: 987 yeni tanı konuldu, vaka sayısı 174 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 987 vaka tespit edildi
  • 17 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 21 kişi hastalığı attı
  • 49 bin 180 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 174 bin 23
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 763
  • Toplam iyileşen sayısı 147 bin 860
  • Toplam test sayısı 2 milyon 500 bin 890


19:05 | Sabiha Gökçen’de termal kask uygulaması

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda Covid-19 ile mücadele kapsamında kasklı termal kamera uygulaması başladı.

Güvenlik personelinin takmış olduğu kasklı termal kamerayla seyyar bir şekilde yolcuların vücut ısıları ölçülüyor.

Vücut ısıları yüksek çıkan yolcular, sağlık görevlilerine yönlendiriliyor.

Daha önce terminal binasının girişine termal kameralar yerleştirilmişti.


17:39 | Meclisi Başkanvekili: Toplam 10 kişide Covid-19 görüldü

Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, Meclis’te dokuzu personel olmak üzere toplam 10 kişinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.

Salgın sürecinde dokuzu personel toplamda 10 kişinin testinin pozitif çıktığını söyleyen Erdoğmuş, şu bilgileri verdi:

“Bu kişilerden 7’sinin tedavisi tamamlandı ve görevlerine başladılar. Biri TBMM’de çalışan bir televizyon kameramanı olmak üzere toplam 3 kişinin ise tedavi süreci devam etmektedir. Tespit edilen bütün vakalarda gerekli tedbirler alınmış, testi pozitif çıkan kişilerle temas ihtimali olan herkes teste tabi tutulmuş ve takip edilmiştir. Bunların dışında bir vaka tespiti yoktur.”


16:19 | “Yurt dışından gelenlere uygulanan 14 günlük karantina uygulaması kaldırıldı”

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurt dışından Türkiye’ye gelenlere uygulanan 14 günlük karantina uygulamasının kaldırıldığını bildirdi.

Kararı Twitter hesabından duyuran YTB, paylaşımında “Uygulama, yurt dışından gelip 14 günlük süreyi henüz doldurmayanları da kapsıyor” ifadelerini de kullandı.


16:12 | Rusya’da vaka sayısı yarım milyonu aştı

ABD ve Brezilya’nın ardından en çok vakanın görüldüğü Rusya’da son 24 saatte 8 bin 779 yeni Corona virüsü vakasının tespit edildiği açıklandı.

Böylece ülkede toplam vaka sayısı 502 bin 436’ya yükseldi.

Covid-19 nedeniyle 174 kişinin daha hayatını kaybettiği Rusya’da toplam can kaybı ise 6 bin 532’ye çıktı.


16:09 | Bakanlık 13 ilde ‘antikor testi’ne başladı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin bağışıklık haritasını çıkarmak ve bulaşın önüne geçmek için antikor testine başladı.

İlk olarak 13 ilde başlayan test, 15 Haziran’dan itibaren tüm ülkede uygulanacak.

Sağlık çalışanları, 153 bin haneye giderek her evden bir kişiden kan örneği alacak.

TRT Haber’in aktardığına göre testler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen kişilere uygulanacak.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, testi şöyle anlattı: “Kan alıyorsunuz, bu antikorlar var mı, ne kadar yükseklikte var, koruyucu düzeyde mi onlara bakıyorsunuz. İnsanların yüzde kaçının bu hastalığı geçirdiğini ya da bağışık hale geldiğini görebiliyorsunuz.”


15:50 | İran ‘Corona ile uyum’ sürecine giriyor

İran’da Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 8 bin 584’e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, son 24 saatte 2 bin 238 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı.

Son verilerle birlikte ülkede tespit edilen toplam vaka sayısı yeniden yükselişe geçerek, 180 bin 156’ya çıktı.

Öte yandan salgın sürecine ilişkin açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, vakanın az görüldüğü bölgelerde uyum sürecine gireceklerini duyurdu.

“Salgın ile mücadelede ilk aşama olarak iş yerlerinin ve toplu mekanların kapatıldığını hatırlatan Ruhani, “İkinci aşamada bilinçli sosyal mesafe önlemleri ile kapatılan iş yerlerinin tekrar açılmasına izin verdik. Üçüncü aşamada ise korona virüs ile uyum sürecine geçeceğiz” dedi.


