Ana SayfaGüncelGazeteci Metin Göktepe’nin öldürülmesinin üzerinden çeyrek asır geçti

Gazeteci Metin Göktepe’nin öldürülmesinin üzerinden çeyrek asır geçti

HABER MERKEZİ – Bundan tam 25 yıl önce polislerce gözaltına alınan ve dövülerek öldürülen gazeteci Metin Göktepe için mezarı başında anma düzenlendi.

8 Ocak 1996 tarihinde İstanbul Ümraniye Cezaevi’nde öldürülen tutukluların cenaze törenini haberleştirmek için gittiği Alibeyköy’de polislerce gözaltına alınıp, dövülerek öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe aramızdan ayrılalı 25 yıl oldu.

Gazeteci Metin Göktepe anması her yıl olduğu gibi bu sene de Atışalanı Esenler Kemer Mezarlığı’nda gerçekleştirildi.

Saat 11.00’de başlayan anmaya Evrensel gazetesi çalışanları, ailesi, meslektaşları, basın örgütleri temsilcileri ile dostları katıldı.

“Metin Göktepe ölümsüzdür”, “Evrensel yazıyor, Metin yaşıyor”, “İnadına hepimiz birer Metin’iz”, “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın”, “Metinler ölmez Evrensel susmaz” dövizleri taşındı.

Göktepe’nin mezarına Evrensel gazetesi ile birlikte karanfiller bırakıldı.

Anmada konuşan Fatih Polat, “Basın özgürlüğü açısından tutunma noktası Metin bizim için” dedi ve şöyle devam etti:

Çok sayıda gazeteci tutuklu. Ağır bir dönemden geçiyor Türkiye. Yeni açılan bir kanal bir ay yayın hayatı sürdüremiyor. Üç renkli bir şal nedeniyle, TELE1’e en ağırından ceza veriliyor. Mesleğimiz üzerinde ağır bir kuşatma var. Metin’in haberi takip etme konusunda kararlı duruşuna sahip çıkan çok güçlü bir damar var şimdi. Metin’in şahsında, halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğimizi söylüyorum.

HDP: Metin’i özlem ve saygıyla anıyoruz

Diğer yandan HDP Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Göktepe’nin öldürülmesinin 25’inci yılında yazılı açıklama yaptı.

“Metin ve onlarca gazeteci arkadaşımız bu topraklarda gazetecilik yaptığı, özgür basın ilkelerine bağlı kaldığı ve hakikatleri halka ulaştırdığı için katledildi” diyen Temel, “Gazetecilerin hala canları ve özgürlükleri pahasına gazetecilik ısrarını sürdürmelerinin en büyük dayanağı, bu uğurda yaşamını yitiren Metin Göktepe, onlarca basın şehidi ve onların bıraktığı mirastır” diye ekledi.

Metin Göktepe kimdir?

Metin Göktepe, 10 Nisan 1968’de, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde dünyaya geldi. Yaşamının ilk 11 yılını burada geçiren Göktepe, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan, 8 çocuklu emekçi bir ailenin yedinci çocuğuydu.

İlkokulu, köyün tek okulunda, birleştirilmiş sınıfta okuyan Göktepe, 1979’da kardeşi Aziz ile birlikte İstanbul’a geldi. Esenler’deki Harp Dinçsoy İlköğretim Okulu’na kaydoldu ve 5. sınıfı burada okudu.

Ortaokula o zamanki adıyla Esenler Lisesi’nde başladı ve liseyi de burada okuyarak şimdiki adıyla Bakırköy İbrahim Turhan Lisesi’nden 1986’da mezun oldu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’ne girdi.

Metin Göktepe üniversitede öğrenci gençlik mücadelesinin aktif bir üyesi oldu. Öğrenci ve işçi hareketinin oldukça hareketli olduğu bu dönemlerde, birçok kez gözaltına alındı.

1992 yılının Mart ayında işçi hareketinin gelişimine objektif tutacak bir derginin, Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinin çıkacağını öğrenince orada çalışmaya başladı. Yayın hayatı boyunca Haberde ve Yorumda Gerçek Dergisi’nde muhabiri olarak çalışan Metin Göktepe, 7 Haziran 1995’te kurulan Evrensel gazetesinde yer aldı.

Göktepe, İstanbul, Eyüp’te 8 Ocak 1996 günü takip ettiği haber sırasında polislerce gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü kapalı spor salonu yakınında ölü bulundu.

Öldürülmesinden sorumlu polisler kamuoyunda “Rahşan affı” diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanarak toplam 1 yıl 8 ay hapis yatmışlardı. Metin Göktepe gözaltında öldürülmüş gazeteciler içinde katilleri yargılanmış ilk gazeteci.




Önceki Haber
Dinlenme tesisine aracıyla daldı: Bir kişi öldü, yaralılar var
Sonraki Haber
Soylu’dan Kaftancıoğlu’na: Militanlarla gelenlerin içerisinde ne işi var?