Ana SayfaGüncel33 baro başkanından Timtik ile Ünsal için çağrı

33 baro başkanından Timtik ile Ünsal için çağrı

HABER MERKEZİ – Ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için çağrı yapan 33 baro başkanı, “Risk altında olan sadece Ebru ve Aytaç’ın hayatları değil, savunma hakkının ta kendisidir. Bugün ise vicdan sahibi herkes için Ebru ve Aytaç’ı yaşatmak bir sorumluluktur” ifadelerini kullandı.

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda. Timtik’in eylemi 223, Ünsal’ın ise 192’inci gününde.

Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna rağmen tahliye edilmeyen avukatlardan Timtik, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Ünsal ise Halkalı Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde tutulmaya devam ediyor.

Timtik ve Ünsal’a ilişkin ortak bir açıklama yapan 33 baro başkanı, “İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye yerine, hastanede zorla tutularak tedavi edilmelerine karar verdiğini de yaşadık ve gördük. Bu kararla birlikte her iki meslektaşımız halen hapishane koşullarından daha ağır koşullara sahip mahkum koğuşu denen, hava almayan hücrelerde iradeleri dışında tutuluyorlar” ifadelerini kullandı.

Sadece Timtik ile Ünsal’ın yaşamının değil savunmanın da risk altında olduğu vurgulanan yazılı açıklamada şöyle denildi:

Bugün artık biliyoruz; Ebru ve Aytaç hızlı geri dönülemez olana doğru gidiyorlar. Risk altında olan sadece Ebru ve Aytaç’ın hayatları değil, savunma hakkının ta kendisidir. Çünkü meslektaşlarımızın talebi tüm yurttaşların ihtiyacı/hakkı olan adil yargılanma hakkıdır. Bu nedenle de haklı ve yerine getirilmesi son derece basittir. Bugün ise vicdan sahibi herkes için Ebru ve Aytaç’ı yaşatmak bir sorumluluktur.

Bizler baro başkanları olarak sorumluluk bilinciyle tüm yetkililere çağrıda bulunuyor: Adil yargılanma hakkının sağlanmasını, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın Adli Tıp Kurumu raporu uyarınca ivedi bir biçimde tahliye edilmesini talep ediyor ve tahliyeleriyle birlikte meslektaşlarımızın yaşamları hakkında aldıkları bu kararı yeniden değerlendirmeleri için ısrarcı olacağımızın teminatını veriyoruz.

33 baro başkanı

Açıklamada imzası bulunan baro başkanları şöyle:

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Ağrı Barosu Başkanı Salih Aydın, Amasya Barosu Başkanı Ahmet Melik Derindere, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Balıkesir Barosu Başkanı Erol Kayabay, Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, Bingöl Barosu Başkanı Hanifi Budancamanak, Bolu Barosu Başkanı Sabri Erhendekçi, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Düzce Barosu Başkanı Azade Ay, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, Muş Barosu Başkanı Feridun Taş, Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz, Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci, Tunceli Barosu Başkanı Kenan Çetin, Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar ve Yalova Barosu Başkanı Fedayi Doğruyol.

Ne oluyor?

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatların başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda muayene olmalarına karar vermişti.

ATK, Timtik ve Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıklamış ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Timtik ve Ünsal’ın avukatları, 30 Temmuz günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne raporla birlikte tahliye dilekçelerini sunmuştu.

Ancak mahkeme, aynı gün tahliye talebini reddederek iki avukatın da tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, “Hastane koşullarında tıbbi takip ve tedavilerinin ivedi olarak sağlanması hususunda gereğinin ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına” karar vermişti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB), verilen bu kararın ‘zorla müdahaleye zemin hazırlamaya’ yönelik olduğunu vurgulamıştı.

ATK raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Timtik ve Ünsal, kendi istekleri dışında hastaneye kaldırılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Seçimler ne özgür ne de adildi": AB'den Belarus'a yaptırım sinyali
Sonraki Haber
Halepçeli Meryem ön yargıları kırıyor