14:32 | AB, seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılmasını istedi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB içinde iç sınır kontrollerinin 15 Haziran’da tamamen kaldırılmasını, zorunlu olmayan seyahatler üzerindeki geçici kısıtlamanın ise 1 Temmuz’a kadar uzatılmasını önerdi.

AB Komisyonu, 1 Temmuz’dan itibaren Covid-19 salgını nedeniyle kapatılan birliğin dış sınırlarının ‘kısmen ve kademeli’ olarak açılmasını istiyor.

Komisyonun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, “AB içinde bütün sınırlar kaldırıldıktan sonra 1 Temmuz’dan itibaren ortak yaklaşım çerçevesinde seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını öneriyoruz” dedi.

Komisyon, AB üyesi olmayan ülkeler ile ilgili ortak liste belirlenmesini, bu listenin sürekli gözden geçirilebilmesini de istiyor.

  • Euronews’teki haberin tamamı BURADA

14:25 | Lufthansa, 20 binden fazla çalışanı işten çıkarmaya hazırlanıyor

Almanya hükümetinin 9 milyar euroluk kurtarma paketi sunduğu havayolu şirketi Lufthansa, sektördeki toparlanmanın yavaş olacağını öne sürerek 22 bin personeli işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, salgından dolayı hava ulaşımına talebin azaldığı ve sektörün iyileşmesinin zaman alacağı savunuldu.

Lufthansa’nın işten çıkarmaya hazırlandığı personel sayısı, 135 bin kişilik iş gücünün yüzde 16’sına denk geliyor.

Şirket, işten çıkaracağı kişi sayısını azaltabilmek için ise çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi alternatif ‘kemer sıkma’ önlemlerinin değerlendirileceğini de belirtti.


13:57 | Pekin’de 2 ay sonra yeni Corona virüsü vakası tespit edildi

Çin’in başkenti Pekin’de yaklaşık 2 ay sonra yeni Corona virüsü vakası tespit edildi.

BBC Türkçe’nin People’s Daily’den aktardığı habere göre 52 yaşındaki hasta, baş ağrısı şikayetiyle Çarşamba günü bir kliniğe göründü.

Hasta, Pekin’den hiç ayrılmadığını veya son iki hafta içinde ülke dışından gelen hiç kimseyle temasa geçmediğini söyledi.


13:45 | Kilis’te 2 köy karantinaya alındı

Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Koçcağız ve Kozlubağ köylerinde bazı yurttaşlara Corona virüsü bulaştığı tespit edildi.

Bunun üzerine Kaymakam Sertaç Kırçuval başkanlığında toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, toplam 249 kişinin yaşadığı 2 köyün 14 gün karantina altına alınmasına karar verdi.

Kararın ardından jandarma köye giriş-çıkışları kapattı.


13:08 | DSÖ: Covid-19 salgını Afrika’da hızla yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgınının Afrika’da ‘hızla yayıldığı’ uyarısını yaptı.

DSÖ Afrika Başkanı Dr. Matshidiso Moeti, kıtadaki vakaların üçte ikisinin 10 ülkede görüldüğünü söyledi.

Kıtada salgından en fazla etkilenen ülke Güney Afrika. Corona virüsü vakalarının çoğu başkentler ve çevrelerinde yoğunlaşıyor.

Ancak Dr. Moeti, vakaların büyük şehirlerin dışında da görülmeye başlandığını ifade etti.

Dr. Moeti, en büyük zorluğun, başta test kitleri olmak üzere bazı kilit önemdeki tedarikte yaşanan eksiklikler olduğunu söyledi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Africa CDC) son verilerine göre, kıta genelinde vaka sayısı 209 bin 438, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin 678.


13:00 | Salgın sürecinde plastik kullanımında yüzde 25’lik artış

Türkiye’de Covid-19 salgını sürecinde, tek kullanımlık plastik ürün tüketiminde artış yaşandı.

DHA’ya konuşan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Bu süreçte plastik tek kullanımlık üretim ve tüketiminde Türkiye’de yüzde 25’lerin üzerinde bir artış oldu” dedi.

