Ana SayfaToplumsal Cinsiyet8 MART | Kadınlar Ankara ve İzmir’den de seslendi: Şiddeti sıradanlaştıran düzeninize karşı isyandayız

8 MART | Kadınlar Ankara ve İzmir’den de seslendi: Şiddeti sıradanlaştıran düzeninize karşı isyandayız

HABER MERKEZİ – Ankara ve İzmir’deki Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan binlerce kadın, “Şiddeti artıran patriyarkaya, kadınların katledilmesine, şiddeti sıradanlaştıran düzeninize karşı isyandayız” diye haykırdı.

Ankara’da kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bu yıl 15’incisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya geldi.

Sakarya Caddesi’nin tüm girişlerine kontrol noktası kuran polis, trans kadınların alana girişini engelledi.

“O patriyarka yıkılacak” yazılı pankartı arkasında Sakarya Caddesi’nde yürüyen kadınlar, “Yaşasın 8 Mart”, “Kadın direnişi kadına mirastır”, “Sana kadın üniversitesi açtırmayacağız”, “Erkek devlet şiddetine karşı öz savunmaya”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Kadınlar sokakta feminizm isyanda” ve “Dünyayı istiyoruz kırıntıları değil” yazılı dövizleri taşıdı.

Kadınlar ayrıca yürüyüş boyunca  “Geceleri de sokakları da meydanları da istiyoruz”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin cop, inadına isyan”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Biz durursak, dünya durur”, “Jin jiyan azadî”, “Aile değil kadınız, kadınız isyandayız” ile Türkçe, Arapça ve Kürtçe olarak “Kadın yaşam özgürlük” sloganları attı.

Sakarya Meydanı’nda Kürtçe, Türkçe ve Arapça yapılan açıklamayı kadınlar adına Beste Yorulmaz okudu.

Açıklamada özetle şunlar belirtildi:

Kimiz biz? Tarih boyunca patriyarkadan beslenen devletlerin, egemen güçlerin ve erkekliğin özgürlük mücadelesini engelleyemediği ve engelleyemeyeceği kadınlarız! Yakamadığınız cadıların torunlarıyız. İnadından ve umudundan vazgeçmeyen, gücünün farkında olan kadınlarız. Dünyanın tüm dillerinde sözümüze söz, sesimize ses, rengarenk kahkahalarımıza kahkahalar karışıyor sokakta. Kalabalığız, hem de nasıl! Güzeliz, hem ne biçim.

Biz isyanı sokaklardan taşan feministleriz. Baskı kurarak, hedef göstererek, haklarını ve kazanımlarını gasp ederek kadınları susturamayacaksınız.

‘Hayat Eve Sığar’ dediniz, sığmadı. Sığmıyor! Artan bakım yükü, evin hiç bitmeyen işleri hep kadınların sırtında. Aileniz çürüyor, içten içe kokuyor. Kendimize ait bir ev mi var? Kendimize ait bir oda mı var? Kendimize ait bir zaman mı var? Kendimize ait bir hayat mı var? Var edeceğiz.

Pandemi bahanesiyle kadınlar şiddet gördü, evlere hapsedildi. Bir de çıkıp şiddet azaldı dediniz. Yetmedi İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açtınız. Her gün şiddetini artıran patriyarkaya, her gün kadınların katledilmesine, şiddeti sıradanlaştıran düzeninize karşı isyandayız.

Sizin aile dediğiniz kadınları öldürüyor. Bizse umutsuzluğa düştüğümüzde bile hatırlayacağımız kalabalıkların gücü ile yaşamlarımızı, haklarımızı savunuyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Trans ya da natrans, biz kadınları dilimiz, inancımız, etnik aidiyetimiz, cinsel yönelimimiz ve cinsiyet kimliğimiz nedeniyle hedef gösteren heteropatriyarkayı yıkacağız.

Bizi kuşatan tüm baskılara, bizi ayıran tüm sınırlara inat, birbirimizden güç alıyoruz, feminizmle özgürleşiyoruz. Uykularınız kaçsın. Feminist isyanla, yıkılacak o patriyarka. Erkek devlet, sistem karşısında birbirimizi gözetmeye, savunmaya, beslemeye, yaşatmaya, birbirimizin yurdu olmaya ve yaşamlarımızı yeniden ve yeniden kurmaya, dönüştürmeye devam ediyoruz.

Yapılan konuşmaların ardından eylem halaylarla devam etti.

İzmir’de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın Kıbrıs Şehitler Caddesi’nde bulunan ÖSYM binası önünde bir araya geldi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’ın da katıldığı yürüyüşte, “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için aşağı bakmayacağız” pankartı açıldı.

Sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor” ve “Gülistan Doku nerede”, sloganları atan kadınlar, “Şilan ve tüm kadınlara özgürlük”, “Hangi duvar yıkılmaz biz istersek, gece karanlıktan korkarsan bu şehri ateşe veririz”, “Aşağı bakmıyoruz itaat etmiyoruz”, “Tak ettiği yerde öz savunma haktır”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Sana kadın üniversitesi açtırmyacağız”, “Yaşanan kadın devrimidir”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” ve “Em xwe diparêzin” dövizleri taşıdı.

Kadınlar alkış, ıslık ve zılgıtlarla Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün ardından Jiyan Akan Kürtçe, Gizem Coşkun ise Türkçe basın metnini okudu.

Kadınların ezilmesinin, emeğiyle ve bedeniyle sömürülmesinin, tümüyle eşitsiz koşullara mahkum edilmesinin tüm deneyim ve görünümlerine karşı gücümüzü birleştirdiğimiz gündür 8 Mart. 8 Mart, sorunların yalnızca suretlerine karşı değil aynı zamanda, esasına karşı da mücadelenin günüdür.

Öldürülen her kadının sorumlusu erkek egemen sistem, onun yürütücüsü devlet ve iktidarın yanlış politikalarıdır.

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz ve tartıştırmayacağız. Sözleşme koşulsuz şartsız uygulansın. Kazanılmış haklarımızı korumaya ve insanca yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz. Her yıl olduğu gibi bu yılda tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.

Açıklamanın ardından dans gösterisi yapıldı.


Haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

  8 MART | "Yan yanayız, feminist dayanışmamızla güçlüyüz"
  8 MART | Van'dan Diyarbakır'a her yer mor: İktidarı kadın direnişiyle gerileteceğiz
  İmamoğlu'nun davetiyle: Buldan '8 Mart Hatıra Ormanı' açılışına katıldı
  Kelepçeleri kırıyorlar: Ev hapsindeki kadınlar dışarı çıktı
  Yüksekdağ'dan 8 Mart mesajı
  Karantina ekonominin kadınları nasıl sömürdüğünü gösterdi – Jordan Kisner



Önceki Haber
Levent Gültekin: Halk TV önünde saldırıya uğradım
Sonraki Haber
Oyuncu Rasim Öztekin hayatını kaybetti