Ana SayfaÇalışma YaşamıAYM’nin iptal ettiği düzenleme Meclis’te: ‘Güvenlik soruşturması’ şartına tepki

AYM’nin iptal ettiği düzenleme Meclis’te: ‘Güvenlik soruşturması’ şartına tepki

HABER MERKEZİ – AYM’nin memuriyete girişte “güvenlik soruşturması” şartı koşan düzenleme, hükümet tarafından Meclis’e getirildi. Duruma tepki gösteren DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, “AYM kararıyla hukuksuzluğunun ilanı da AKP iktidarını ikna etmeye ve durdurmaya yetmedi” açıklamasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 29 Kasım 2019 tarihli kararıyla memuriyete girişte “güvenlik soruşturması” şartı arayan düzenlemeyi iptal etmişti.

Yurttaşların kişisel veri niteliğindeki bilgilerinin memuriyete girişte değerlendirmeye tabi tutulmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verilmişti.

Ancak hükümet, “güvenlik soruşturması” ve “arşiv araştırması” hükümlerini yeniden düzenlediği yasa tasarısını TBMM’ye sunmuştu. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da kabul edilen tasarı, Genel Kurul’da oylanacak.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), hükümlerin yeniden düzenlenmesine ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “güvenlik soruşturması”nın, iktidar partisi üyelerinin ve yandaşlarının dışında hiç kimsenin kamuda herhangi bir işe giremeyeceği, vatandaşlık haklarının yok edileceği bir ülke hayali olduğunu söyledi.

Adıyaman, OHAL ilanı sonrasında yapılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) düzenlemeleriyle bazı kamu görevleri yönünden güvenlik soruşturmasının zaten uygulandığını hatırlatarak, “Bu görevler için bile çok daha eşitlikçi, hakkaniyetli ve hukuki olması gereken bu uygulamayı kamu hizmeti verecek herkes için, bütün kamu emekçileri için uygulamaya koymak, başka bir niyetin göstergesidir” dedi.

“Vatandaşlık haklarından mahrum bırakma girişimi”

Demokratik kurumların fiili ve hukuki çabaları sonucunda AYM’nin, “güvenlik soruşturması”nı Anayasa’ya ve İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulduğunu anımsatan Adıyaman, şunları söyledi:

“Kamuda işe alımda AYM kararıyla hukuksuzluğunun ilanı da AKP iktidarını ikna etmeye ve durdurmaya yetmedi. Daha önce onlarca konuda olduğu gibi bu konuda da evrensel hukuk ilkelerini esas almak yerine ‘ikinci sınıf vatandaş’ yaratma ve kendi yurttaşları arasında en büyük ayrımcılığı kanun yoluyla yasalaştırma girişiminden vazgeçmedi.
“Güvenlik soruşturması adı altında yasal kılıfa büründürmeye çalıştığınız insanları vatandaşlık haklarından mahrum bırakma girişimi, bu ülkeye yaptığınız kötülükler arasında ilk sıralarda yer alacak.
“Anayasa Mahkemesi’nin uyarıları doğrultusunda, Anayasanın hukuk devleti, eşitlik, ayrımcılık yasağı, insan onuru, çalışma hakkı gibi en temel maddelerini ihlal etmeyecek düzenlemeler dışında atacağınız her adımın her zaman takipçisi olacağımızı ve tek bir yurttaşımızın bile kamuda işe girme sürecinde mağduriyet yaşamaması için mücadelemizi her türlü araçla büyüteceğimizi buradan ilan ediyoruz. Bu haksızlığı, hukuksuzluğu engellemeliyiz.”

Adıyaman son olarak, DİSK, KESK, TTB ve TMMOB olarak bu akşam saat 17.30’da Türkiye’nin dört bir yanından söz konusu yasa tasarısına oy vermemeleri için Meclis’te bulunan milletvekillerine faks çekeceklerini söyledi.


Memuriyete girişte ‘güvenlik soruşturması’ şartı iptal edildi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nusaybin Davası: Evini terk etmeyen Nurşen Demir’e de hapis cezası
Sonraki Haber
Erdoğan: Utanmadan 'yaptırım' diyorlar, bizim de yaptırımlarımız olacak