“Koronavirüs salgınıyla birlikte plastikte, özellikle medikal ürünlerde yani bugün hepimizin kullandığı maske, eldiven, tulum, yüz siperlikleri ve hatta şu andaki tanı kitlerinin üretiminde çok ciddi artışlar oldu.

“Bunun yanında temizlik ürünleri, dezenfektan ve kolonyanın ambalajı gibi kullandığımız malzemelerin artışı oldu. Bir de gıda ambalajlarında artış meydana geldi. Artık ambalajsız gıdayı kimse kullanmıyor. Plastik, tek kullanımlık dediğimiz bir sefer kullanılıp atılan çatal, bıçak, kaşık, tabak, bardak tüketiminde artışlar oldu.”


11:45 | Britanya’ya vize başvuruları başlıyor

Britanya, Corona virüsü salgını nedeniyle ara verilen vize işlemlerine 23 Haziran’da başlayacağını duyurdu.

Britanya Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, kademeli olarak vize başvurularının Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Antep ve Bursa’da yapılabileceğini ifade etti.


11:15 | Bilim Kurulu üyesi Kara: Asemptomatik taşıyıcılar da virüs bulaştırıyor

Prof. Dr. Ateş Kara, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Covid-19 semptomlarını göstermeyen hastalardan virüs bulaşmasının çok nadir olduğu yönündeki açıklamalarını DHA’ya değerlendirdi.

Bilim Kurulu Üyesi Kara, semptom göstermeyen ama virüs taşıyan kişilerin yarattığı bulaş riskine ilişkin şunları söyledi:

“Semptomu olmadan virüsü alan ve hiç semptom geliştirmeyen yani tamamen dışarıdan baktığımızda sağlıklı görünen ama virüsü taşıyan kişiler var. Normalde bizim viral enfeksiyonlarda bu kişiler virüsü semptom gösterenlere göre bir miktar az atıyorlar. Semptom göstermeyen, herhangi bir bulgusu olmayan ama virüsü taşıyanların rakamı yüzde 30’lara kadar gelebiliyor.

“Bu kişiler virüsü atıyorlar ama şunu gördük biz: Attıkları virüs miktarı sanki biraz düşük. Büyüklerimiz kadar hastalandıklarında virüs atmıyorlar gibi görünüyor. Bu da şu anlama geliyor, biraz daha az bulaştırıcı olabilir ama ‘bulaştırmıyorlar’ anlamında değil.

“Diyelim ki büyükler iyileştikten sonra 14 gün daha virüs atmaya devam ediyorlar. Bu kişiler ise ortalama 7 gün gibi nadiren 10 güne varan şekilde atıyorlarmış gibi. Bu atış da gittikçe azalıyormuş gibi görünüyor. Bulaştırma rakamları sanki biraz daha düşük, bulaştırma süreleri de sanki 7 gün civarında yani biraz daha kısa gibi görünüyor.”


11:08 | TTB üyesi Yerlikaya: Diyarbakır’da alarm zilleri çalıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, Diyarbakır’da vaka sayısının ‘normalleşme’ sonrası bin 500’e yaklaştığını söyledi.

Yerlikaya, “Son bir haftada yaşanan hızlı artışla birlikte 900 olan vaka şimdilerde bin 500’e yaklaşmış durumda. Diyarbakır, bölgede vaka sayısının en çok olduğu il olmuş durumda. Çok endişeliyiz. Alarm zilleri çalıyor şu anda” diye belirtti.


10:31 | ‘Salgında ağır hasta tutukluların durumu ağırlaştı, yetkililer verileri paylaşmıyor’

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne (CİSST) bağlı Hapiste Sağlık ekibinden Berivan Korkut, Corona virüsü salgını sürecinde cezaevindeki hasta tutuklarının durumunun daha da kötüleştiğini ifade etti.

Korkut, tüm taleplerine rağmen bakanlığın kendileri ile verileri paylaşmadığını da sözlerine ekledi.


