Ana SayfaGüncelSancar: AYM’nin ‘kapatma’ iddianamesini reddetmesini bekliyoruz

Sancar: AYM’nin ‘kapatma’ iddianamesini reddetmesini bekliyoruz

HABER MERKEZİ – HDP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili konuşan partinin eşbaşkanı Mithat Sancar, “AYM’nin bu temelsiz, hukuk adına, demokrasi adına yüz kızartıcı iddianameyi reddetmesini bekliyoruz” dedi. Kürt siyasetçi Ahmet Türk ise “Partilerin kapatılması elbette bizler açısından önemli ama seçeneksiz değiliz, çaresiz değiliz, biz yaratıcıyız” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugün Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) kapatılması talebiyle hazırlanan iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek.

AYM raportörü, usul eksikliklerinin giderilmesi için iddianamenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesini ya da eksiklerin zaman içinde giderilmesini istemişti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kapatma davasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “AYM’nin bu temelsiz, hukuk adına, demokrasi adına yüz kızartıcı iddianameyi reddetmesini bekliyoruz” dedi.

“Ben hala Anayasa Mahkemesi’nde vicdanlı hukukçular olduğu inancımı koruyorum” diyen Sancar, “Bugün raportörün ilk inceleme sonucu üzerinden AYM Genel Kurulu ilk kararını verecek. İddianameyi kabul etme ya da reddetme konusunda kararını verecek. AYM’de vicdanlı hakimlerin bu temelsiz, hukuk adına, demokrasi adına yüz kızartıcı belgeyi reddetmelerini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Mardin’de “Halkların İradesi İçin Adalet” başlıklı forumda konuşan Sancar, “Raportörün ilk belirlemeleri de zaten biraz mahcup da olsa bu iddianamenin ne kadar saçma, hukuk dışı hazırlandığını ortaya koyuyor. AYM’nin kararının daha da ileri bir noktada olmasını bekliyoruz. Bu ülkede adalet inancına katkı sağlanacaksa burada herkese sorumluluk düşüyor” diye ekledi.

Kapatma davasının sadece HDP’yi hedef alan bir hamle olmadığını vurgulayan Sancar, “Türkiye’nin bütün halklarının ve Türkiye’de demokrasinin geleceğinin ne olacağının meselesidir. Demokrasinin, özgürlüğün, barışın ve halkların kaderini belirleyecek bir süreçtir” dedi.

Sancar, “O nedenle bizler, Türkiye’de barışı, demokrasiyi adaleti isteyen herkesle imkanlarımız el verdiğince istişare edeceğiz. Bütün bunları tartıştıktan sonra yine parti meclisimizde ve merkezi yürütme kurulumuzda bunları bir somut karara bağlayacağız” diye konuştu.

Ahmet Türk: Karşı duruş sergilenmeli

Forumda konuşan deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk de HDP hakkındaki kapatma davasına dikkat çekerek, “Adalet için çabalıyoruz ancak hepimiz biliyoruz ki bireylerin adalet istemesi yeterli değil. Toplumsal olarak örgütlenerek adalet için yola çıkmamız lazım. Hep birlikte adaleti sağlamak için yola çıkmak üzere bir sorumlulukla karşı karşıyayız” dedi.

Türk, “Bizleri yok etmek isteyen, bitirmeye çalışan anlayışa karşı başta Kürt halkı olmak üzere demokrasiye inanan, vicdan sahibi olanlar bugün bu yürütülen siyasete karşı bir duruş göstermek zorunda. Bu duruş gösterildiği takdirde inanıyorum ki birçok şeyi değiştirebiliriz. Geleceğimizi ancak bu şekilde güvence altına alabiliriz. Eğer bütün bu usulsüzlüklere karşı, hukuksuzluğa karşı, Kürt halkına yöneltilen baskıya karşı direncimizi kaybedersek bunun faturası geleceğimiz için, çocuklarımız için çok ağır olacaktır” diye belirtti.

Bugüne kadar birçok partilerinin kapatıldığını da hatırlatan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Birçok partimiz kapatıldı ama Kürt halkı, demokrasiye inanan emekçiler, sosyalistler, demokratlar gelecek için birlikte mücadele etmeyi esas aldılar. Ve bugün bir seçim olduğu takdirde yüzde 13’leri aşacak kadar büyüyen bir partiyiz. Parti, kapatmaların hiçbir yararının olmadığını kendileri bilmesine rağmen bugün böyle bir siyaset izleniyor. Kürt halkını ve demokrasiye inananları denemek istiyorlar. İşte bunun yanıtını demokrasiye inanan bizler vereceğiz. Partilerin kapatılması elbette bizler açısından önemlidir. Ama seçeneksiz değiliz, çaresiz değiliz, biz yaratıcıyız. Çünkü inanıyoruz, halkımızın mücadelesini veriyoruz, başaracağımıza inanıyoruz.




Önceki Haber
Kürtçe savunma talebi reddedilen Ayşe Gökkan savunma yapmadı
Sonraki Haber
Uluslararası Trans Görünürlük Günü on iki yaşında