Ana SayfaGüncel‘Her gün Filistin Filistin diyenler burada cenazeleri mezarlarından çıkarıyor’

‘Her gün Filistin Filistin diyenler burada cenazeleri mezarlarından çıkarıyor’

HABER MERKEZİ – Urfa’da HDP ve DBP, Bitlis’te mezarların açılıp cenazelerin çıkartılmasına ve mezarlığın iş makineleriyle yıkılmasına karşı bir protesto gösterisi düzenledi. Eylemde konuşan MEYA – DER Urfa Eşbaşkanı Hadle Oğur, “Her gün Filistin Filistin diye açıklama yapanlar, burada mezarlardan cenazeler çıkarıyor” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa il örgütleri Bitlis’te 267 mezarın açılıp cenazelerin çıkarılmasına tepki gösterdi.

HDP Haliliye İlçe Örgütü binası önünde yaptıkları ortak basın açıklamasıyla Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı’nın iş makineleriyle ortadan kaldırılmasını, cenazelerin de İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesini protesto etti.

‘Filistin diye açıklama yapanlar cenazeleri mezarlarından çıkarıyor’

Basın açıklaması öncesi konuşan Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) Urfa Eş Başkanı Hadle Oğur, mezarlıktaki cenazelerin zaten otopsilerinin yapıldıktan sonra defnedildiğini söyledi.

Oğur, her gün Filistin için açıklamalar yapılırken bir yandan da bölgede cenazelerin mezarlardan çıkarıldığına vurgu yaparak, “Bu hiçbir dinde yok. Her gün Filistin Filistin diye açıklama yapanlar, burada mezarlardan cenazeler çıkarıyor. İnsan olan bu zulmün karşısında durmalı. Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Şiddet politikasının geldiği nokta’

İki yıllık şiddet politikasının artık cenazelerin mezarlarından çıkarılma noktasını geldiğini söyleyen DBP Urfa İl Eş Başkanı Bekir Karakeçili ise, bu uygulamanın hiçbir ahlaka uymadığını söyledi.

Bu uygulamanın daha önce de defalarca tekrarlandığına dikkat çeken “Bu insanlık dışı uygulamaya sessiz kalmayacağımızı buradan bir kez daha söylemek isteriz” dedi.

 Ne oldu?

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı’nın iş makineleriyle yıkıldığı öğrenildi.

Ağustos 2013’te inşası sırasında, Eylül 2015’te ise bir askeri operasyon sırasında tahrip edilen mezarlığın bu kez bütünüyle yıkıldığı bildirilirken, cenazesi yıkılan mezarlıkta bulunan Dilan Bingöl’ün babası Lezgin Bingöl, 267 cenazenin mezarlıklardan çıkarılıp Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği bilgisini paylaştı:

19.12.2017 tarihinde Jandarmadan beni aradılar ve dediler ki o mezarlıkta bulunan 267 cenaze Savcılık talimatıyla çıkarılmış ve İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir. Bunun üzerine 20.12.2017 tarihinde Kızımın Mezarını ziyaret etmek için Yukarı Ölek köyünde bulunan mezarlığa gittim. Mezarlığa gittiğimde kızımın mezarı yerinde yoktu, mezar yıkılmış ve cenazeye ait kemikler de mezarından çıkarılmış ve götürülmüştür. Orada mezar diye bir şey kalmamış. Diğer mezarlara da baktım tüm mezarlar aynı durumdaydı. Kısacası kızıma ait cenaze dahil tüm cenazeler oradan alınıp götürülmüş.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteciler tutuklu meslektaşları için yürüdü: 'Güneş balçıkla sıvanamaz, haber suç olamaz'
Sonraki Haber
Gazeteci Seda Taşkın serbest bırakıldı