Ana SayfaCezaevleriSincan Cezaevi’nde durumu ağır olan dört hasta tutuklu için çağrı

Sincan Cezaevi’nde durumu ağır olan dört hasta tutuklu için çağrı

HABER MERKEZİ – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Sincan Kadın Cezaevi’nde bulunan dört tutuklunun durumunun ağır olduğunu belirterek, “Cezaevinde kalamayacak tutsakların acil olarak tahliyeleri sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 309’uncu haftasında Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutukluların durumuna dikkati çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında yapılan açıklamada konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde dördü ağır olmak üzere 18 hasta tutuklu bulunduğunu söyledi.

Çevirmen, durumları ağır olan ağır hasta tutuklulardan Pınar Tikit, Dilber Tanrıkulu, Rihan Kavak Özbek ve Canan Utangaç’ın hastalıklarını ve koşullarını anlattı:

  • Pınar Tikit: Beyninde Araknoid kist bulunmaktadır. Kist şu an 8 cm ve bayılma, kriz şeklinde ataklar yaşıyor. Doktorlar hapishane koşullarında ameliyat etmek istemiyorlar. Kist 10 cm olduğunda ameliyat, olmazsa kistin sinir damarlarına zarar verecek.
  • Rihan Kavak Özbek: Kas ve sinir erimesi var. Bel fıtığı var ve ilerlemiş düzeyde, bundan ötürü bazen bacakları tutmuyor. Göğüslerinde kitle var, yılda bir kez Momografi çektiriyor. Astım (nefes darlığı) rahatsızlığı var ve iki farklı sprey kullanmak zorundadır. Ayrıca hapishanede kaldığı süre içinde hiper tiroid (Zehirli Guatr) hastalığına yakalanmıştır.
  • Dilber Tanrıkulu: Omzunda ve ayağında açık yaralardan kaynaklı, Diyarbakır Dicle Hastanesinde 3 ayrı operasyon geçirmiştir. Bir ayağına protez ve metal parçalar takılmış (kalıcı protez) ve sonra da taburcu edilmiştir. Kolundan da bir sefer yine aynı hastanede ameliyat olmuştur. Kolundan kaynaklı sorun devam etmektedir. Bacağından geçirdiği operasyon sonrası taburcu edildiğinde doktorlar ‘hapishanede kalamaz’ raporu yazmış ancak tutukluluk hali devam etmiştir. Daha sonra Ankara’ya gönderilmiştir. Kolundaki parça duruyor ve bacağındaki platinin de kalıcı olduğu söylenmiştir. Ayrıca midede reflü, böbrekte taş ve kalp kapağında da basıklık bulunmaktadır.
  • Canan Utangaç: 4 Aralık 2018’de ranzadan beton yere sırtüstü düşmüştür. Hiç itina göstermeden portatif demir parmaklıklı sedyeyle revire oradan kampüs içindeki hastaneye daha sonra Sincan Devlet hastanesine götürülmüş aynı gün akşam Numune Hastanesi’ne sevk edilmiş ve acil olarak ameliyata alınmıştır. Ameliyata alınırken ‘boyundan aşağı felç kalabilirsin bunun için sorumluluğu kabul ettiğine dair belge imzalaman gerek’ denilmiştir. Ailesine ancak ertesi gün haber verilmiştir. Ameliyat 7-8 saat arası sürmüş bu ameliyatta beline iki çubuk o çubukları tutturmak için 8 vida ve 2 platin takılmış ve 60-70 dikiş atılmıştır. Taburcu ettikleri gün cezaevine ambulansla götürmeleri gerekirken acı içinde otobüsle götürülmüştür. Ameliyatın üstüne 1 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hala arkadaşlarının desteği ile yaşamını idame ettirebiliyor. Belinde sürekli olarak ödemler meydana gelmektedir. Kaldığı koğuşta bakımını yapan arkadaşlarından hükmü kesinleştiği için ayırmışlardır.

Çevirmen, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutukluların tetkik ve tedavileri zamanında ve aksatılmadan yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Kelepçeli muayene ve tekli ring araçlarından kaynaklanan sağlık hakkı ihlallerine son verilmeli, cezaevinde kalamayacak tutsakların acil olarak tahliyeleri sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Lübnan Cumhurbaşkanı: Patlamanın nedeni bomba veya başka bir dış etken olabilir
Sonraki Haber
Paylan'dan Albayrak'a tek soruluk önerge: İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?