10:10 | Starbucks, Covid-19 nedeniyle 400 şubesini kapatıyor

Covid-19 salgını nedeniyle satışları yarı yarıya düşen Starbucks, ABD ve Kanada’nın çeşitli eyaletlerindeki yaklaşık 10 bin şubesinden 400’ünün önümüzdeki 18 ay boyunca kapalı kalacağını açıkladı.

Ayrıca şirketin yeni açılan şubelerinden yaklaşık 50’sinin de yalnızca arabaya servis ve elden teslim şeklinde hizmet vereceği belirtildi.

Euronews’in haberine göre Starbucks, ABD ve Kanada’da hangi şubelerin kapalı kalacağı bilgisini paylaşmadı. Ancak Starbucks CEO’su Kevin Johnson yaptığı basın açıklamasında, bu mağazaların üniversite kampüsleri ya da alışveriş merkezlerindeki gibi “yüksek sosyal toplanma yerlerinde” olacağını söyledi.


09:39 | Brezilya ve Meksika’da can kayıpları artıyor

Corona virüsü vakaları, Latin Amerika’nın pek çok bölgesinde “katlanarak” artıyor.

Latin Amerika’da salgından en çok etkilenen ülke konumundaki Brezilya’da Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı son 24 saatte bin 274 artarak 39 bin 680’e yükseldi.

Vaka sayısının 32 bin 913 artışla 772 bin 416 olarak kaydedildiği ülkede, 325 bin 395 kişinin de iyileştiği belirtildi.

Meksika’da ise son 24 saatte 708 kişi hayatını kaybetti. Ülkede salgından ölenlerin sayısı 15 bin 357’ye yükseldi.

Ülkede vaka sayısı da 4 bin 883 artışla 129 bin 184’e çıktı.


09:20 | Yurt dışına uçuşlar başladı

Covid-19 salgını nedeniyle 28 Mart’tan itibaren durdurulan uluslararası uçuşlar kademeli olarak yeniden başlatıldı.

Türk Hava Yolları (THY), bugün Almanya’nın Düseldorf, Münih ve Frankfurt, İngiltere’nin başkenti Londra ve Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a tarifeli uçuş başlattı. İlk uçuş saat 08.20’de İstanbul Havalimanı’ndan Düseldorf’a yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu geçen hafta yaptığı açıklamada, 10 Haziran’dan itibaren kademeli olarak dış hat uçuşlarının başlayacağını duyurmuştu.

Anadolu Jet bugünden itibaren, Pegasus 16 Haziran, Corendon ise 26 Haziran’dan itibaren Avrupa uçuşlarına başlayacaklarını açıkladı.

Bakan Karaismailoğlu da “Yurt dışı uçuşlar kontrollü başlatılmış olup, 15 Haziran itibarıyla risksiz ülkelerle tarifeli uçuş operasyonları başlayacaktır” ifadelerini kullandı.


08:48 | Bitlis’te bir ev ve bina karantinaya alındı

Bitlis merkezde bir ev, Ahlat ilçesinde de bir bina, Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Valilikten yapılan açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulunca, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği, Yükseliş Mahallesi Velibey Caddesi’nde bir evin geçici süreyle karantinaya alınmasına karar verildiği belirtildi.

Ahlat Kaymakamlığı da Selçuklu Mahallesi Afetler 1 Nolu Caddesi’nde bir binanın, pozitif vakaların görülmesi ve temaslı kişilerin bulunması sebebiyle karantinaya alındığını duyurdu.


08:45 | Afrika’da vaka sayısı 200 bini aştı

Afrika kıtasında Corona virüsü vaka sayısı 200 bini aştı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Africa CDC) verilerine göre, kıta genelinde vaka sayısı 209 bin 438 yükseldi.

Covid-19’u atlatanların sayısı 95 bin 273’e, hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 678’e çıktı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu Afrika ülkeleri şöyle: Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Cezayir, Fas, Gana, Kamerun ve Sudan.

Can kaybı sayısı Mısır’da bin 342’ye, Güney Afrika’da bin 210’a ve Cezayir’de 732’ye yükseldi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP Beşiri ilçe binasına polis baskını: Eşbaşkanlar gözaltında
Sonraki Haber
HDP MYK üyesi Özlem Gündüz'e tahliye