Ana SayfaGüncelHukuk ve sağlık örgütlerinden Timtik ile Ünsal için ‘adalet’ çağrısı

Hukuk ve sağlık örgütlerinden Timtik ile Ünsal için ‘adalet’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için ortak bir açıklama yapan hukuk ve sağlık örgütleri, “Adalet Bakanlığı’nı sorunun esasını çözecek adımlar atmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda. Timtik’in eylemi 233, Ünsal’ın ise 202’inci gününde.

Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna rağmen tahliye edilmeyen avukatlardan Timtik, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Ünsal ise Halkalı Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde tutulmaya devam ediyor.

Ankara Tabip odası (ATO), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), da Timtik ile Ünsal’ın durumuna dikkat çekmek için ortak basın toplantısı düzenledi.

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, avukatların yaşaması için geçen her saatin, her dakikanın kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) cezaevinde kalamayacakları yönünde verdiği rapora rağmen avukatların tahliye edilmediğini hatırlatan Uğurlu, Ünsal’ın pandemi hastanesine kaldırıldığına dikkat çekti.

Avukatların sağlık durumlarının kritik aşamada olduğunu vurgulayan Uğurlu, “Avukatların başvurularındaki bilgilere göre, 24 saat ışığı açık tutulan bir ortamda, temizlik için gerekli olanaklardan yoksun, havalandırma koşulları sınırlı bir ortamda tutuldukları anlaşılmaktadır” dedi.

Uğurlu, Timtik ile Ünsal’ın tutulduğu ‘mahkum koğuşunun’ cezaevlerinden daha kötü olduğunu ifade etti.

‘Zorla müdahale’ tehditlerine de dikkat çeken Uğurlu, “Mahkum koğuşunda olmalarının Timtik ve Ünsal üzerinde yarattığı bir başka zorbalık ise psikolojik olarak oluşturulan ‘zorla müdahale’ tehdididir. Hem ulusal hem uluslararası bildirgelere göre böyle bir girişim kabul edilemez, onurlu yaşam ve ölüm hakkı ile bağdaşmaz. Etik olarak kabul edilemez” diye konuştu.

Uğurlu, eylemdeki avukatlara zorla müdahale edilmesi halinde oluşabilecek fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar konusunda da uyarılarda bulundu.

İlgili hastanelerde avukat Ebru Timtik ve avukat Aytaç Ünsal’ın hekimlerini ve onlarla ilgilenen sağlık emekçilerini bir kez daha Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul görüşleri çerçevesinde tutum almaya, Adalet Bakanlığı’nı ise sorunun esasını çözecek adımlar atmaya davet ediyoruz. Adil yargılanma hakkı da sağlık hakkı kadar hayati bir hak olup, bu hakkın önünde durmak yerine yetkilileri kulak vermeye ve cevap olmaya çağırıyoruz.




Önceki Haber
Antep'te şüpheli kadın ölümü: Monna Rai çalıştığı evde ölü bulundu
Sonraki Haber
Karadeniz'de sel: Mevsimlik tarım işçilerinin çadırları yıkıldı