Ana SayfaGüncelMülteciler için eylem: Polis alana mülteci almadı, eylemcilere ırkçılar saldırdı

Mülteciler için eylem: Polis alana mülteci almadı, eylemcilere ırkçılar saldırdı

HABER MERKEZİ – Mültecilerin il dışına gönderilmesi kararı Saraçhane Parkı’nda düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. Polis protesto alanına “Türk vatandaşı” olmayanları almazken, yapılan açıklamada “Polisiye tedbirler sorunu çözmez daha da büyütür” denildi ve ulusal mevzuat ile uluslararası anlaşmalara uyma çağrısı yapıldı. Açıklama sonrası ise parkta toplanan ırkçı bir grup eylemcilere saldırdı.

İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği tarafından kayıtlı olmayan mültecilerin il dışına gönderileceği yönünde yapılan açıklamalara tepki amaçlı Fatih’te bulunan Saraçhane Parkı’nda protesto eylemi gerçekleştirildi.

Özgür-Der, Mazlumder, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) ve Hukukçular Derneği tarafından düzenlenen eylem öncesi alana girmek isteyenleri kimlik kontrolünden geçiren polisler, “Türk vatandaşı” olmayanları alana almadı.

Polis ablukasında gerçekleşen açıklamada, “İçişleri Bakanlığı’nın muhacirlere yönelik baskıcı ve yasakçı uygulamalarına hayır”  ve “Muhacirler yabancı değil kardeşimizdir” pankartı açıldı.

Protesto eyleminin başlaması ile birlikte bir grup eylemcilere sözlü saldırıda bulundu.

Grubun “Ne mutlu Türk’üm” sloganına karşılık alandakilerden “Kahrolsun ırkçılık, yaşasın kardeşlik” sloganı yükseldi.

“Polisiye tedbirler sorunu çözmez daha da büyütür”

Eylemde konuşan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, ırkçı gruplarca provokasyon yaratılmak istenmesine tepki gösterdi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile konuyu görüştüklerini aktaran Kaya, İstanbul’da kaydı olmayan Suriyelilerin, muhacirlerin il dışına gönderilmesi uygulamasının doğru olmadığını ilettiklerini söyledi.

“Mevcut sorunlar dikkate alınmadan İstanbul’da kayıtlı değil iseniz gönderiyoruz şeklinde bir yaklaşımın büyük sorunlara yol açtığı izahtan varestedir. Bu nedenle gerekirse kayıt olmaları için bu kişilere bir süre verme de dahil alternatif çözüm yolları düşünülmeli.
“Mevcut kararda bir değişikliğe gidilmese dahi bu süreç boyunca alınıp götürülen kişilerin aileleri ile iletişim kurması, insani temel ihtiyaçlarının ve hukuki tüm haklarının sonuna kadar kullandırılması gerekmektedir. Özetle polisiye tedbirler bu sorunu çözmez daha da büyütür.”

Öte yandan suç isnadı ve sınır dışı edilme işlemlerinde ulusal mevzuat ve uluslararası antlaşmalar gereğince yargı sürecinin beklenmesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Bu işlemlerin yargı denetimine açık olmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.

“676 sayılı KHK’ya göre 6458 sayılı kanunun 54. Maddesinin 1. Fıkrasının (d) bendi uyarınca tesis edilen sınır dışı kararları işlemlerine karşı dava açma süreci ve tebliğ aşamaları beklenmeksizin veya dava açılmış olsa bile icra edilebilecek hale gelmiştir.
“Bu düzenleme taraf olduğumuz 1951 tarihli sözleşmeye Anayasanın 90/5 Maddesi’ne aykırıdır. Bu nedenle öncelikle bu yasal düzenlemenin değiştirilmesi gerekmektedir.

Kaya, polisiye tedbirler yerine uluslararası hukuk ve iç mevzuata uygun bir şekilde STK’ların bu süreçte aktif rol alabileceğini, ancak temel hak ve özgürlüklerin korunacağı bir sistemin öncelikli olarak kurulması gerektiğini de vurguladı.

Kaya, “Mülteciler konusunda yol haritasının belirlenmesi, taraflara bunun anlatılması ve plan dairesinde bu sürecin yönetilmesi gerekmektedir” dedi.

Açıklaması sonrası saldırı

O anlarda parkın çevresindeki bekleyişlerini sürdüren grup açıklamanın son bulmasıyla eyleme katılanlara saldırdı.

Saldırgan gruba karşılık verilmesi ile kısa süreli arbede yaşandı.

Müdahalede bulunan polisler saldırgan gruptaki bazı kişileri gözaltına aldı.


Haber ve fotoğraflar: Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fatma Kabukçu yaşamına son verdi, arkadaşları 'intihar değil cinayet' diyor
Sonraki Haber
Kaz Dağları: 195 bin ağacı kestiler, şimdi de suya siyanür karışacak