Ana SayfaPolitikaKürtçe savunma talebi reddedilen Ayşe Gökkan savunma yapmadı

Kürtçe savunma talebi reddedilen Ayşe Gökkan savunma yapmadı

HABER MERKEZİ – TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, tutuklu yargılandığı davada Kürtçe savunma yapmasına izin verilmemesi üzerine protesto amacıyla savunma yapmadı. Gökkan’ın tutukluluğuna devam kararı veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın 20. duruşması yapıldı.

Duruşmayı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, TJA, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, HDP ve DBP il ve ilçe örgütleri, HDP Batman, Dersim, Şırnak ve Mardin il örgütü üyeleri takip etti.

Duruşmayı, pandemi nedeniyle sınırlı sayıda kişinin izlemesine izin verildi.

Duruşmaya bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden katılan Gökkan, Kürtçe savunma yapmak istediğini söyledi.

Mahkeme, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 202’nci maddesine göre, “sanığın ilk ve son celsede savunma yapabileceğini, ara celselerde Kürtçe savunma yapamayacağını” öne sürerek, Gökkan’ın Kürtçe savunma talebini oy birliği ile reddetti.

Mahkemenin Kürtçe savunma talebinin reddi üzerine Gökkan, Türkçe savunma yapmayacağını belirterek, savunma yapmadı.

Ardından konuşan avukatı Muharrem Şahin, müvekkilinin bir sonraki duruşmada, SEGBİS üzerinden değil, bizzat katılması talebinde bulundu.

Mahkeme pandemi gerekçesiyle bu talebi de reddetti.

Şahin, müvekkilinin “KCK Yurttaşlığı” ile suçlandığını, bu kavramı ilk kez duyduklarını, bu kavramın kendilerine açıklanmasını isteyerek, “Müvekkilim neden tutuklu bilmiyoruz. Dosyada tutuklanmasını gerektirecek bir durum yok. Ayrıca dosyaya ilişkin savunmasını yaptı ve tahliye edildi. Müvekkilime tutukluluk kararı çıkarıldığında şehir dışındaydı fakat ona rağmen gelip mahkemeye katıldı. Kaçma durumu söz konusu değildir” dedi.

Ardından savunma yapan avukat Berfin Gökkan, müvekkilinin tüm davalarına katıldığını ve kaçma şüphesinin bulunmadığını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Polisler kendilerini çok akıllı sandığından müvekkilimin iki ayrı dosyasında Zeynep Budak isimli tanık aynı ifadeleri vermiş. Zeynep Budak son ifadesinde polislerin müvekkilimin fotoğrafını gösterdiğini, göstermeden önce de tanımadığı ortaya çıktı. Tanığın dinlenilmesinden vazgeçilmelidir. Ayrıca müvekkilim Diyarbakır ve Mardin’de yapılan her gözaltıda alınıp bırakılıyor. Bundan kaynaklı tutuklamasını gerektirecek bir durum yoktur.

Mahkeme, ‘delillerin karartılabileceği’ ve Gökkan’ın ‘kaçma şüphesi’ bulunduğunu savundu.

Gökkan’ın duruşmaları takip etmeyerek yargılamayı sürüncemede bıraktığı, adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 23 Haziran’a ertelendi.




Önceki Haber
AYM kararı sonrası Gergerlioğlu: Cezaevine gözü açık gitmem
Sonraki Haber
Sancar: AYM’nin 'kapatma' iddianamesini reddetmesini bekliyoruz