Ana SayfaEğitimBoğaziçili öğrencilerden açıklama: Tecavüz ve ölümle tehdit ediyorlar

Boğaziçili öğrencilerden açıklama: Tecavüz ve ölümle tehdit ediyorlar

HABER MERKEZİ – AKP’li rektör Melih Bulu’yu protesto ettikleri için gözaltına alınıp, çıplak aramaya maruz bırakılan arkadaşları için açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, polislerin arkadaşlarını öldürmek ve tecavüz etmekle tehdit ettiğini duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversitelerine rektör olarak atanan AKP’li Melih Bulu’ya karşı eylem yaptıkları için gözaltına alınıp, çıplak aramadan geçirilen arkadaşlarına ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde açıklama yaptı.

Çok sayıda öğrencinin katıldığı açıklamada “Çıplak arama işkencesine son gözaltılar serbest bırakılsın” pankartı asıldı.

AKP’nin üniversitelerde kendi sistemini hayata geçirmeye çalıştığını, baskı ve şiddet siyasetinin ürünü olan kayyum rektörlerin buna örnek olduğuna dikkat çeken üniversite öğrencisi Mısra Sıpan, ‘kayyum rektör istemediklerini söyledi.

‘Tecavüz ve ölümle tehdit ettiler’

Gözaltına alınan öğrencilerin emniyet binasında çıplak aramaya maruz bırakıldığını ifade eden Sıpan, şöyle dedi:

Çıplak aramaya direnen arkadaşlarımız polisler tarafından yere yatırılarak kıyafetleri zorla çıkarılmıştır. LGBTİ+ arkadaşlarımız tecavüz ve ölümle tehdit edilmiş, cinsiyetçi ve homofobik polis şiddetine maruz kalmışlardır. Kampuslardan hayatın her alanına demokratik üniversite mücadelesini yükselten, homofobiye, transfobiye ve her türden nefret söylemine karşı duran arkadaşlarımız yalnız değildir.

‘Çıplak arama işkencedir’

Sıpan, AKP iktidarının ve ona bağlı polislerin bir rutini haline gelen çıplak arama zorlamasının, işkence olduğunu belirterek, “Çıplak arama ve zorla soyma fiilleri kişinin mahremiyetini ihlal eden, moral değerlerini, sosyal kimliğini hedef alan, ruhsal bütünlüğüne zarar veren ve cinsel şiddet boyutlarına ulaşan işkence ve diğer kötü muamele niteliğindedir” dedi.

‘Size devleti göstereceğiz’ tehdidi

Avukat Gökhan Soysal ise gözaltında hukuka aykırı uygulamaların söz konusu olduğunu, yasaların uygulanmadığını belirterek, müvekkilleriyle görüştürülmediklerini söyledi.

Soysal, dün görüştüğü bir müvekkilinin polislerin kendilerine namluları göstererek, “Devlete nasıl katil dersiniz? Size asıl devleti burada göstereceğiz” tehditlerinde bulunduklarını aktardı.

Eren Keskin öğrencilerle görüştürülmedi

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise ülkenin suç coğrafyası olduğunu, devletin kendi suçlarını gizlemek için üniversiteleri ele geçirmek istediğini dile getirdi.

Boğaziçi’nin özgür bir üniversite olduğunu söyleyen Keskin, “Bu nedenle sistemi rahatsız etti. Siyasi kimliği belirgin olan bir rektöre herkes karşı çıktı. Daha ilk günden öğrencilerini örgütçü, örgüt üyesi olarak suçladı. Kendi coğrafyasındaki gençlerinden korkan bir rektörden ne beklersiniz?” diye sordu.

Gözaltındaki öğrencileri görmek için erken saate emniyete gittiğini söyleyen Keskin, “Görüşmem engellendi, 1990’lı yıllarda bile müvekkillerimizle görüşebiliyorduk. Biat etmeyen damar bugün Boğaziçi’ndedir. O nedenle hepimiz Boğaziçiliyiz” ifadelerini kullandı.

36 öğrenci gözaltında tutuluyor

Geçen hafta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş üniversiteye rektör atamıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın yerine Prof. Dr. Melih Bulu getirildi.

Bulu’nun, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına başta öğrenciler olmak üzere çeşitli kesimlerin tepkisine neden oldu.

Sosyal medyada “#KayyumRektörİstemiyoruz” etiketi ile kampanya başlatan üniversite öğrencileri, 4 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde bir araya gelerek, Bulu’nun rektör olarak atanmasını protesto etti.

“Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atan öğrenciler, kampüs içindeki çeşitli eylemlerinin ardından rektörlüğe yürümek istedi ancak polis şiddetine maruz kaldı. Ayrıca polis, öğrencilerin rektörlüğe giremesin diye Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısına da kelepçe taktı.

Dün birçok adrese düzenlenen ev baskınlarında 22 öğrenci gözaltına alındı.

Bu sabah ise 6 adrese düzenlenen ev baskınlarında eyleme katılan 14 öğrenci daha gözaltına alındı.

Ev baskınlarında kapılar ve duvarlar polis tarafından kırılmıştı.




Önceki Haber
ABD’nin hava trafik kontrolörüne sızıldı: Süleymani’nin intikamını alacağız
Sonraki Haber
HDP'den Boğaziçililere destek açıklaması: Saray'dan atanan bir rektör